Protest AUR față de vaccinarea obligatorie. Un bărbat a vrut să intre pe geam în biroul lui Rafila. Reacția ministrului: Intoxicarea e politică, nu din vaccin (Foto & Video)

Protest AUR față de vaccinarea obligatorie. Un bărbat a vrut să intre pe geam în biroul lui Rafila. Reacția ministrului: Intoxicarea e politică, nu din vaccin (Foto & Video)

În jur de 300 de membri, parlamentari şi simpatizanţi ai AUR au protestat, joi, în faţa Ministerului Sănătăţii, faţă de proiectul de lege privind Strategia Naţională de Vaccinare, despre care liderii formațiunii susțin că ar încerca să impună imunizarea obligatorie, lucru contrazis de ministrul Alexandru Rafila.

Protestatarii au încercat să intre cu forța în minister, iar un bărbat s-a urcat pe clădire şi voia să intre pe geam în biroul ministrului Alexandru Rafila.

Preşedintele AUR, George Simion, aflat printre protestatari, a afirmat că AUR va apăra întotdeauna drepturile omului.

„AUR refuză dictatura. Vaccinarea nu este acum obligatorie. Fiţi alături de noi, alături de AUR. Unul dintre cei patru piloni pe care AUR îi are este libertatea. Vom ieşi mereu în stradă pentru libertate, pentru drepturile noastre", a spus Simion, citat de Agerpres.

protest-AUR Ministerul Sănătății

Foto: Inquam Photos/ Sabin Cirstoveanu

ADVERTISING

La protestul de joi a fost prezent și senatorul AUR Claudiu Târziu. El a explicat că protestul este justificat de proiectul de lege prin care „se încearcă introducerea vaccinării obligatorii, act de neacceptat pentru români, care iubesc libertatea".

Protestatarii au mai pretins că „susţin ştiinţa și cercetarea, dar nu cred în deciziile Guvernului", şi au pledat pentru „dreptul cetăţenilor de a alege ceea ce este mai bine pentru sănătatea lor".

Ei au fluturat steaguri tricolore, au scandat „Rafila, demisia!", „Fără dictatură", „Libertate" şi au purtat pancarte inscripţionate cu „Vaccinare egal intoxicare", „OMS nu insista, România nu-i a ta", „Stop experimentelor! Vrem decizii responsabile" sau „Copiii noştri nu sunt cobaii voştri”. Unii manifestanţi au tricouri cu însemnul „Frăţia Ortodoxă”.

ADVERTISING

Jadarmeria Bucureşti a anunțat că participanţii la protest au fost îndemnaţi să blocheze accesul în Ministerul Sănătății iar apoi au încercat să intre în instituție.

”Organizatorul, alături de câţiva reprezentanţi ai acestuia, a îndemnat participanţii la adunarea publică să blocheze accesul în instituţia publică, încercând ulterior să pătrundă în interiorul acesteia. Jandarmii, prin dispozitivele preventiv de ordine publică, au oprit aceste demersuri şi i-au determinat pe participanţi să păstreze caracterul paşnic al manifestaţiei de protest”, a transmis, Jandarmeria Bucureşti.

protest-AUR-vaccinare

Foto: Inquam Photos/ Sabin Cirstoveanu

protest-AUR-jandarmi-2

Foto: Inquam Photos/ Sabin Cirstoveanu

ADVERTISING

O persoană care a mai participat de-a lungul anilor la alte proteste, cunoscută ca ”stegarul dac”, s-a urcat pe clădirea Ministerului Sănătăţii şi voia să intre pe geam în biroul ministrului Alexandru Rafila.

”Totodată, pe timpul adunării publice, un bărbat s-a urcat pe faţada clădirii şi, în acest moment, prin echipele noastre de dialog, încearcăm să determinăm persoana să coboare în siguranţă. Precizăm faptul că au fost identificate mai multe persoane care au încălcat cadrul legal în vigoare, împotriva acestora urmând a fi aplicate măsuri legale de sancţionare”, a mai transmis Jandarmeria.

Amintim că miercuri seara, prezent la Prima News, Simion a spus că și-ar vaccina cu siguranță copiii, spunând că nu este „nebun” și „antivaccinist”.

Protest împotriva vaccinării obligatoriiAUR se opune vaccinării obligatorii! Am ieșit în stradă pentru apărarea drepturilor românilor!

Publicată de Alianța pentru Unirea Românilor - AUR pe Joi, 17 august 2023

Reacția lui Rafila

Rugat să comenteze acțiunea, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus că ceea ce face AUR este o dezinformare.

„Am văzut niște sloganuri 'Vaccinat=Intoxicat'. Eu vă asigur că majoritatea celor care sunt aici au fost vaccinați în copilărie, nu mi s-a părut că au fost intoxicați, dar cred că intoxicarea (...) se referă la intoxicarea politică și la dezvoltarea unui subiect neadevărat”, a spus Rafila, citat de Mediafax.

Acesta a adăugat că acoperirea vaccinală în ultimii ani în România a scăzut îngrijorător.

„Eu am repetat în numeroase rânduri, alți reprezentanți ai Ministerului Sănătății, parlamentari și profesioniști din sistemul de sănătate au declarat foarte clar că acest proiect nu face altceva decât să stabilească principiile funcționării unui program de vaccinare și unui acces la vaccinuri în țara noastră, mai ales că în ultimii 10-15 ani scăderea acoperirii vaccinale în România a fost un element care este îngrijorător, a dus România dincolo de locul 100 în topul clasamentului mondial în ceea ce privește acoperirea vaccinală, suntem la multe dintre vaccinuri pe ultimul loc în Europa și lucrul acesta trebuie schimbat”, a precizat ministrul Sănătății.

Acesta susține că niciunul dintre principiile proiectului nu se referă la o obligativitate a vaccinării, ci spune doar că unul dintre principii este „asigurarea dreptului tuturor cetățenilor, a dreptului, nu a obligației, de a opta, a opta înseamnă chestiune opțională, pentru utilizarea vaccinurilor în vedere menținerii sănătății”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇