Scoția va avea primul premier musulman. Va lupta pentru ruperea de UK, deși majoritatea nu o vrea

Scoția va avea primul premier musulman. Va lupta pentru ruperea de UK, deși majoritatea nu o vrea

Separatiştii scoţieni l-au ales, luni, succesor al Nicolei Sturgeon şi nou premier pe Humza Yousaf, care a promis să conducă Scoţia către independenţă încă din această generaţie.

Humza Yousaf, în vârstă de 37 de ani, este un apropiat al Nicolei Sturgeon şi moşteneşte delicata misiune de a relansa mişcarea separatistă, care se află într-o pierdere de viteză şi care se loveşte de refuzul încăpăţânat al Londrei de a autoriza un nou referendum, relatează AFP.

Ministru al Sănătăţii în exerciţiu, el devine primul musulman care conduce un partid politic în Marea Britanie.

El urmează să fie oficializat marţi ca premier de către Parlamentul local din Edinburgh.

ADVERTISING

”Noi vom fi generaţia care va obţine independenţa Scoţiei”, a tunat Humza Yousaf, în discursul său, subliniind că ”poporul” scoţian ”are nevoie de independenţă acum mai mult ca niciodată”.

În urma unui scrutin intern, declanşat de demisia-surpriză a Nicolei Sturgeon în februarie, aflată de opt ani în funcţie, Humza Yousaf se impune în faţa ministrului Finanţelor, Kate Forbes, şi a lui Ash Regan, o fostă membră a Guvernului local.

Cum niciunul dintre candidaţi nu a obţinut peste 50% dintre sufragii în acest scrutin, în care alegătorii clasează candidaţii în ordinea preferinţei, el s-a impus în turul doi, cu 52,1% dintre voturile exprimate.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Peste 50.000 de membri SNP au participat la vot, dintr-un corp electoral de peste 72.000.

Guvernul local scoţian, un teritoriu cu 5,5 milioane de locuitori, decide în domenii ca educaţia, sănătatea şi justiţia.

Acest scrutin poate avea consecinţe asupra viitorului Regatului Unit, în care disensiunile între cele patru naţiuni constitutive - Anglia, Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord - s-au agravat din cauza Brexit.

Cine mai vrea independenţa Scoţiei

Potrivit unui sondaj de opinie YouGov de la 13 martie, 46% dintre cei chestionaţi se pronunţă în favoarea independenţei (în scădere, de la 50% luna trecută).

ADVERTISING

Dacă se iau în calcul şi indecişii, proporţia scade la 39%.

La referendumul organizat în 2014, 45% dintre scoţieni au votat în favoarea independenţei.

Cauza separatistă a fost relansată, însă, de Brexit, căruia i s-au opus 62% dintre scoţieni, iar SNP a văzut într-o ruptură de Londra mijlocul de a reveni în Uniunea Europeană (UE).

Humza Yousaf consideră că s-a alocat prea mult timp sublinierii eşecurilor Guvernului britanic de la Londra şi prea puţin creării unei viziuni a unei Scoţii independente.

El s-a angajat luni să lanseze o mişcare populară în favoarea autodeterminării.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇