Lupta pentru putere în Ungaria mizează pe Ceauşescu. Partidele compară liderii oponenți cu dictatorul nostru vedetă

Lupta pentru putere în Ungaria mizează pe Ceauşescu. Partidele compară liderii oponenți cu dictatorul nostru vedetă

Lupta pentru alegerile din primăvara lui 2022 de la vecinii maghiari este acerbă, pe măsură ce Viktor Orban și contracandidatul său Péter Márki-Zay se pregătesc să ceară un vot de încredere publicului pentru funcția de premier în următorii ani.

Iar lupta se duce dincolo de declarații și trece granițele țării, reamintindu-le vecinilor noștri de anii comunismului de la noi din țară.

Organizația de tineret a Fidesz, Fidelitas, l-a comparat pe Péter Márki-Zay cu Nicolae Ceaușescu. În replică, partidul de opoziție Momentum a comparat regimul Orban cu regimul comunist impus de dictatorul român, arată Hungary Today.

ADVERTISING

Turnurile gemene

Fidelitas a postat o imagine în care îi pune alături pe Péter Márki-Zay și pe Nicolae Ceaușescu cu titlul ”turnurile gemene de stânga”, în ciuda faptului că Péter Márki-Zay e cunoscut pentru viziunea sa conservatoare. Baza comparației este presupusa asemănare fizică dintre cei doi.

???? Baloldali ikertornyok.???? Kommentár nélkül.#fidelitas

Publicată de Fidelitas pe Marţi, 19 octombrie 2021

Răspunsul partidului de opoziție Momentum nu a întârziat să apară. Primul partid care l-a sprijinit pe primarul conservator al orașului Hódmezővásárhely încă din primul tur a postat o imagine prin care compară Felcsúti Pancho Aréna cu Stadionul Viitorul Scornicești.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ambele au fost construite în satele natale ale conducătorilor și, după investiții considerabile de la stat, echipele au ajuns în prima ligă.

Imaginea poartă numele ”turnurile gemene ale dictatorilor” și, practic, compară regimul lui Victor Orban în Ungaria cu regimul comunist românesc din epoca ceaușistă.

Cine este Péter Márki-Zay

Outsiderul Peter Marki-Zay, un conservator de 49 de ani, a câştigat alegerile primare ale Opoziţiei din Ungaria şi va fi contracandidatul premierului în exerciţiu, Viktor Orban, în 2022.

ADVERTISING

Peter Marki-Zay este un catolic practicant şi tată a şapte copii.

Marki-Zay va conduce o alianţă de şase partide ale Opoziţiei împotriva lui Orban.

Declaraţiile sale îl diferenţiază de premierul Viktor Orban care, după peste un deceniu la putere, are relaţii tensionate cu mulţi lideri din UE, în special din cauza încălcării standardelor democratice.

Dacă alianţa de opoziţie câştigă, Ungaria ar trebui să se alăture EPPO (Parchetul European condus de Laura Kovesi), a spus Marki-Zay.

"Ungaria nu trebuie să blocheze prin dreptul său de veto paşi meniţi să aprofundeze integrarea europeană. Este intolerabil că o ţară poate spune nu aderării la EPPO, pentru a-şi proteja autocraţii corupţi", a mai afirmat el.

O.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇