Preşedintele Curţii Constituţionale Marian Enache a declarat că CCR nu putea decide o invalidare parțială a alegerilor, care să îl vizeze doar pe candidatul care a încălcat legea.
El a afirmat că, prin conduita unuia dintre candidaţi, au fost afectate două drepturi fundamentale, dreptul de vot şi dreptul de a fi ales, iar o procedură de alegeri viciată în aspectele sale esenţiale nu poate fi considerată parţial validă, aceste încălcări fiind iremediabile şi afectând procedura în ansamblul său.
- Președintele CCR spune că declarațiile lui JD Vance au fost răstălmăcite: Uneori suntem grăbiți să incriminăm și pedepsim
- Vicepreședintele SUA JD Vance critică anularea alegerilor din România pe baza unor „suspiciuni șubrede" și „presiuni enorme"
- Reacții la discursul lui JD Vance: Opoziția cere explicații și reluarea alegerilor de la turul doi. Generalități de la Bolojan și Ciolacu
- FT scrie că declarațiile dure ale lui JD Vance la adresa României îl încurajează pe candidatul pro-Putin
Întrebat, într-un interviu acordat www.juridice.ro, în legătură cu faptul că s-a susţinut în unele medii că anularea alegerilor a fost o sancţiune prea aspră în raport cu candidaţii care au respectat regulile stabilite de lege şi dacă CCR nu putea lua în calcul o invalidare parţială a alegerilor care să îl vizeze numai pe candidatul care a încălcat regulile de corectitudine a desfăşurării acestora, Marian Enache a răspuns:
”În niciun caz. Curtea a constatat că, în procedura de alegere a preşedintelui României, au fost afectate, prin conduita unuia dintre candidaţi, două drepturi fundamentale, corelative, şi anume dreptul de vot şi dreptul de a fi ales, ceea ce a demonstrat că în desfăşurarea alegerilor nu au fost respectate exigenţele constituţionale care stau la însăşi baza organizării statului democratic.
O procedură de alegeri viciată în aspectele sale esenţiale – şi aici mă refer permanent la condiţia corectitudinii alegerilor, a „alegerilor curate”, cum se mai spune în mod curent – nu poate fi considerată parţial validă. Aceste încălcări sunt iremediabile şi afectează procedura în ansamblul său”.
El a explicat că neregularităţile au avut o asemenea amploare şi propagare încât singura soluţie posibilă a fost anularea întregului proces electiv.
”Nu se putea face o selecţie de poziţii a candidaţilor clasaţi imediat pe poziţiile următoare. Ca să fiu mai plastic: dacă aţi dori să beţi un pahar cu apă în care cunoaşteţi că există o doză de otravă, veţi încerca să extrageţi otrava şi să beţi apa astfel purificată sau veţi opta pentru un alt pahar cu apă?”, a afirmat el, potrivit News.ro.
De asemenea, Marian Enache a subliniat că anularea alegerilor a fost decisă pe baza documentelor declasificate de CSAT.
„Dată fiind gravitatea situației, CSAT a decis, pentru prima oară de la înființarea sa, declasificarea acestor documente din care rezultă încălcări ale procedurii electorale și interferențe în realizarea procesului electiv. Cu riscul de a mă repeta, subliniez că CCR nu a decis anularea procesului electoral cu privire la alegerea președintelui României în baza unor documente clasificate, ci a unor documente declasificate, accesibile publicului larg în baza principiului transparenței și necesității cunoașterii acestor constatări de către cetățeni.
Prin urmare, hotărârea CCR nu se bazează pe informații clasificate, astfel că, în ceea ce ne privește, paragrafele 59 și 77 ale proiectului de raport al Comisiei de la Veneția (care se referă la imposibilitatea anulării alegerilor pe baza informațiilor clasificate) nu au incidență raportat la hotărârea Curții Constituționale de anulare a procesului electoral. Orice susținere contrară este contrafactuală și lipsită de orice bază reală”, încheie Marian Enache.
Despre amenințările lui Georgescu: Dar ce, suntem pe vremurile lui Ivan cel Groaznic?
Președintele CCR a reacționat și la amenințările lui Călin Georgescu, care a spus că dacă va ajunge președinte, judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) vor fi judecați pentru înaltă trădare, dacă nu decid reluarea turului 2 al alegerilor.
„Dar ce, suntem pe vremurile lui Ivan cel Groaznic? Statele din lumea civilizată a Europei și SUA ar trebui să conștientizeze existența unor asemenea ieșiri, tocmai pentru a fi repudiate, și să apere valorile democratice și justiția constituțională. Voturile oamenilor din orice țară nu pot fi însușite prin manipulări care încalcă legea, promisiuni înșelătoare și amenințări stupefiante de răzbunare față de instituțiile statului și față de toți cei care nu îi dau dreptate și nu se aliniază dorințelor cuiva.
Asemenea manifestări, de ”virilitate electorală”, profund antidemocratice și periculoase, mâine vor fi îndreptate împotriva oricărui cetățean care va avea curajul să i se opună și să nu devină ”obligatoriu” un adept al său. Toți vor fi pedepsiți pentru nesupunere și deviaționism de la pretențiile unui candidat?! Aici nu este vorba despre persoane, așa cum s-ar înțelege la prima vedere, ci despre opoziția tranșantă dintre ideologia democratică și tendințele de tip totalitarist, care lansează ultimatumuri”, a precizat Marian Enache, informează Mediafax.
În cazul în care va ajunge președinte, judecătorii Curții Constituționale vor fi judecați pentru înaltă trădare, dacă nu decid reluarea turului 2 al alegerilor, anulat în 6 decembrie, a spus Călin Georgescu, duminică seară, la Realitatea TV.