PMB o apără pe Firea, atacată de Nicușor Dan: Acuzațiile cu privire la cazul Costanda sunt în totalitate false

PMB o apără pe Firea, atacată de Nicușor Dan: Acuzațiile cu privire la cazul Costanda sunt în totalitate false

Primăria Capitalei susţine că datoriile pe care municipalitatea le are faţă de familia Constanda sunt generate de decizii vechi de 16 ani ale foştilor primari, în replică la acuzațiile lansate duminică de Nicușor Dan la adresa Gabrielei Firea.

Totodată, reprezentanţii instituţiei arată că un consilier general USR are de primit, prin familia sa, 7 milioane de euro de la Constanda, fapt recunoscut public. „A susţine că primarul ’s-a obligat să plătească’ o datorie stabilită printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă este o încercare jalnică de a induce în eroare opinia publică”, afirmă reprezentanții PMB.

Reacția vine după ce candidatul susţinut de PNL şi USR-PLUS la Primăria Capitalei, Nicuşor Dan, a reclamat mai multe infracţiuni în acordul pe care Gabriela Firea l-a semnat cu familia Constanda pentru stingerea datoriei. Dan susţine că, deşi familia Constanda a fost de acord să primească 7.000 de metri pătraţi de tren pentru stingerea a 30 de milioane de euro din datorie, Gabriela Firea a propus consilierilor generali transferul a 15.000 de metri pătraţi pentru doar 22 de milioane din datorie.

ADVERTISING

Citește mai multe despre Nicuşor Dan reclamă infracţiuni în acordul semnat de Gabriela Firea cu familia Constanda: ”Avem de ales între Firea la Primărie sau Firea la puşcărie”

"Acuzaţiile prezentate azi (duminică - n.red.) de un candidat la Primăria Capitalei cu privire la cazul Constanda sunt în totalitate false. Acestea demonstrează o foarte gravă necunoaştere a prevederilor legale, precum şi a atribuţiilor şi răspunderilor pe care le are un Primar General", se arată într-un comunicat de presă transmis de Primăria municipiului Bucureşti.  

Conform sursei citate, Primăria Capitalei este obligată să plătească familiei Constanda peste 115 milioane de euro din cauza unor decizii luate acum aproape 20 de ani.   

"Toate plăţile făcute de PMB pentru stingerea unor datorii (Constanda, Creştin, etc) au fost realizate cu respectarea tuturor prevederilor legale, fiind incluse în bugetul aprobat la începutul anului 2020. Toate informaţiile referitoare la acest subiect au fost prezentate public,  extrem de transparent", spun reprezentanţii municipalităţii.  

ADVERTISING

Cu spatele la zid, Firea cere 98 de milioane de euro din Fondul de rezervă al Guvernului ca să-i dea lui Costică Constanda

Costică Constanda explică de ce a blocat conturile Bucureștiului. Ce propuneri făcuse Primăriei

Explicațiile PMB

În comunicat se arată că, în 2019, instanţa a decis, irevocabil, că PMB este obligată să plătească peste 115 milioane euro familiei Constanda, în procesul început în anul 2004 (adică după mai bine de 16 ani de la deschiderea litigiului) ca urmare a neaprobării, în anul 2007, a unor documentaţii de urbanism.   

"Subliniem că Municipiul Bucureşti era obligat să plătească datoriile determinate de un proces început acum 16 ani. Ca urmare, a susţine că primarul ’s-a obligat să plătească’ o datorie stabilită printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă este o încercare jalnică de a induce în eroare opinia publică. Mai mult, refuzul de a executa o hotărare judecătorească este infracţiune, potrivit Codului Penal", se menţionează în document.  

ADVERTISING

Potrivit PMB, familia Constanda a declanşat, imediat după pronunţarea instanţei, procedura executării silite, procedură contestată de Municipalitate, dar respinsă de instanţa civilă. PMB a aplicat prevederile legale în vigoare, respectiv OG 22/2002, art. 2, care stabileşte un termen de graţie de 6 luni, expirat la finalul anului 2019.     

În cadrul procedurii de executare silită, familia Constanda a blocat conturile Municipalitătii, punând în pericol desfăsurarea în condiţii normale a activitătii Primăriei. Ca urmare, potrivit legislaţiei în vigoare – OG 22/2002 art. 5, Codul de Procedură Civilă art. 630- a fost constituită o comisie pentru identificarea soluţiilor legale necesare stingerii executării silite.  

"Toate sumele plătite au fost cuprinse în bugetul Municipiului Bucureşti, aprobat de Consiliul General, conform prevederilor legale. Respingem toate acuzaţiile potrivit cărora s-ar fi plătit sume necuvenite. Subliniem că toate sumele sunt cuprinse în capitolul Despăgubiri Civile –  51.02.-59.17, fiind aprobate legal. Menţionăm că suma de 58 milioane euro urma să fie plătită eşalonat, timp de 2 ani", explică reprezentanţii municipalităţii.  

Conform sursei citate, unul dintre mijloacele de a stinge datoriile pe care Municipiul Bucureşti le are faţă de familia Constanda este şi darea în plată, conform Codului Civil. Familia Constanda a propus utilizarea acestei proceduri legale, respectiv a propus să primească suprafeţe de teren în Satul Francez, reducând cu valoarea acestora sumele datorate de Municipiul Bucureşti.    

"Această propunere a fost supusă, potrivit legislaţiei în vigoare, aprobării Consiliului General, de şase ori. Abia la ultima dintre aceste şedinţe, a şasea, consilierul general USR Matei Ţugui a recunoscut că are un interes personal direct, pentru că în cazul aprobării proiectului va primi suma de 7 milioane euro, plus accesorii, aspecte care se pot verifica în procesul verbal al şedinţei. Toate acţiunile PMB au fost realizate în conformitate cu prevederile legale, transparent şi cu respectarea principiului eficienţei cheltuirii fondurilor publice", se precizează în comunicatul Primăriei Capitalei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇