Deputații AUR ar putea pierde jumătate din salariu pentru scandalul din 10 mai. Cine decide

Deputații AUR ar putea pierde jumătate din salariu pentru scandalul din 10 mai. Cine decide
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Mai mulţi deputaţi AUR ar putea rămâne cu doar jumătate de salariu pentru 6 luni, din cauza scandalului pe care l-au făcut în plen pe 10 mai.

Preşedintele Comisiei Juridice, Laura Vicol de la PSD, a anunţat că a fost decisă în unanimitate, în şedinţa de marţi a comisiei, sancţionarea mai multor deputaţi ai AUR cu 50% din indemnizaţie, pentru o perioadă de şase luni, şi reducerea timpului la pupitru în Camera Deputaţilor timp de 10 secunde, pentru trei luni.

Doar că decizia Comisiei va fi înaintată Biroului Permanent al Camerei, care va decide. Vicepreşedintele Camerei Ciprian-Constantin Şerban este cel care a făcut o sesizare cu privire la protestul cu pancarte al deputaţilor AUR, din plenul de miercurea trecută, în care a fost adoptat proiectul de lege privind prevenirea separării copilului de familie.

ADVERTISING

„A fost votată în unanimitate propunerea de sancţionare a domnilor deputaţi din sesizarea făcută de domnul deputat Ciprian Şerban, listă la care s-a adăugat un alt coleg deputat din grupul AUR, domnul Lilian Scripnic, care, conform înregistrărilor din link-ul depus ca materialul probator, a făcut aceleaşi fapte comise de ceilalţi deputaţi.

Sancţiunea propusă în unanimitate de către Comisia Juridică, propunere de sancţionare care va pleca la Biroul Permanent, şi BP va considera dacă este bine sau nu să ţină cont de propunerea noastră, a fost sancţionarea cu 50% din indemnizaţie, pentru o perioadă de şase luni, şi reducerea timpului la pupitru în Camera Deputaţilor 10 secunde pentru trei luni”, a anunţat Laura Vicol, la finalul şedinţei de marţi a Comisie Juridice.

ADVERTISING

Salariul de bază pentru senatori și deputați în 2023 este de 18.720 de lei brut pe lună, iar liderii de grup încasează în plus circa 2.000 de lei. Pe lângă salariu, parlamentarii au parte și de numeroase beneficii. Aceștia încasează în medie o sumă forfetară de 30.000 de lei pe lună, pentru funcționarea cabinetului parlamentar. Statul le mai acordă lunar 4.600 de lei pentru chirie, dar și 400 de lei/zi sub formă de diurnă.

Deputatul PSD Ciprian-Constantin Şerban a depus luni sesizarea cu privire la comportamentul celor de la AUR.

ADVERTISING

„Deputaţii AUR au încercat întreruperea şedinţei şi transmiterea acesteia prin gesturi extreme, respectiv smulgerea cablurilor ecranelor şi a microfoanelor din dotarea prezidiului”, a precizat Şerban.

Parlamentari și simpatizanţi AUR au fost miercuri protagoniştii unor scene violente, atât în Parlament, unde au strigat, au protestat şi şi-au jignit colegii, exprimându-şi astfel dezacordul faţă de proiectul de lege privind prevenirea separării copilului de familie, deşi în comisii l-au votat în unanimitate, dar şi în afara Parlamentului, unde au scandat, au ameninţat jandarmii şi l-au agresat verbal şi fizic pe fostul premier Ludovic Orban.

Totodată, la dezbaterea propunerii legislative, deputaţii AUR au protestat faţă de acest proiect cu pancarte înscrise cu mesaje precum „Ajutăm familia, nu furăm copiii”, „Opriţi jaful naţional”. AUR a susţinut că proiectul de lege „ar promova măsuri similare celor din ţările nordice, acolo unde autorităţile pot lua un copil din sânul familiei”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇