Olguța Vasilescu și Antonie Solomon se înfruntă pentru Primăria Craiovei. Vezi ce alți candidați mai sunt în Dolj

Olguța Vasilescu și Antonie Solomon se înfruntă pentru Primăria Craiovei. Vezi ce alți candidați mai sunt în Dolj

Politicieni care au deţinut funcţii publice mulţi ani în administraţia locală din judeţul Dolj s-au înscris din nou în lupta electorală pentru a ocupa un post de conducere la Primăria Craiova sau în Consiliul Judeţean.

Pentru primăria reşedinţei de judeţ se înfruntă doi foşti edili – Antonie Solomon şi Olguţa Vasilescu – în timp ce preşedintele în funcţie al Consiliului Judeţean deschide lista de consilieri, fără a viza un nou mandat de şef.

Solomon - 8 ani la primărie, 8 partide politice și închisoare pentru mită

Veteranul Antonie Solomon, aflat la optulea partid politic, a intrat în administraţia locală la începutul anilor 2000, a fost mai întâi viceprimar şi a condus primăria, cu ceva pauze, din 2004 şi până în 2012, când a pierdut mandatul în faţa Liei Olguţa Vasilescu. 

Mandatele lui Antonie Solomon au fost presărate cu acuzaţii care s-au şi concretizat într-o condamnare, la finalul unui proces în care fostul edil a fost deferit justiţiei de către procurorii DNA.

ADVERTISING

Concret, în septembrie 2013 magistraţii ÎCCJ l-au condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi fals intelectual şi a fost eliberat condiţionat în decembrie 2014. El a fost găsit vinovat că a primit 50.000 de euro mită de la omul de afaceri Cornel Penescu, şi el condamnat în dosar, pentru a-i facilita acestuia ridicarea uni magazin în Craiova.

La momentul la care s-a prezentat în arest, să execute sentinţa, Solomon promitea că nu va reveni în viaţa publică. 

„O să îmi petrec o perioadă de timp la penitenciar aici, în Craiova, sau, mă rog, la Severin, nu ştiu exact care e regimul de detenţie la semideschis sau liber, după care o să revin lângă familie. Dar nu la primărie sau în viaţa publică”, promitea, în septembrie 2013, Antonie Solomon.

În toamna anului trecut, Solomon era anunţat ca fiind candidatul Pro România la alegerile locale care ar fi trebuit să aibă loc în vară şi care au fost amânate din cauza pandemiei de COVID-19. În mai puţin de un an, fostul membru – printre altele - al PSD, PD-L, UNPR, PP-DD a schimbat din nou partidul iar la Biroul Electoral s-a înscris ca fiind candidat din partea Partidului Ecologist Român. 

ADVERTISING

În absenţa candidatului vedetă, Pro România s-a înscris în cursa electorală pentru Primăria Craiovei cu Eduard Ionuţ Ciceu, un tânăr care lucrează în advertising şi care, de-a lungul anilor, i-a criticat public pe cei care au condus oraşul. 

Ascensiunea Olguței Vasilescu: de la PRM, la PSD și DNA

Un contracandidat puternic pentru Solomon este Olguţa Vasilescu, cea care l-a şi învins pe fostul edil la alegerile locale din 2012. Fosta jurnalistă de la începutul anilor 1990 a fost, la un moment dat, cel mai tânăr parlamentar român, ea fiind aleasă sub sigla PRM.

Ascensiunea sa politică a avut loc însă după ce s-a înscris în PSD, ajungând până în funcţia de ministru al Muncii şi în cele mai importante structuri de conducere la nivel central ale PSD. 

În 2016 Olguţa Vasilescu a fost trimisă în judecată pentru aceeaşi infracţiune ca şi predecesorul său – luare de mită, fiind acuzată că a constrâns mai mulţi agenţi economici locali să îi finanţeze campania electorală din timpul alegerilor locale din 2012.

ADVERTISING

În 2017 Curtea de Apel Bucureşti a decis retrimiterea dosarului la DNA pentru refacerea cercetărilor.

„Am fost foarte onorată să constat, în urma sondajului de opinie realizat, că locuitorii oraşului consideră că am fost cel mai bun primar de după Revoluţie şi că un procent foarte mare dintre ei îşi doresc să revin ca primar”, susţinea Olguţa Vasilescu în primăvara acestui an, la momentul la care a fost nominalizată pentru o nouă candidatură la funcţia care i-a adus un dosar de cercetare penală şi 24 de ore de arest preventiv.

PNL și USR PLUS n-au reușit să facă alianță

Candidatul PNL pentru Primăria Craiova este deputatul Nicolae Giugea, profesor universitar doctor în ştiinţe agricole. Acesta şi-a dorit o alianţă cu USR şi PLUS pentru alegerile locale, însă susţine că cei de la PLUS s-au opus ideii, în vreme ce USR ar fi agreat ideea.

De altfel PLUS este şi formaţiunea care a propus un candidat pentru Primăria Craiovei, în persoana lui Lucian Bernd Săuleanu, decanul Baroului Dolj. Acesta reclamă faptul că aleşii locali au preocupări legate de partidul care i-a promovat şi nu faţă de cetăţenii în numele cărora iau decizii. 

„Propun postarea obligatorie a pozei, a comisiilor din care fac parte consilierii, a numărului de telefon şi a adresei de e-mail, a CV-ului, a unui raport anual, dar mai ales a realizărilor din mandatul respectiv, înţelegând prin asta declaraţii publice, iniţiative, interviuri, comunicate de presă, acţiuni concrete, prezenţa în spaţiul public, cu indicarea pe cât posibil a surselor online”, susţine Săuleanu cu câteva zile înainte de scrutinul local.

Ce candidați mai sunt pentru Craiova 

PMP susţine pentru Primăria Craiova pe Anişoara Stănciulescu, fost subprefect al judeţului Dolj, propunerea ALDE este Marian-Daniel Păloiu, fost membru UNPR, fost consilier judeţean în Dolj, exclus din consiliu după ce a decis să devină independent.

Din partea PPU-SL candidează pentru Primăria Craiova Marin Costache, de la Partidul Alternativa pentru demnitate Naţională candidează Janina Mariana Micu, din partea Partidului Alternativa Dreaptă candidează Iulian Mladin.

În cursa electorală pentru Primăria Craiova s-a înscris şi un independent. Este vorba despre Adimaria Claudia Luminiţa Simoiu, cercetător ştiinţific în domeniul chimiei, cadru didactic la Universitatea din Craiova. Simoiu a fost preşedinte al Partidului Verde, preluat ulterior de actorul şi realizatorul tv Florin Călinescu la nivleul partidului existând, la un moment, dat, un conflict cu privire la persoana care deţine preşedinţia formaţiunii politice.

Din 11 candidați la șefia CJ Dolj au rămas 10. Unul a murit chiar la finalul unui discurs electoral

La Consiliul Judeţean Dolj, pentru funcţia de preşedinte s-au înscris 11 candidaţi, însă unul dintre ei a murit în timpul campaniei electorale.  Pe 11 septembrie candidatul PPU-SL la Preşedinţia Consiliului Judeţean Dolj, Gabriel Ciulu, a murit chiar la finalul unui discurs de campanie electorală pe care l-a ţinut la Dăbuleni.

Gabriel Ciulu, avea 54 de ani şi a suferit un infarct, medicii nereuşind să-l salveze, după 45 de minute în care i-au făcut manevre de resuscitare.  

PSD şi ALDE merg împreună, în alianţă, susţinând candidatura lui Dorin Cosmin Vasile, de profesie jurist, actual vicepreşedinte al instituţiei.

Actualul preşedinte, Ion Prioteasa, perceput drept unul dintre „baronii locali” ai partidului, care deţine funcţia de la Consiliul Judeţean Dolj din anul 2004, deschide lista de consilieri judeţeni ai alianţei formate pe plan local de PSD cu ALDE. 

PNL susţine pentru şefia CJ Dolj pe Alexandru Gîdăr, profesor de istorie, fost inspector şcolar, iar din 2016 membru al Consiliului Judeţean Dolj. 

Pro România susţine pentru şefia CJ Dolj pe deputatul Florinel Stancu, propunerea PMP este Mihail Cristian Negulescu, profesor universitar, fost membru UNPR, din partea Partidului Ecologist candidează Nelu Dişteanu, de profesie inginer, în timp ce Sergiu Liviu Prăpucean, de meserie prelucrător prin aşchiere, este susţinut de Partidul Verde.

Candidatul USR PLUS este Silviu Bratu, sociolog, expert fonduri europene. Inginerul Ştefan Mircea Magalie candidează sub sigla Alianţei pentru Unirea Românilor iar de la Partidul Alternativa Dreaptă candidează Irina Elena Ciucu, de profesie inginer industrie alimentară.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇