Scandal la Baia Mare, între primarul român şi viceprimarul maghiar: Totul a plecat de la tricolor şi kürtőskalács UPDATE

Scandal la Baia Mare, între primarul român şi viceprimarul maghiar: Totul a plecat de la tricolor şi kürtőskalács <span style="color:#990000;font-size:100%;">UPDATE</span>

Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, susţine că i-ar fi retras atribuţiile viceprimarului UDMR, ”pentru că şi-a permis să pună mâna şi să dea jos steagul românesc” de la un eveniment.

Potrivit Presasm.ro, la un eveniment care a avut loc la finalul săptămânii – Sărbătoarea Castanelor – pe unele dintre standuri erau doar inscripţii în limba maghiară, motiv pentru care primarul a dispus montarea de steaguri româneşti.

Viceprimarul UDMR, István Zsolt Pap, a dat dispoziţie ca steagul românesc să fie înlăturat.

ADVERTISING

”Vreau să le spun că Baia Mare se numeşte Baia Mare (…) într-un oraş care se numeşte Baia Mare şi care este în România, dacă eu mă duc să cumpăr pâine, acolo scrie mare şi lat pâine (…) dacă nu vor să schimbe, atunci să pună steagul românesc, că atunci înţeleg că pot să intru şi eu, român, acolo.

Dacă scrie numai în ungureşte însemnă că nu e şi pentru mine (…) din acest motiv, pentru faptul că şi-a permis un delegat de-al meu, maghiar, aparent viceprimar, să pună mâna şi să dea jos steagul românesc din secunda asta îi retrag atribuţiile pe care i le-am delegat de viceprimar al municipiului Baia Mare”, a declarat Cherecheș.

ADVERTISING

Reacția UDMR

Liderii locali ai UDMR au reacţionat, printr-un mesaj pe Facebook: ”Este de neînţeles pentru noi decizia primarului Cătălin Cherecheş, luată cu ocazia actualei ediţii a Sărbătorii Castanelor, şi potrivit căreia, la standurile de vânzare a cozonacilor secuieşti (cunoscuţi drept „kürtőskalács”) inscripţia în limba maghiară a produsului trebuie acoperită, şi pe standuri trebuie pus steagul României.

Steagurile au fost amplasate joi la dispoziţia primarului, însă vineri dimineaţă viceprimarul UDMR al oraşului, István Zsolt Pap, a cerut ca acestea să fie îndepărtate. În Baia Mare nu a mai existat niciodată o astfel de manifestare şi regretăm că primarul a recurs acum la asemenea provocări. Considerăm că astfel de gesturi nu sunt în interesul convieţuirii paşnice dintre comunitatea română şi cea maghiară din oraş, având ca efect crearea de tensiuni între cele două comunităţi”.

ADVERTISING

UPDATE Ulterior, preşedintele UDMR Baia Mare, Szolt Pinter, a declarat că viceprimarului István Zsolt Pap nu i-au fost retrase atribuţiile, aşa cum ar fi declarat primarul Cătălin Cherecheş.

"Viceprimarul nu a primit nimic oficial (...) Cred că primarul îşi dă seama ce a făcut şi va reveni asupra deciziei de retragere a atribuţiilor viceprimarului nostru", a afirmat Szolt Pinter.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇