Războiul din Ucraina obligă Germania să își schimbe radical viziunea: O strategie de securitate

Războiul din Ucraina obligă Germania să își schimbe radical viziunea: O strategie de securitate

Șefa diplomației germane Annalena Baerbock a schițat într-un discurs ceea ce a numit „strategia națională de securitate”. Războiul din Ucraina obligă Germania să își schimbe radical viziunea.

De o „schimbare epocală” a vorbit cancelarul Olaf Scholz în Bundestag, ministrul de Externe Annalena Baerbock de un „punct de cotitură geopolitic”. Atacul rus asupra Ucrainei, bombardarea locuințelor populației și a spitalelor au distrus de azi pe mâine ordinea păcii în Europa.

Germania este afectată major de această schimbare - și în plan mental. Politicienii și societatea din Republica Federală s-au dezobișnuit demult să gândească în categorii militare geostrategice.

"Germania s-a simțit acasă" într-un "timp al idealismului", apreciază Nathalie Tocci, consilieră a fostei șefe a diplomației europene Federica Mogherini. Germanii și alți europeni ar fi preferat, în opinia ei, confortul conferit de acest mod de a vedea lucrurile - asta până când Vladimir Putin i-a trezit la realitate prin războiul său împotriva Ucrainei.

ADVERTISING

Guvernul german anunțase deja în toamnă, în contractul de guvernare al noii coaliții, o "strategie națională de securitate" - pentru prima oară în istoria Republicii Federale. Războiul grăbește acum elaborarea acestei strategii.

Cuvinte magice: capacitatea de a te apăra

Au fost auzite cuvinte neașteptate tocmai de la un ministru de Externe de la ecologiști, un partid prin tradiție pacifist.

Annalena Baerbock a vorbit de mai multe ori despre "capacitatea de a te apăra" - care ar garanta securitatea. Războiul din Ucraina ar arăta "încă o dată că securitatea depinde de capacitatea de operare a NATO ca alianță". Germania ar fi dispusă să preia responsabilități sporite în acest sens.

Din acest concept fac parte, crede Baerbock, inclusiv cheltuieli de apărare sporite masiv, așa cum a arătat și cancelarul Scholz, care a anunțat deja o injecție de capital de 100 de miliarde de euro pentru Bundeswehr (Armata Germaniei).

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

O altă dovadă în acest sens ar fi și planurile de a achiziționa avioane de luptă americane F-35, capabile de a transporta arme atomice. Capacitatea de descurajare nucleară a NATO trebuie să rămână credibilă, Alianța trebuie să-și consolideze prezența mai ales în țările din flancul de Est al NATO.

Germania ar dori să sprijine cooperarea militară, mai ales în interiorul UE. Tradiții naționale diferite ar împiedica însă adesea o astfel de cooperare la nivel comunitar, crede Christoph Heusgen, noul șef al Conferinței de Securitate de la München.

Germania ar putea apela la cooperarea cu Franța în producția de armament, pentru a evita să impună "nu doar criteriile germane foarte dure", în ceea ce privește politica exporturilor de arme, a afirmat Heusgen la o dezbatere la Ministerul de Externe, după discursul lui Baerbock.

Cu alte cuvinte: Germania ar trebui pe viitor să fie mai puțin reținută când vine vorba de exportul de armament.

ADVERTISING

Nu numai armele conferă securitate

Pentru Baerbock, securitatea nu se obține numai din capacitatea de apărare, de care aparține și respingerea atacurilor cibernetice.

Guvernul german se bazează în strategia sa pe un concept de securitate amplu. "Inviolabilitatea vieții" poate fi amenințată și de altceva, nu numai de război.

"Nici acolo unde oamenii suferă de sete, foame, sărăcie, din cauza urmărilor modificărilor climatice, nu poate fi vorba de o bază solidă pentru un trai sigur."

Noua strategie de securitate ar urma să cuprindă activitatea mai multor ministere și a unor specialiști din diverse domenii, precum și reprezentanții societății civile.

"Criza climatică este cea mai mare problemă de securitate politică a timpului nostru", a insistat Baerbock. Siguranța oamenilor ar fi sporită de renunțarea la combustibilii fosili, mai ales că aceștia vin în mare parte din Rusia.

Este o poziție pe care Baerbock ar fi avut-o și înainte de război, dar pe care nu ar fi reușit să o impună - între timp, aceasta ar fi devenit consens în Bundestag.

Provocarea numită China

Guvernul german consideră de la sine înțeles să cadă de acord cu partenerii săi din UE în ceea ce privește politica externă a Republicii Federale.

Multe țări din Uniune au criticat dur abordarea unilaterală a Germaniei în privința conductei de gaz Nord Stream 2, prin care ar fi urmat să fie livrat gaz rusesc direct Germaniei prin Marea Baltică.

Cancelarul Scholz a dat de înțeles că lucrurile sunt pe cale să se schimbe. El a vorbit astfel, joi, într-un discurs la Fundația Friedrich Ebert, apropiată SPD: "Tot ceea ce este privit drept curs special al Germaniei ‑ tocmai în relația cu Rusia, de pildă ‑ ne dăunează, dăunează securității noastre și Europei."

O strategie de securitate nu ar fi valabilă doar pentru Europa. Annalena Baerbock a arătat că, pe viitor, cea mai mare provocare ar putea fi China.

Christoph Heusgen a povestit din perioada în care a activat ca diplomat despre modul în care China a atras de partea sa țări diferite din lumea întreagă: state în care a investit în proiecte de dezvoltare și care apoi ar fi votat în favoarea Chinei în adunarea generală a ONU.

Germania ar trebui să implice cât mai multe țări în strategia sa de securitate, nu doar "Vestul clasic", ci să includă toate țările "care sprijină ordinea internațională".

Privațiuni pentru libertate?

Strategia națională de securitate nu este ceva ce îi interesează doar pe politicieni, a atras atenția deputatul liberal-democrat Marie-Agnes Strack-Zimmermann.

"Populația trebuie de asemenea inclusă", oamenii din Germania trebuie să înțeleagă că i-ar putea aștepta și unele "privațiuni".

Prețurile mari la benzină și motorină din prezent ar fi un exemplu a ceea ce ar putea urma, a avertizat politicianul din FDP.

"Nu există o asigurare casco pentru aceste situații. Trebuie să ne pregătim pentru alte vremuri."

Christoph Hasselbach


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇