Bugetul pe 2024 a fost votat în Parlament după două zile de dezbateri poluate de „bufoni". Ciolacu, deranjat de amendamentul care blochează creșterea taxelor (Foto & Video)

Bugetul pe 2024 a fost votat în Parlament după două zile de dezbateri poluate de „bufoni". Ciolacu, deranjat de amendamentul care blochează creșterea taxelor (Foto & Video)

Parlamentul a votat miercuri bugetul pe 2024 și bugetul asigurărilor sociale, după ce a reluat azi dezbaterile pe proiectul care a a iscat scandal și marţi seară.

Atmosfera a continuat să fie tensionată, iar Diana Șoșoacă a anunţat că îi face plângere penală lui George Simion, pentru scandalul de ieri, din plen, care s-a lăsat cu ameninţări, loviri şi dialoguri halucinante.

În plus, Anca Dragu de la USR îl acuză pe liderul deputaţilor AUR că i-a furat un amendament.

Parlamentarii AUR au părăsit sala de şedinţă, pe motiv că nu le-au fost aprobate amendamentele la capitolul Educaţie.

Iar de la PNL a fost aprobat un amendament al lui Florin Roman prin care este blocată creşterea impozitelor şi taxelor în România, în 2024.

Nu e de mirare, astfel, că angajaţii din penitenciare i-au catalogat pe cei implicaţi în disputele din Parlament drept „bufoni şi smardoiaşi”.

La finalul votului, premierul Marcel Ciolacu s-a arătat deranjat de întreg circul din plen, dar și că nu a fost de ajuns pentru liberali cuvântul său că nu vor crește taxele la anul. Ciolacu a insistat că, în ciuda criticilor, este „un buget pentru români, nu e un buget pentru politicieni”.

În total, fuseseră depuse 20.432 de amendamente la bugetul de stat pe 2024, din care 962 au fost admise şi 19.470 respinse în Comisiile de Buget-Finanţe.

Potrivit deciziei conducerii Parlamentului, fiecare parlamentar a avut un minut pentru a-şi susţine amendamentul, un minut fiind alocat şi pentru fiecare articol din lege. După epuizarea timpului pentru fiecare articol, celelalte amendamente la articolul respectiv au fost supuse la vot în bloc, fără a se mai da cuvântul pentru susţinere de la tribună. La bugetul asigurărilor de stat pe 2024, timpul alocat pe articole a fost de 15 minute.

ADVERTISING

Spotmedia.ro v-a transmis, în format LIVE TEXT, principalele momente și declarații de azi din Parlament:

ŞEDINŢA COMUNĂ A CAMEREI DEPUTAŢILOR ŞI SENATULU

📽Continuarea dezbaterilor asupra Proiectului Legii bugetului de stat şi Proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024#cdep #live #decembrie2023 #buget2024

Publicată de Parlamentul Romaniei - Camera Deputatilor pe Marţi, 19 decembrie 2023

19:00 - Și preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a făcut declarații după votul pe buget:

„Proiectul de lege al bugetului consolidat pe 2024 a fost aprobat de Parlament şi merge la promulgare. Documentul a fost alcătuit în mod echilibrat, prioritatea către investiţii fiind completată cu grija faţă de categoriile vulnerabile. Bugetul crescut al investiţiilor statului în economie aduce sume record pentru lucrări publice care vor schimba viaţa multor comunităţi locale, vor îmbunătăţi calitatea învăţământului, a sănătăţii publice şi vor completa necesarul de infrastructură de transport a ţării.

Aceste majorări de fonduri în economia reală vor susţine competitivitatea firmelor româneşti, care vor fi mai profitabile şi vor conserva locurile de muncă. De asemenea, textul a fost îmbunătăţit prin includerea mai multor amendamente care au fost depuse în cadrul dezbaterilor. Unul dintre acestea, din partea PNL, spune foarte clar: fără taxe şi impozite noi în 2024”, a spus Ciucă.

Și liderul PNL a făcut referire la circul din timpul dezbaterilor: „Din păcate, dezbaterile din plenul Parlamentului şi momentul votului final au fost umbrite de scandalul creat de aleşii de pe băncile opoziţiei. Reprezentanţii acestor partide nu s-au ridicat la nivelul unei opoziţii dintr-o ţară europeană, cu pretenţii de a face parte din lumea civilizată. Am ferma convingere că jignirile şi derapajele comportamentale de acest gen nu îi reprezintă cu adevărat pe români“.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

17:50 - Preşedintele USR Cătălin Drulă a afirmat că este „un buget construit pe minciună” şi a atras atenţia că, pentru al doilea an consecutiv, Guvernul construieşte un buget cu venituri supraestimate şi anume „o gaură de cel puţin 40 miliarde lei” şi un deficit bugetar de 130 miliarde de lei.

„Un buget construit pe minciună. Este al doilea an la rând când construiţi un buget cu venituri supraestimate. O gaură de cel puţin 40 de miliarde de lei. Un deficit bugetar de 130 de miliarde de lei. Acestea sunt coordonatele bugetului pe care l-aţi propus Parlamentului, iar minciuna este modul de operare a acestui Guvern. Primul Guvern care nu face rectificare, pentru că nu vreţi să se vadă dimensiunea acestui dezastru.

Sunteţi un guvern iresponsabil. De altfel, v-aţi dat Ordonanţă care spune exact asta: că dumneavoastră şi complicii dumneavoastră de la PNL, ministrul Finanţelor, Boloş, nu veţi semna declaraţia care spune că bugetul este conform cu principiul responsabilităţii bugetare. Vă este frică de răspundere.

Românii o vor duce mai greu din cauza felului cum gestionaţi România şi finanţele ţării. Dar România va supravieţui. Mai avem puţin de aşteptat până când veţi fi înlăturaţi de la putere şi vom pune ţara pe roate. Va fi mai mult de reparat cu acest buget, dar o vom face cu adevărat. Cu patriotism bazat pe adevăr şi responsabilitate”, a spus Drulă după vot.

17:20 - După votul Parlamentului, Marcel Ciolacu a luat cuvântul de la tribună:

„Mi-aş fi dorit foarte mult să avem o dezbatere corectă, o dezbatere la comisii, la grupurile parlamentare, atât a celor care au creat această coaliţie, cât şi a celor din Opoziţie. Nimeni nu ştie adevărul absolut, dar pornim de la principiul, fiind reprezentanţii românilor în cel mai important forum al democraţiei, că suntem oameni de bună credinţă.

ADVERTISING

Mi-aş fi dorit să am acest discurs, aceste dezbateri ca între colegi, ca şi prieteni şi cred că aveam şi eu foarte multe de spus în ceea ce priveşte iresponsabilitatea şi multe altele. Dar cu tot respectul instituţiei pe care o reprezentanţi, pentru că nu pot spune că am un respect după atitudinea de ieri din Parlament. Sunt cuprins de spiritul sărbătorilor şi o să mă abţin. După manifestările de ieri şi după cele de astăzi, se pare că încep să cred ce se auzea pe holurile Parlamentului sau pe stradă, faptul că dumneavoastră v-aţi vaccinat de 1.000 de ori ca să acoperiţi furăciunea lui Voiculescu şi se pare că v-a dăunat foarte mult.

Eu vă mulţumesc mult pentru votul dumneavoastră. Mulţumesc mult grupului minorităţilor, mulţumesc mult grupului UDMR. Este un buget pentru români, nu e un buget pentru politicieni. E un buget pe dezvoltare, acoperim investițiile ca şi anul acesta sunt mai mari decât consumul.

Vreau să mulțumesc colegilor din coaliție, în special dlui Nicolae Ciucă. Și să știți dle Roman că nu era nevoie de niciun amendament. Era suficient cuvântul meu și al dlui Nicolae Ciucă că taxele nu vor crește anul viitor”, a spus scurt Ciolacu..

17:06 - Deputații și senatorii au aprobat Legea bugetului de stat pe anul 2024, cu 299 de voturi „pentru” și 82 „împotrivă”. Și proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024 a trecut cu 294 de voturi „pentru" şi 84 de voturi „împotrivă”.

16:49 - Sebastian Cernic de la USR va depune o sesizare la preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, în legătură cu "agresivitatea atât verbală, cât şi fizică" a social-democratului Daniel Ghiţă.

"Nu mă aşteptam să fiu eu victima şi niciun coleg de-al meu să fie victima unei agresiuni fizice. Domnul deputat Daniel Ghiţă şi-a permis aici, pe hol, să mă agreseze fizic, nu înţeleg care a fost motivul, fără să-l fi provocat. A ales să mă tragă de ureche, e un semnal prost din partea Parlamentului şi nu trebuie să ne mirăm de ce cetăţenii au ajuns să nu aibă încredere în această instituţie. Domnul deputat Daniel Ghiţă este deputat PSD, a adoptat această agresivitate atât verbală, cât şi fizică de la partide precum AUR şi de la doamna Şoşoacă", a susţinut Cernic.

16:36 - Senatoarea Anca Dragu (USR) îl acuză pe liderul deputaţilor AUR, Alin Ilie Coleşa, că i-a furat amendamentul cu tichete pentru grădiniţe şi creşe. ”Mi-a spus, zâmbind, că a crezut că nu sunt în sală”, a spus senatoarea, precizând că regula este foarte strictă şi clară, nu citeşti şi nu susţii amendamentele altui grup parlamentar.

16:04 - Diana Șoșoacă a anunțat că îi face plângere penală lui George Simion, după incidentul de marți seară din Parlament. Șoșoacă îl acuză pe liderul AUR de „loviri sau alte violențe”, amenințare, șantaj și distrugere. Șoșoacă a transmis textul plângerii pe care a formulat-o către Parchetul General. Diana Șoșoacă susține că acțiunile lui George Simion i-au adus prejudicii de încredere în propriul electorat și de aceea „am fost nevoită să vorbesc direct cu dl Simion pe live, un mod pe care îl folosim mereu atât eu, cât și acesta, astfel încât să pot aduce la cunoștința opiniei publice minciunile distribuite de acesta”.

15:53 - Parlamentarii AUR au părăsit sala de şedinţă, pe motiv că nu le-au fost aprobate amendamentele la capitolul Educaţie. Deputaţii şi senatorii AUR au protestat pe parcursul şedinţei. Ei au adus în sală afişe pe care au scris "40% pentru profesori".

14:48 - Angajaţii din penitenciare îi cataloghează pe cei implicaţi în disputele din Parlament drept ”bufoni şi smardoiaşi”. Sindicaliştii sunt de părere că Parlamentul ”a devenit o instituţie frivolă, în care unii senatori şi deputaţi au început să aibă apucături de deţinuţi cu tulburări de comportament”. În acest context, angajaţii din penitenciare recomandă montarea de gratii la geamuri şi uşi, oferindu-se să îi supravegheze pe politicieni, ”pentru a menţine ordinea şi disciplina”. Detalii AICI

14:15 - Cifrele bugetului pentru anul 2024 relevă un optimism excesiv şi nejustificat al Guvernului privind nivelul veniturilor, ANAF propunându-şi să colecteze 30 de miliarde lei în plus anul viitor, deşi anul acesta a colectat cu 12 miliarde lei sub ce şi-a propus la începutul anului, susţin reprezentanţii Confederaţiei Patronale Concordia. "Guvernul se aşteaptă la intrări din fonduri europene şi PNRR de peste 60 de miliarde de lei, deşi din cele 55 de miliarde lei pe care şi le-a propus pentru 2023, va realiza puţin sub 29 de miliarde lei. Cele 12 miliarde în plus pe care Guvernul consideră că le va colecta suplimentar din CASS după extinderea bazei sunt şi ele cu un semn de întrebare, în lipsa unei fundamentări din care să înţelegem cum s-a ajuns la această cifră", se menţionează în raport.

13:54 - Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, crede că manifestările inadecvate de marţi seară nu reprezintă cetăţeanul român, subliniind că el crede în "cetăţeanul român echilibrat, cetăţeanul român civilizat". Ciucă a fost întrebat, într-un interviu la DC News, despre scandalul produs în Parlament. "Răspunsul meu este următorul: Credeţi că cetăţeanul de acasă s-a văzut reprezentat de ceea ce s-a întâmplat?", a declarat Nicolae Ciucă. La intervenţia realizatorului interviului, care a spus că el crede că o treime din electorat s-a simţit reprezentat de ceea ce s-a petrecut în Parlament, respectiv de AUR şi partidul senatoarei Diana Şoşoacă, liderul PNL a spus: "Eu nu cred, pentru că am cunoscut poporul român şi îl cunosc şi am încredere în neamul nostru aşa cum este el, un popor harnic, tolerant, empatic".

13:09 - Ionuţ Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, afirmă despre scandalul de ieri seară că ”s-a văzut cine vrea să preia conducerea în România, nişte scandalagii şi clovni”. ”S-au băgat toţi în acest cor de strigături, ură şi violenţă, de la un capăt la altul al Opoziţiei - de la AUR, până la USR”, spune Stroe. Acesta susţine că ”alternativa pe care o promit aceste partide mărunte este doar un imens scandal, ţipete şi atât”.

"Dacă le iei pancartele şi recuzita, rămâne un mare gol, bate vântul la propriu, e multă incompetenţă, sunt mulţi politicieni care nu ştiu să scrie o lege sau să să citească un buget, mulţi fără nicio calificare sau idee. Imaginea pe care o arată este de neputinţă. Imaginaţi-vă doar: Cum ar arăta un Guvern cu miniştri din scandalagiii de ieri şi azi? Cum ar arăta Apărarea condusă de Şoşoacă? Sau Finanţele ţării sub Simion? Sau Sănătatea cu cineva de la USR - asta am văzut deja şi e trist. Nici nu ştii dacă să râzi sau să te sperii”, adaugă Stroe.

12:22 - Deputatul PNL Florin Roman anunţă că Parlamentul a adoptat amendamentul PNL, prin care se blochează creşterea impozitelor şi taxelor în România, în 2024. ”NU se introduc impozite, taxe sau contribuţii obligatorii noi. NU se majorează cele existente şi NU se lărgesc bazele de impunere. NU se elimină şi NU se reduc facilităţile existente”, scrie Roman pe Facebook. 

11:34 - Plenul Parlamentului a adoptat un amendament al UDMR, care fusese iniţial respins în comisii, care prevede alocarea a 10 milioane de lei pentru Programul naţional de susţinere a învăţării limbii şi literaturii române, PNSILLR. Banii merg la bugetul Ministerului Educaţiei, iar programul începe în martie 2024, prevede amendamentul susţinut în plen de deputatul UDMR Szabo Odon.

11:03 - Deputatul George Simion, preşedintele AUR, i-a cerut preşedintelui de şedinţă al plenului reunit ca liderii de grup parlamentar să respecte timpii alocaţi pentru citirea amendamentelor. "Avem depuse 8.317 amendamente şi avem nevoie ca toţi liderii de grup să-şi asume un angajament că se va respecta şi cronometrul şi fiecare dintre aceste amendamente va fi citit. Atât cerem, un lucru simplu legat de procedură parlamentară, nu un minut pe articol", a precizat Simion. Liderul AUR a mai transmis că şi-ar dori ca dezbaterile în plen să fie civilizate, cu condiţia respectării promisiunilor făcute profesorilor şi altor categorii sociale.

10:57 - ​„Este inimaginabil ce s-a întâmplat în Parlament”, a declarat la RFI liderul deputaților UDMR, Csoma Botond, după scandalul de marți seară. „Sigur, nu este primul incident. Vedeți și dvs. că, de când extremiștii au ajuns în Parlament, e un scandal permanent, aproape în fiecare săptămână avem un scandal, poate că nu la această dimensiune la care a fost scandalul ieri. A început între Simion și Șoșoacă într-un mod grosolan, grobian, am văzut cum se comportă extremiștii între ei, după aceea ne-au atacat cei de la AUR și un deputat de la PSD, au venit spre noi, către grupul UDMR (…). Erau urlete în sală, era ca la circ”, spune deputatul UDMR Csoma Botond. El vorbește despre o atmosferă de crâșmă în Parlament: ”Era ca într-o crâșmă de mahala. Cred că în anul electoral 2024, aceste atitudini se vor amplifica, din păcate”.

10:50 - Senatoarea Diana Șoșoacă a avut o nouă reacție nervoasă miercuri dimineață. „Ce s-a întâmplat, Simioane???? Nu poți să te abții de la violențe? Nu poți face față unei confruntări directe cu mine? Te-am întrebat simplu: de ce minți că te-ai văzut cu mine la Viena? De ce plătești articole mizerabile împotriva mea în care minți că te-ai văzut cu mine pe ascuns în Austria???? Răspunsul tău a fost grobian: insulte, că ai nevastă, că nu sunt sexi… Nu ți-e rușine, perversule??? Ăsta e răspuns de politician care se vrea președinte? Frustratule sexual, tu și cu analistul tău politic , "Goldonienilor" care vă gândiți numai la perversiuni sexuale… Apropos, cu violul cum stați? Tot cu intervenții în justitie? Hai, că așa v-a învățat tăticul vostru, PSD-ul! PS… Goldonian vine de la Carlo Goldoni, pour les connaisseurs!”, a scris Diana Șoșoacă miercuri dimineață pe Facebook.

10:18 - Şedinţa a început cu intonarea imnului naţional. Şi-au înregistrat prezenţa 271 de parlamentari.

Scandal uriaș marți seara, cu înjurături și amenințări

Marţi, dezbaterea bugetului a degenerat într-un scandal în care protagonişti au fost atât reprezentanţii AUR şi senatoarea Diana Şoşoacă, cât şi cei din USR, care au venit în plen cu cutii de cadouri, roşii şi galbene, pe care erau scrise mesajele: TAXE NOI şi BUGET RECORD pentru SPECIALI.

Dialog halucinant între George Simion şi Diana Şoşoacă

Liderul AUR George Simion s-a certat în plen cu senatoarea independentă Diana Şoşoacă, cei doi ajungând să se înjure şi să se ameninţe, iar Simion i-a aruncat telefonul senatoarei pe joc. Potrivit Digi24, dialogul dintre cei doi a ajuns la ameninţări cu agresarea sexuală.

George Simon, preşedintele AUR: Asta-i atitudinea voastră…

Diana Şoşoacă, senator: Pleacă de lângă mine, că nu ştiu ce-ţi fac.

George Simion: Te agresez sexual, scroafo!

Diana Şoşoacă: Ce faci, mă, tu?

George Simion: Te agresez sexual.

Diana Şoşoacă: Mă agresezi, tu, sexual, mă? Pe cine agresezi tu, sexual, mă? Nu ţi-e ruşine, bă violentule? Fătălăii de la AUR. Fă-tă-lă-ul!, fă-tă-lă-ul!”

BUCURESTI - PARLAMENT - PLEN REUNIT - DEZBATERE BU
Foto: Inquam Photos / George Călin

Parlamentarii AUR s-au certat cu cei de la UDMR: Mirosiţi a pălincă!

Parlamentarii AUR s-au certat și cu cei de la UDMR. Deputatul Dan Tănasă a început să ţipe la cei de la UDMR că ”miros a pălincă”.

”Mirosiţi a pălincă! Mirosiţi a băutură”, a spus el. ”Aţi tăiat pădurile!”, au continuat cei de la AUR, în timp de parlamentarii UDMR au replicat în maghiară.

Protest USR

Totodată, parlamentarii USR au mers, marţi seară, la şedinţa de plen cu o serie de cutii de cadouri, roşii şi galbene, pe care erau scrise mesajele: TAXE NOI şi BUGET RECORD pentru SPECIALI.

„Cadourile de sărbători pe care PSD şi PNL le-au pregătit oamenilor în bugetul pentru 2024 sunt taxe noi şi buget record pentru speciali. Este inadmisibil ca românii să plătească taxe noi pentru ca specialii să trăiască bine. Dacă bugetul trece în forma propusă de Guvernul PSD-PNL, gaura bugetară va ajunge anul viitor la 130 de miliarde de lei şi fiecare român va trebui să plătească 7.000 de lei pentru că aşa vrea Marcel Ciolacu”, a declarat preşedintele Cătălin Drulă.

BUCURESTI - PARLAMENT - PLEN REUNIT - DEZBATERE BU
Foto: Inquam Photos / George Călin

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇