Macron câștigă alegerile, dar pierde majoritatea. Extrema dreapta e pe val - proiecții

Macron câștigă alegerile, dar pierde majoritatea. Extrema dreapta e pe val - proiecții

La mai puțin de două luni după ce a fost reales președinte, Emmanuel Macron este pe cale să piardă controlul Adunării Naționale Franceze, după o evoluție foarte bună a partidelor rivale.

Coaliția sa centristă „Ensemble!” este pe cale să câștige alegerile parlamentare, conform rezultatelor prognozate, însă va pierde zeci de locuri, arată proiecțiile consultate de BBC.

Se preconizează că o alianță stânga-verzi va ajunge pe locul al doilea, iar partidul de extremă dreaptă a lui Marine Le Pen s-a descurcat și el bine.

ADVERTISING

Macron avea până acum 300 de locuri în parlament și a învins-o categoric pe Le Pen la alegerile prezidențiale din aprilie. Pentru a-și menține majoritatea absolută, acum avea nevoie de 289 de locuri, dar proiecția de duminică de aproximativ 210 până la 250 de locuri este mai proastă decât se așteptau sondajele.

De altfel, un sondaj realziat de Ipsos arată că „Ensemble!” va avea doar 224 de locuri în parlamentul francez.

Alianța lui Jean-Luc Mélenchon, numită Nupes (stânga-verzi), va câștiga între 150 și 180 de locuri, în timp ce alianța de extremă-dreapta este pe cale să treacă de la 8 locuri la între 80 și 100, potrivit TF1 TV.

ADVERTISING

Și dreapta tradițională ar obține 60 de locuri. În aceste condiții, Macron va trebui să caute sprijinul acesteia, pentru a-și duce până la capăt reformele promise, pentru că nu se va mai bucura de sprijinul majorității și va trebui să lupte pentru a trece orice lege.

Alegerile au fost marcate de un important absenteism, estimat la 54%, prezenţa la urne fiind chiar sub cea din primul tur.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇