Premieră, după mai bine de 10 ani: Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas s-a întâlnit în Israel cu ministrul Apărării, Benny Gantz

Premieră, după mai bine de 10 ani: Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas s-a întâlnit în Israel cu ministrul Apărării, Benny Gantz

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas (foto) şi ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, au discutat despre ”securitate şi economie” într-o reuniune în Israel, potrivit presei israeliene, o premieră după mulţi ani, relatează AFP.

”M-am întâlnit în această (marţi) seara cu preşedintele Autorităţii Palestiniene Mahmoud Abbas. Am discutat despre implementarea unor măsuri economice şi civile şi despre importanţa unei consolidări a coordonării noastre în domeniul securităţii”, a scris pe Twitter Benny Gantz după ce Ministerul israelian al Apărării a anunţat o întâlnire cu Mahmoud Abbas.

ADVERTISING

Ministrul palestinian al Afacerilor Civile Hussein al-Sheikh, un apropiat al lui Mahmoud Abbas, a anunţat tot pe Twitter că această întâlnire a vizat mize în domeniile ”securităţii, economic şi umanitar”, ”tensiuni” legate de activităţi ale coloniştilor israelieni în Cisiordania ocupată şi ”importanţa creării unui orizont politic” în vederea ajungerii la o ”soluţionare” a conflictului israeliano-palestinian.

Miniştrii israelian al Apărării şi palestinian al Afacerilor Civile nu au precizat locul acestei întâlniri, despre care presa israeliană scrie că s-a ţinut la reşedinţa lui Benny Gantz, în Rosh Haayin, în centrul Israelului.

Watch | "A convoy carrying the PA President Mahmoud Abbas was seen leaving the home of Israeli War Minister Benny Gantz...

Publicată de Quds News Network pe Marţi, 28 decembrie 2021

După instalarea la putere a unui Guvern de coaliţie condus de către Naftali Bennett, în iunie, miniştri israelieni, inclusiv Benny Gantz, l-au vizitat pe Mahmoud Abbas la Ramallah, unde se află sediul Autorităţii Palestiniene.

ADVERTISING

Însă este pentru prima oară din 2010 când Mahmoud Abbas efectuează o vizită în Israel, în vederea unei reuniuni oficiale cu un membru al Guvernului israelian.

Primele reacții

Partidul Likud (dreapta) al liderului opoziţiei Benjamin Netanyahu, fost premier din 2009 şi până în iunie, un critic virulent al preşedintelui palestinian, a condamnat, într-un comunicat, această întâlnire Gantz-Abbas, care a condus, acuză el, la ”concesii periculoase pentru securitatea Israelului”.

Guvernul lui Naftali Bennett - susţinut de către un partid arab, o premieră în istoria Israelului - ”i-a pus pe palestinieni şi pe Abbas pe ordinea de zi, iar asta este periculos pentru Israel”, consideră Likud.

ADVERTISING

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas, care se află la putere în Fâşia Gaza, plasată sub o blocadă israeliană, a condamnat, de asemenea, această întâlnire şi consideră că ea se îndepărtează ”de spiritul naţional al poporului nostru palestinian”.

”Acest comportament al conducerii Autorităţii Palestiniene agravează disensiunile politice palestiniene, complică situaţia palestiniană, îi încurajează pe unii din regiune care vor o normalizare cu ocupantul şi slăbeşte poziţia palestiniană, care respinge o normalizare cu Israelul”, denunţă într-un comunicat un purtător de cuvânt al Hamas, Hazem Qassem.

Context

Această întâlnire Abbas-Gantz are loc la mai puţin de o săptămână după o vizită în Israel şi Cisiordania ocupată a consilierului Casei Albe în probleme de securitate naţională Jake Sullivan, care a discutat cu Mahmoud Abbas despre o ”reluare a unui nivel semnificativ al ajutorului economic şi pentru dezvoltare” acordat de către Statele Unite.

Actualul Guvern israelian afirnă că vrea să discute despre mijloace ”de îmbunătăţire” a nivelului de trai al palestinienilor, însă fără să lanseze o nouă rundă de negocieri.

Negocierile de pace între Israel şi Palestina se află într-un punct mort din 2014.

Premierul israelian Naftali Bennett, un fost lider al mişcării în favoarea colonizării Cisiordaniei, se opune înfiinţării Palestinei, statul la care aspiră palestinienii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇