Moțiunea de cenzură împotriva Comisiei Europene inițiată de eurodeputatul român din grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR) Gheorghe Piperea a picat, joi, la vot, în plenul PE reunit la Strasbourg.
Au existat 175 de voturi pentru, 360 împotriva moţiunii şi 18 abţineri.

În total au fost prezenți la vot 553 de eurodeputați.
Votul asupra moțiunii a avut loc prin apel nominal. Pentru a fi adoptată, ar fi fost necesară o majoritate de două treimi din voturile exprimate (361 de voturi), reprezentând majoritatea membrilor care compun Parlamentul.
Pe 26 iunie 2025, europarlamentarul Gheorghe Piperea (AUR, grupul ECR) a depus oficial la Parlamentul European o moțiune de cenzură împotriva Comisiei Europene, condusă de Ursula von der Leyen. Demersul a fost semnat de 74 de eurodeputați – peste 10% din total – îndeplinind condiția procedurală.
Este prima moţiune de cenzură din ultimii 11 ani împotriva Comisiei Europene.
- Moțiunea contra lui von der Leyen, o cacealma și o etichetă negativă asupra României – Interviu video
- Miza moțiunii de cenzură: Ursula von der Leyen a răspuns cu o poziție de forță. Pierderile mai mari sunt pentru România
Moțiunea îi acuză pe Ursula von der Leyen și Comisia de:
- lipsă de transparență în legătură cu schimbul de mesaje cu CEO‑ul Pfizer în timpul negocierilor pentru vaccinuri anti‑Covid
- ingerință în alegeri naționale (România și Germania), prin aplicarea abuzivă a legislației DSA (servicii digitale)
- cheltuieli ineficiente ale fondurilor UE, inclusiv pentru vaccinuri și un fond de apărare de 150 miliarde €, fără consultare parlamentară
Şansele ca moţiunea de cenzură să treacă de Parlament erau minime, în condiţiile în care popularii, socialiștii, liberalii și verzii şi-au anunțat sprijinul pentru președintele Comisiei Europene, însă scoate la iveală tensiunea tot mai mare de la nivel european.
A doua Comisie von der Leyen a fost votată în vara trecută cu cea mai slabă majoritate din istorie (401 voturi).
"Un eşec ruşinos şi previzibil. Moţiunea a obţinut cu 100 de voturi mai puţin decât numărul de voturi împotriva numirii Comisiei în 2024”, precizează Siegfried Mureşan, într-o postare pe Facebook.
Potrivit eurodeputatului PNL, ”la un an de mandat, europarlamentarii AUR nu au livrat nimic pentru România, nu au influenţă, nu obţin rezultate şi rămân complet izolaţi în Parlamentul European, iar votul de astăzi confirmă acest lucru”.
Dacă ar fi pierdut votul, von der Leyen și întreaga Comisie Europeană ar fi trebuit să demisioneze, ceea ce ar fi aruncat Uniunea Europeană într-o criză politică majoră și ar fi generat haos în funcționarea instituțiilor europene.