Nimeni nu stă cu mâinile în sân cu România, la răscruce - Apeluri din țară și din toată lumea înainte de cel mai important vot

Nimeni nu stă cu mâinile în sân cu România, la răscruce - Apeluri din țară și din toată lumea înainte de cel mai important vot
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Duminică, 8 decembrie, este o zi foarte importantă pentru România. Este ziua în care vom decide cine va ocupa funcția de președinte în următorii cinci ani.

Avem de ales între Elena Lasconi, candidatul USR, și independentul Călin Georgescu.

Înaintea votului de duminică, asistăm însă la un fenomen fără precedent în istoria noastră: numeroși lideri străini, instituții internaționale, istorici, scriitori, filosofi, actori, cântăreți români, universităţi, organizaţii sindicale, precum și BOR și Biserica Catolică au făcut numeroase apeluri către români să meargă la vot și să aleagă calea europeană.

Amintim că preşedintele Klaus Iohannis a fost de acord cu declasificarea informaţiilor prezentate de SRI, SIE şi MAI, în şedinţa CSAT. SRI arată în documente că au fost obţinute date care au relevat o campanie de promovare agresivă, derulată cu eludarea legislaţiei naţionale în domeniul electoral, dar şi exploatarea algoritmilor unor platforme de social media pentru creşterea în ritm accelerat a popularităţii lui Călin Georgescu. SIE arată că România este o ţintă pentru acţiuni hibride ruse, inclusiv atacuri cibernetice şi scurgeri de informaţii şi sabotaje.

Lideri europeni și instituții străine

Departamentul de Stat a transmis un avertisment fără precedent înainte de alegerile prezidenţiale din România. Washingtonul a avertizat asupra „consecinţelor negative grave” ale distanţării ţării de Occident, într-un moment în care candidatul naţionalist Călin Georgescu se află într-o poziţie favorabilă în urma primului tur.

ADVERTISING

"Progresele obţinute cu greu de România în ancorarea sa în comunitatea transatlantică nu pot fi puse sub semnul întrebării de actori străini care încearcă să devieze politica externă a României de la alianţele sale occidentale", a declarat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, referindu-se la acuzaţiile de ingerinţă rusă formulate de autorităţile de la Bucureşti.

La rândul său, secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că autoritățile române "au dezvăluit un efort rusesc de amploare și bine finanțat de a influența alegerile prezidențiale, contrar standardelor OSCE".

Șeful NATO: „Nu voi comenta alegerile naţionale, dar experienţa mea este că toţi cei 32 de aliaţi sunt foarte implicaţi în NATO, sunt dedicaţi NATO şi succesului (alianţei). Da, desigur că întotdeauna sunt dezbateri - aceasta este o alianţă democratică. Punctul ei forte este că, datorită democraţiei, obţinem rezultate mai bune şi decizii mai bune în cele din urmă, mai multă prosperitate şi o descurajare mai bună”, a declarat secretarul general al NATO, Mark Rutte.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, și-a exprimat susținerea clară pentru Elena Lasconi, subliniind miza scrutinului de duminică – viitorul României.

"Dacă pot face orice să ajut, în acest context, o voi face. Eşti singura cu o poziţie clară asupra Europei şi NATO şi, de facto, eşti singura care îşi poate proteja ţara, pentru că toată solidaritatea pe care o aveţi din partea tuturor este datorită acestui lucru", i-a transmis Macron Elenei Lasconi.

Elena Lasconi, președinta USR: „Parcursul României este important pentru întreaga Europă.Îi mulțumesc domnului președinte Emmanuel Macron pentru convorbirea deschisă pe care am avut-o, pentru încurajări și susținerea oferită, dar și pentru aprecierea pe care o are pentru noi, românii. Un dialog care mi-a întărit credința că izolarea și absența partenerilor României ar aduce din nou întuneric în țara noastră. Este responsabilitatea fiecăruia dintre noi ca duminica aceasta să alegem corect drumul țării noastre. Acum, dar și în următorii ani. De acum înainte!”#elenalasconiCMF: 31240009

Publicată de USR Diaspora pe Vineri, 6 decembrie 2024

La rândul său, preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunţat că va vota pentru Elena Lasconi în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din România. "Dragi români, în acest sfârşit de săptămână din nou mergem la vot. Eu voi vota cu Elena Lasconi, pentru că este autentică şi simt că iubeşte România. Cel mai periculos pentru o naţiune este când e cuprinsă de frică şi duşmănie. Înţeleg că mulţi dintre noi sunt cuprinşi de îngrijorare şi caută un lider cu caracter care să ne unească. Cred că doamna Lasconi poate fi acel lider curajos şi cu dragoste faţă de români care să unească şi care să ţină România pe calea cea dreaptă", s-a adresat Maia Sandu electoratului român.

Dragi români, în acest sfârșit de săptămână din nou mergem la vot. Eu voi vota cu Elena Lasconi, pentru că este...

Publicată de Maia Sandu pe Joi, 5 decembrie 2024

Preşedinta Georgiei, Salome Zourabichvili, blocată într-o confruntare cu propriul guvern, a declarat într-un interviu pentru Reuters că Rusia duce un „război hibrid” împotriva Georgiei şi a altor ţări precum Moldova şi România, membră NATO şi UE. Ea a comentat și pe tema victoriei în alegerile din România a lui Călin Georgescu.

ADVERTISING

„Peste tot interpuşii ruşi fac aceleaşi promisiuni preelectorale”, a scris pe X preşedinta Georgiei.

Celebrul șahist Garry Kasparov a transmis și el un apel către poporul român și atrage atenția că regimul Putin a desfășurat atacuri cibernetice și operațiuni de influență pe teritoriul României.

“Sunt Garry Kasparov și acesta este apelul meu către curajosul popor român: Duminică, trebuie să-l respingeți pe Călin Georgescu. Acum, dați-mi voie să spun ceva evident – nu sunt român, sunt rus. Ca rus, nu vreau să mă amestec în treburile interne ale României. Dar ca rus este, de asemenea, responsabilitatea mea să denunț și să resping comportamentul criminal al țării mele”, a transmis celebrul șahist.

Filosofi și istorici

Scriitorul Gabriel Liiceanu avertizează că, dacă se petrece grozăvia, să apară acel personaj cu structură psihopată la putere, s-a terminat cu toate patriile mici, vom fi prinși toți într-un malaxor al istoriei de tip coșmaresc.

”Dezamăgirea nu mai e un argument să stai acasă. Ai de unde alege din plin. E atât de mare negrul și atât de promițătoare perspectiva albului, încât nu e nimic de deliberat în momentul de față”, spune Gabriel Liiceanu.

La rândul său, istoricul Cosmin Popa spune că, ”dacă ne uităm cine îl promovează și proiectează pe acest avatar, vom vedea că este vorba în principal de oameni proveniți din fosta Securitate, care au în jurul lor cohorte de rezerviști care se agregă în diverse organizații mai mult sau mai puțin politice, al căror scop este practic menținerea situației privilegiate pe care acești oameni o au în România”

ADVERTISING

Până acum zece zile, întreagă lume, cel puțin occidentală, credea că România este un aliat ferm al Occidentului și acum întreaga lume vorbește despre o țară destabilizată, despre ridicarea extremei drepte. România este o țintă principală a propagandei și a unui atac hibrid din partea Rusiei, afirmă istoricul austriac Oliver Jens Schmitt. Potrivit acestuia, Călin Georgescu nu este un produs al sistemului TikTok, ci este un produs al unor structuri mult mai puternice.

Suntem într-un pericol cum nu am mai fost niciodată, avertizează Corneliu Bjola, profesor de Studii Diplomatice la Oxford. Acesta atrage atenția că de două săptămâni suntem în mijlocul unui război hibrid cu Rusia. ”Țara este sub asediu, iar suveranitatea noastră a fost grav încălcată de regimul fascist de la Kremlin, în complicitate cu un trădător de țară, Călin Georgescu, și cu grupul din jurul său, dintre care doar câțiva au fost numiți până acum”, afirmă profesorul Bjola.

BOR și Biserica Catolică

Într-o luare de poziţie neobişnuită înainte de turul doi al alegerilor prezidenţiale, Biserica Ortodoxă Română a emis un comunicat în care îşi afirmă angajamentul ferm faţă de apartenenţa României la Uniunea Europeană.

De asemenea, Patriarhia Română subliniază că documentul cu antetul său care circulă pe rețelele de socializare și care conține criterii pentru alegerea unui „conducător iubitor de țară” este un fals.

Comunicatul fals se încheie cu fraza "Ne rugăm Bunului Dumnezeu să ne lumineze mintea și sufletul pentru a alege un conducător iubitor de țară, demn, integru, promotor și apărător al valorilor morale creștine și al intereselor poporului român", o trimitere la susținerea lui Călin Georgescu.

Și Biserica Catolică a transmis un mesaj pentru apărarea valorilor europene.

”În perioada comunistă credincioşii şi preoții noştri, în frunte cu episcopii, au păstrat demnitatea acestui neam cu prețul vieții, prin toate puşcăriile țării. Au murit, mai bine, decât să-şi trădeze țara şi credința, libertatea şi demnitatea iar cei care au supraviețuit au fost eliberați, din închisori, la intervenția țărilor creştine din Europa.

Nu uitaţi aceste suferințe ale Bisericii: ele trebuie să fie izvorul demnității noastre! Nu uitați de sfinții închisorilor: ei au pătimit pentru credință şi libertate și adevăr! Priviţi spre Europa: acest continent, din care face parte și țara noastră, este garantul libertății”, a transmis Biserica Catolică.

Apelul universităților şi sindicatelor pentru o Românie europeană

Mai multe universități au continuat apelul lor pentru poziționarea proeuropeană.

Rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. psih. Daniel David, a declarat că România euroatlantică, dacă este bine realizată, este România bazată pe știință și religie, exprimate în instituții moderne democratice și biserică, care ne asigură eficient drepturile personale și bunăstarea tuturor (nu doar a unora). Alternativa este obscurantismul și superstițiile, exprimate în structuri conspiraționiste antidemocratice care susțin pseudoștiința și, în timp, prin atacul la știință și religie, în sărăcie și izolare, a declarat Daniel David.

Și Universitatea București a lansat un mesaj public prin care îi îndeamnă pe români să continue să apere valorile tinerei democrații românești, apărate în ’89 în Piața Universității.

„Prin valorile și principiile susținute în primăvara lui 1990, România de astăzi rămâne profund legată de Fenomenul Piața Universității. Balconul Universității din București a fost locul de unde lideri ai mișcării din Piață – studenți și intelectuali ai vremii – au vorbit mulțimii aflate la Universitate, dar și României de atunci, despre libertate, democrație, drepturi cetățenești și adevăr. Universitatea din București reiterează în mod ferm angajamentul său pentru apărarea democrației, libertății și orientării euroatlantice a României!”, se arată în mesajul asumat de Universitatea din București.

De asemenea, reprezentanţii Federaţiei ”Solidaritatea Sanitară” au anunţat că susţin la alegerile prezidenţiale candidatul USR, Elena Lasconi deoarece oferă garanţia respectării dialogului social. Ei au precizat că aceasta nu este o opţiune politică, ci apărarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale ale membrilor de sindicat şi angajaţilor din sănătate.

Scriitorii și artiștii aleg calea europeană

Mai mulți scriitori și voci importante din societatea românească și-au arătat susținerea față de Elena Lasconi. Printre ei: Ana Blandiana, Mircea Cărtărescu, Radu Paraschivescu, Cristian Tudor Popescu, Gabriel Liiceanu, Andrei Pleșu, politologul Vladimir Tismăneanu, Radu Vancu, fizicianul Cristian Presură și foarte mulți alții.

Scriitorul Mircea Cărtărescu îi îndeamnă pe români să o susţină în turul doi pe Elena Lasconi.

”Vă implor să ieșiți la vot în turul al doilea pentru un om curat, aflat de partea bună a istoriei!”, este apelul făcut de Mircea Cărtărescu.

Scriitoarea Ana Blandiana spune că destinul nostru depinde acum de acești oameni cărora nu le pasă, dar care de data asta trebuie să înțeleagă că nu trebuie să le pese de ceilalți, trebuie să le pese chiar de ei înșiși, pentru că fiecare locuitor al României va fi afectat de ceea ce se va întâmpla, în primul rând, de haosul care se va petrece și, după aceea, de izolarea aberantă.

De asemenea, numeroși artiști și creatori de conținut au vorbit cu comunitățile lor despre cât de important este să alegem calea europeană. Printre ei: Delia, Selly, Marius Manole, Oana Pellea, Dan Perjovschi, David Popovici, Mihai Călin, Dan Teodorescu, Lia Bugnar, Mirela Oprișor, Medeea Marinescu, Theo Rose, Deliric, Alina Greavu (aluziva), Silviu Istrate (Faiăr), Micutzu, Deea Codrea, Ioana Grama, Cornel Ilie, Ana Morodan, Radu Aflim și mulți alții.

De altfel, câteva mii de oameni s-au adunat la manifestația pro-democrație care a avut loc, joi seara, în Piața Universității. La manifestație au participat mai mulți artiști, actori și activiști civici, care s-au adresat participanților.

Inclusiv “regele” Cioabă, liderul comunității rrome, a transmis un mesaj clar: “votați Elena Lasconi, nu extremismul”.

Cosmin Nedelcu, actorul de stand-up comedy cunoscut cu numele de scenă „Micutzu”, spune că votul său nu este pentru Elena Lasconi, ci împotriva lui Călin Georgescu, un „candidat apărut de nicăieri, în care s-au băgat milioane de euro”.

Varianta scurtă

Varianta scurtă

Publicată de Micutzu Cosmin Nedelcu pe Vineri, 6 decembrie 2024

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇