Marea Britanie nu s-a pregătit pentru ieșirea de pe piața unică europeană. iar comsecințele postBrexit se vor vedea, avertizează un raport parlamentar britanic.
”Cu numai şapte zile până la sfârşitul perioadei de tranziţie, persistă îngrijorări semnificative.
(...) Guvernul încă nu este în măsură să le spună cu certitudine companiilor, comercianţilor şi cetăţenilor ce se va întâmpla în toate domeniile afectate de negocieri”, a declarat laburistul Hilaray Benn, preşedintele comisiei care a elaborat documentul.
Companiile care exportă în Uniunea Europeană se vor confrunta cu mai multă birocraţie, formulare cu care nu sunt obişnuite şi costuri suplimentare începând de la 1 ianuarie indiferent ce se întâmplă, fie că un acord de liber schimb va fi încheiat sau nu, a avertizat Benn.
Chiar dacă ”au fost realizate progrese”, comisia se arată îngrijorată de perturbările din porturi şi îşi exprimă preocuparea în ce priveşte securitatea Regatului Unit, care nu va mai avea acces la bazele de date ale forţelor de securitate europene.
Raportul subliniază că guvernul trebuie să aibă pregătite măsuri de urgenţă 'solide' pentru 1 ianuarie. Un eşec în această privinţă ar însemna pentru multe persoane şi firme 'cel mai rău început de an cu putinţă', într-o perioadă oricum dificilă din cauza pandemiei, afirmă deputatul de opoziţie.
Documentul notează că firmelor le mai rămâne foarte puţin timp pentru a se pregăti în utilizarea sistemului informatic de declaraţii vamale, comisia insistând pe necesitatea unui personal instruit în domeniu şi suficient numeric.
Raportul mai remarcă riscurile unor dificultăţi în porturile din Irlanda de Nord - singurul teritoriu britanic cu frontieră terestră cu un stat membru al UE, Republica Irlanda -, în pofida acordului intervenit recent între Londra şi Bruxelles pe acest subiect.