Nicola Sturgeon a anunţat, miercuri, că va demisiona din funcţia de prim-ministru al Scoţiei, după opt ani de mandat, o decizie care ia prin surprindere.
Sturgeon este o susținătoare a independenței Scoției și s-a opus ieșirii Marii Britanii din UE.
Sturgeon a declarat într-o conferinţă de presă la Edinburgh că va rămâne la conducerea guvernului Scoţiei până când va fi găsit un succesor.
"Această decizie provine dintr-o evaluare mai profundă şi pe termen mai lung", a precizat premierul, adăugând că s-a gândit săptămâni întregi înainte de a anunţa hotărârea sa.
"A da absolut tot ce ai din tine pentru această slujbă este singurul mod în care te poţi achita de sarcini. Dar, în realitate, acest lucru poate fi făcut de oricine doar pentru o perioadă limitată de timp. Pentru mine, acum există pericolul să devină prea mult timp", a afirmat ea.
Gestul său aminteşte de cel al premierului Noii Zeelande, Jacinda Ardern, care a demisionat luna trecută declarându-se copleşită de anii de mandat.
Sturgeon a spus că problema înlocuirii ei revine Comitetulzu Executiv Naţional al SNP, partidul din care provine, care va stabili un calendar pentru alegerea unui nou lider al partidului. Ea nu va anunţa un candidat favorit pentru acest rol.
"Cred cu tărie că succesorul meu va conduce Scoţia spre independenţă"
În ceea ce priveşte independenţa, Sturgeon crede că a condus ţara mai aproape de obiectivul său şi că se află deja ”în faza finală".
"Cred cu tărie că succesorul meu va conduce Scoţia spre independenţă", a spus ea.
Sturgeon a devenit liderul Partidului Naţional Scoţian (SNP), aflat la guvernare, în urma referendumului pentru independenţă din 2014, când ţara a votat cu 55% la 45% pentru a rămâne ca parte a Regatului Unit.
Aşadar, ea ocupa funcția de premier al Scoției din noiembrie 2014, ceea ce o face cel mai longeviv prim-ministru din istoria țării.
Dar a suferit o lovitură în noiembrie, când instanţa supremă din Regatul Unit a decis că guvernul scoţian nu poate organiza un al doilea referendum fără aprobarea parlamentului britanic.
Sturgeon a declarat însă că va transforma următoarele alegeri generale britanice într-un referendum de facto pentru a spori presiunea asupra Westminster.
În ultima perioadă, însă, Sturgeon a fost aspru criticată de opinia publică, după ce parlamentul scoțian a adoptat o legislaţie menită să faciliteze schimbarea sexului recunoscut legal, care a ridicat temeri cu privire la agresorii sexuali. Legea simplifica procedura pentru schimbarea genului, prin eliminarea necesității unui diagnostic medical de disforie de gen și scăderea vârstei minime la 16 ani, de la 18 ani, iar criticii au susținut că favorizează agresorii sexuali.
Guvernul conservator al premierului Rishi Sunak a răspuns spunând că va bloca proiectul de lege. A fost prima dată când a invocat dreptul de veto asupra unei legi scoţiene şi a motivat că ar avea un impact mai larg asupra Regatului Unit.
Scoţia a fost apoi obligată să revizuiască gestionarea deţinuţilor transsexuali şi să oprească plasarea în închisori pentru femei a persoanelor transsexuale cu antecedente de violenţă împotriva femeilor.