Premierul olandez Mark Rutte nu pare încrezător că va fi noul șef al NATO, după 1 octombrie, afirmând că din cei 13 lideri NATO, ar fi al patrulea olandez, ceea ce e cam ciudat.
El a precizat că până la summit-ul de la Washington de luna viitoare mai sunt multe de făcut.
”Problema e că din cei 13 lideri NATO, aş fi al patrulea olandez, e cam ciudat. Dar nu, nu ştiu. Jens va pleca pe 1 octombrie, deci cred că decizia trebuie luată înainte.
Sunt foarte multe chestiuni care trebuie făcute înainte de summit-ul de la Washington. Dar încă nu am ajuns acolo. Lucrăm la asta” a declarat Mark Rutte la o dezbatere pentru publicația Dagens Nyheter, preluată de TVR Info.
Pe 12 martie, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a decis să intre în competiţie pentru funcţia de secretar general al NATO, argumentând că decizia are la bază performanţa României, experienţa acumulată pe parcursul celor două mandate de preşedinte al României, înţelegerea profundă a provocărilor cu care se confruntă NATO, Europa, şi în special regiunea noastră, şi angajamentul său ferm faţă de valorile şi obiectivele fundamentale ale Alianţei Nord-Atlantice.
În momentul în care a făcut anunţul, cel puţin 20 din cei 32 de membri ai NATO, între care cei mai importanţi membri occidentali - SUA, Marea Britanie, Franţa şi Germania -, îşi anunţaseră sprijinul pentru Mark Rutte. Ulterior, s-a ajuns la 30 din 32, după ce Turcia le-a transmis aliaţilor că va susţine candidatura premierului olandez Mark Rutte, pentru a fi următorul secretar general al NATO.
Este un pas important pentru a-i asigura lui Rutte funcţia politică supremă în Alianţa Nord-Atlantică.
Sprijinul Ankarei ar putea creşte presiunea asupra preşedintelui Klaus Iohannis pentru a se retrage din competiţie, deşi Ungaria şi-a exprimat făţiş opoziţia faţă de candidatura lui Rutte, a comentat Reuters.
Mai rămân de convins Ungaria şi Slovacia.