Rezultate alegeri locale parțiale: PSD își proclamă victoria, PNL se laudă cu cel mai tânăr primar de oraș

Rezultate alegeri locale parțiale: PSD își proclamă victoria, PNL se laudă cu cel mai tânăr primar de oraș

Duminică au avut loc alegeri locale parțiale în 35 de localități din România rămase fără primari după ce edilii fie au decedat, fie au avut probleme cu legea, fie au devenit parlamentari.

Partidele au anunțat rezultatele potrivit numărătorii paralele, iar BEC a confirmat unele dintre ele deja.

Primii care au ieșit cu declarații duminică noapte au fost social-democrații. Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat că social-democraţii au câştigat alegerile parţiale în 17 localităţi.

"Aşa cum ştiţi, astăzi (duminică - n.red.) au avut loc alegeri parţiale în 35 de localităţi. Vreau să îi felicităm pe colegii noştri din ţară. PSD a obţinut astăzi o victorie la alegerile parţiale, din 35 de localităţi, PSD a câştigat alegerile în 17 localităţi. Tot arcul guvernamental a câştigat în 16 şi două localităţi au fost câştigate de candidaţi independenţi, unde PSD nu a avut candidat", a spus Grindeanu, într-o conferinţă de presă la sediul central al PSD.

El a adăugat că astfel s-a dat un nou semnal "că PSD câştigă toate alegerile".

"Din şase oraşe în care au avut alegeri parţiale, în trei a câştigat PSD, în Bocşa, în Târgu Bujor şi la Filiaşi. În felicităm pe toţi colegii noştri şi încă o dată avem un semnal că PSD este cel mai important partid din România şi care câştigă alegerile", a mai afirmat Sorin Grindeanu.

ADVERTISING

Orban proclamă și el ”victoria”, deși menționează mai puține primării câștigate

Ceva ore mai târziu, și liderul PNL Ludovic Orban a anunţat victoria PNL, deși a menționat chiar mai puține primării decât alocase PSD.

Orban afirmă că PNL a câştigat alegerile pentru 15 primării, din cele 35 pentru care au avut loc alegeri, precum şi pe cele pentru Consiliul Local Cojasca (jud. Dâmboviţa).

”Victorie a Partidului Naţional Liberal în alegerile parţiale”, a scris Orban pe Facebook.

Conform liderului liberali, PNL a câştigat deja în: Meteş - judeţul Alba, Zăbrani - judeţul Arad, Şinca Nouă - judeţul Braşov, Cuza Vodă - judeţul Călăraşi, Braniştea şi Cojasca (CL) - judeţul Dâmboviţa, Sadova şi Terpeziţa - judeţul Dolj, Bumbeşti Piţic - judeţul Gorj, Sarmizegetusa şi Romos - judeţul Hunedoara, Bragadiru şi Găneasa - judeţul Ilfov, Şimleu Silvaniei - judeţul Sălaj, Vicovu de Sus - Suceava, Voiteg - Timiş.

ADVERTISING

PNL: Cel mai tânăr primar de oraş din România

În plus, candidatul PNL Mihai Cristian Lazăr şi-a adjudecat funcţia de primar al oraşului Şimleu Silvaniei. În vârstă de 27 de ani, Cristian Lazăr este de profesie avocat.

Potrivit datelor provizorii centralizate de Biroul Electoral de Circumscripţie Şimleu Silvaniei, Lazăr a fost votat de peste 50% din cei prezenţi la urne, respectiv 2.880 de voturi dintr-un total de 5.739 voturi valabil exprimate.

Principalul său contracandidat, social democratul Romeo Sabău, a primit aproape 42% din sufragii.

Ceilalţi doi candidaţi, Virgil Bob - USR PLUS şi Călin Tulbure - independent, au fost votaţi, fiecare, de circa 4% din alegători.

Din cei 13.418 alegători înscrişi pe listele permanente, la Şimleu Silvaniei s-au prezentat la vot, duminică, 5.831 persoane, adică 43,45%, cea mai slabă prezenţă în cadrul alegerilor parţiale, la nivel naţional.

ADVERTISING

Victoria a fost însă lăudată chiar de ministrul de Interne Lucian Bode, care este și preşedintele PNL Sălaj.

"Şimleu Silvaniei a ales bine şi de această dată! A ales Viitorul! Victoria tânărului liberal Cristian Lazăr la alegerile locale din Şimleu Silvaniei este victoria întregii comunităţi! A unei comunităţi care a ales viitorul şi care priveşte cu încredere înainte. (...) A fost o campanie intensă, curată, construită într-o abordare îndrăzneaţă, în primul rând axată pe proiecte, în care a primat mesajul pozitiv şi constructiv", a scris Lucian Bode, pe contul său de Facebook.

În vârstă de 27 de ani, edilul ales în urma scrutinului de duminică este, potrivit liderului PNL Sălaj, cel mai tânăr primar de oraş din România.

Citește mai multe despre alegerile parțiale de duminică:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇