Reacția lui Cioloș la intenția PSD de a renegocia PNRR la Comisia Europeană: Așa ceva e posibil abia în 2023, dar ar fi un pic penibil pentru Cîțu

Reacția lui Cioloș la intenția PSD de a renegocia PNRR la Comisia Europeană: Așa ceva e posibil abia în 2023, dar ar fi un pic penibil pentru Cîțu

Preşedintele USR, Dacian Cioloş, a declarat că o renegociere a PNRR la Comisia Europeană, în acest moment, ar însemna „o întoarcere la zero, o blocare a programului”, menţionând că un astfel de demers ar putea fi posibil în 2023. Declarația a fost făcută în contextul în care social-democrații, care s-au aliat cu liberalii pentru formarea unui nou guvern, și-au exprimat această intenție.

Cioloș a adăugat că, pentru Florin Cîţu, un asemenea demers acum „ar fi un pic penibil”.

"Eu le doresc succes. Să-l renegocieze. Pentru domnul Cîţu ar fi un pic penibil, pentru că e premierul care a semnat acel PNRR împreună cu preşedinta Comisiei", a declarat liderul USR, sâmbătă, la Digi 24.

El a subliniat că renegocierea PNRR ar însemna blocarea programului, deoarece acest lucru ar presupune reorganizarea alocărilor bugetare, dar şi a reformelor.

"În primul rând, mie nu-mi e clar ce anume vrea domnul Ciolacu să negocieze sau să renegocieze în PNRR. (...) O renegociere ar însemna, practic, o întoarcere la zero, adică noi nu am mai avea PNRR, implementarea lui s-ar bloca şi el ar trebui rediscutat, renegociat şi am amâna implementarea PNRR pentru undeva anul viitor.

ADVERTISING

Tot programul ar fi blocat sau, cum spun, depinde ce vor, de fapt. Dacă sunt chestiuni esenţiale, atunci tot programul ar fi blocat, pentru că ar presupune reorganizare de alocări bugetare, dar şi de reforme.

Dacă sunt doar chestiuni punctuale, atunci programul ar putea să meargă în continuare aşa, dar până când se finalizează renegocierea, ceea ce a fost negociat rămâne în vigoare şi, oricum, se aplică. Deci, oricum, Guvernul şi Parlamentul vor trebui să pună în practică acele angajamente care sunt deja...", a adăugat Dacian Cioloş.

Acesta a precizat că, la fel ca şi în cazul celorlalte PNRR-uri convenite la nivelul UE, există posibilitatea unor ajustări, dar la jumătatea parcursului de implementare a programelor.

"Există posibilitatea, şi asta e cazul cu toate Planurile naţionale, la jumătatea parcursului implementării planului, deci undeva în 2023, şi Comisia intenţionează să vadă cum funcţionează implementarea programelor şi să propună ajustări, dacă va fi cazul. Dar asta va fi în 2023. Dacă Guvernul vrea acum să renegocieze, după ce ce abia a fost aprobat programul, din punctul meu de vedere asta ar însemna, în acest stadiu, practic, blocarea programului şi inclusiv a accesului la finanţare", a susţinut Cioloş.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

El a punctat că, dincolo de "posibilitatea sau imposibilitatea" unei renegocieri a PNRR, este şi o "chestiune de seriozitate" din partea României.

Amintim că președintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus marți seara în emisiune la România TV, că aprobarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), de către Comisia Europeană, nu înseamnă că programele de investiții nu mai pot fi negociate/renegociate.

„Vă spun că vom negocia anumite capitole din PNRR (referindu-se la noul guvern în alianță cu PNL – n.red). La Comisia Europeană există această posibilitate, într șase luni și un an an se pot renegocia unele lucruri (…) Vom demonstra ce este sustenabil și ce nu, la ce ne angajăm sau la ce nu ne angajăm”, a comentat Marcel Ciolacu.

Liderul social-democraților a mai adăugat că PSD nu poate intra la guvernare asumându-și ceea ce a făcut USR.

Dan Nica: Renegocierea PNRR este permisă de Regulamentul UE

Anterior, șeful Delegației Române PSD din Parlamentul European, Dan Nica, atrage atenția că Planul Național de Redresare și Reziliență, negociat de PNL și USR, nu poate rămâne în forma actuală dacă ne dorim ca această mare oportunitate pentru economia României să nu fie ratată, se arată într-un comunicat.

ADVERTISING

Eurodeputatul PSD arată  articolul 21 din Regulamentul UE, privind modificarea planului de redresare și reziliență al unui stat membru, permite acest demers.

  • (1) În cazul în care planul de redresare și reziliență, inclusiv jaloanele și țintele relevante, nu mai poate / pot fi îndeplinit(e), în totalitate sau parțial, de către statul membru în cauză, ca urmare a unor circumstanțe obiective, statul membru în cauză poate înainta Comisiei o cerere motivată ca să elaboreze o propunere de modificare sau de înlocuire a deciziilor de punere în aplicare ale Consiliului prevăzute la articolul 20 alineatele (1) și (3). În acest scop, statul membru poate propune un plan de redresare și reziliență modificat sau un nou plan. Statele membre pot solicita sprijin tehnic pentru pregătirea unei astfel de propuneri în cadrul Instrumentului de sprijin tehnic. (AICI)

„Este absolut necesar să mergem la Comisia Europeană pentru a renegocia anumite capitole din PNRR, chiar alături de cei din PNL. Realitatea politică, dar și cea economică cer ajustări ale acestui plan negociat prost de USR și PNL. Trebuie să înțeleagă și liberalii că ceea ce este sustenabil rămâne, ce nu este, noi nu putem gira. Nu putem păcăli poporul. Nu putem susține angajamente ce se dovedesc a fi împotriva interesului cetățenilor. România este deja în pierdere după ce PNL și USR au dat undă verde dezafectării unor centre de producție de energie electrică, fără a exista vreo alternativă de noi surse de energie care să asigure nevoile cetățenilor în plină iarnă”, a mai declarat eurodeputatul PSD.

Cristian Ghinea: O renegociere a PNRR ar bloca luni de zile implementarea măsurilor

De asemenea, Cristian Ghinea, fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, a transmis că PNRR nu a fost negociat de USR, așa cum sugerează Marcel Ciolacu, ci de Guvernul României.

”Nu USR-ul a negociat, ci Guvernul României, care a negociat în numele țării PNRR. Cum se duce Ciolacu cu o cerere și spune vreau eu să renegociez, că vreau eu, așa vor mușchii mei? Hai să se ducă! Totuși, o să fie un nivel al penibilului, pe care Ciolacu îl atinge în fiecare zi. Doi: care sunt motivele, că nu știm sigur ce vrea, e pe surse. Spune că trebuie renegociat PNRR-ul, ca să poată fi introduse agențiile de dezvoltare regională în schemă. Nu e nevoie, se poate, e o simplă decizie a Ministerului Dezvoltării (...). Spune domnul Ciolacu: trebuie să limităm consultanța la 3%. În primul rând că nu se numește consultanță, ci asistență tehnică. Asta ce înseamnă? Un minister din România spune: domnule, noi nu ne pricepem la un subiect, avem nevoie să luăm niște oameni să ne ajute (...).

Eu personal am tăiat cele mai multe cereri de asistență tehnică de la ministere, pentru că ele sunt acceptabile doar în condiții extraordinare în regulamentul european. Deci au rămas câteva, am făcut suma lor și este mult, mult sub 1%. Deci este complet stupid să zici: vreau să modific PNRR, ca să nu depășească 3%. Păi, fă, o cerere, Ciolacule, la Comisie, că o să râdă ăia de tine și o să ți-o aprobe imediat, că vor trebui să modifice PNRR-ul, ca să-ți modifice ceva care nu-i acolo (...). Adică ideea că se duce Ciolacu la Bruxelles și vorbește prin semne cu ăia, că nu știe engleză și vor leșina cei de la Comisie că a venit Ciolacu și trebuie să-i aprobăm repede o modificare ține așa de o politică penibilă de Dâmbovița”, a spus fostul ministru, la RFI România.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇