Cei doi europarlamentari ai formațiunii SOS România, Diana Șoșoacă și Luiz Lazarus, nu vor fi acceptați în grupul „Suveraniștii” din Parlamentul European.
Soarta acestui grup este incertă, iar principalul partid care încearcă să-l formeze, formațiunea de extremă dreapta Alternativă pentru Germania (AfD), nu este de acord cu primirea celor doi europarlamentari români. Asta după ce Șoșoacă a susținut în urmă cu câteva zile că a purtat discuții secrete în ultimul an cu AfD și că în aprilie a fost la Berlin, unde s-a concretizat colaborarea.
Comitetul Naţional al S.O.S. România a decis, marți, în unanimitate, aderarea formaţiunii la Grupul "Suveraniştii" din Parlamentul European prin cei doi europarlamentari ai partidului.
Europarlamentarul AfD Cristine Andreson a confirmat pentru G4Media că Șoșoacă și Lazarus nu vor fi primiți în grupul Suveraniștii. "Am avut o discuție cu cei de la SOS și am luat decizia în unanimitate să nu îi primim în grup. Aș prefera să nu discut motivele respingerii", a declarat Anderson.
AfD se ferește de suveraniștii români
Potrivit unor surse citate de Antena 3, Șoșoacă ar fi negociat cu Maximilian Krah, care a demisionat din consiliul executiv federal al partidului, după ce a atras partidul într-un scandal prin afirmații controversate despre fosta organizație paramilitară nazistă SS. Krah este, de asemenea, investigat pentru legături suspecte cu Rusia și China.
Luna trecută, grupul ID Identitate şi Democraţie, dominat în prezent de gruparea franceză Rassemblement National și din care făcea parte AfD în Parlamentul european, a exclus partidul german de extremă dreapta. AfD încearcă acum să-și formeze propriul grup în Parlamentul European.
AfD încearcă şi să-și limiteze problemele de imagine evitând asocierea cu suveraniștii din România, mai ales că Diana Șoșoacă a susținut constant poziția Moscovei în declarațiile publice și în discursurile sale din Parlament, participând și la evenimente organizate de ambasada Rusiei.
Soarta grupului "Suveraniștii" este incertă
Grupul "Suveraniștii", un proiect inițiat de către AfD, încă nu a fost creat oficial. Pentru înființarea unui grup în Parlamentul European este nevoie de un număr minim de 23 de europarlamentari care să provină din cel puțin șapte state membre UE.
Potrivit publicației austriece Kronen Zeitung, printre potențialii aliați ai AfD ar fi Se Acabó la Fiesta din Spania, NIKH din Grecia, Konfederacja din Polonia, Hnutie Republika din Slovacia și Mi Hazánk Mozgalom (Mișcarea Patriei Noastre) din Ungaria. Pe listă se afla și partidul Dianei Șoșoacă, SOS România.
Euractiv a scris pe 25 iunie că trei dintre partidele candidate vor fi "verificate încă o dată". AfD urma să stabilească dacă o asociere cu formațiunea maghiară Mișcarea Patria Noastră și cea naționalistă SOS România, ambele cu abordări pro-Rusia, este fezabilă, Mișcarea extremistă Republica din Slovacia va fi, de asemenea, analizată.
O sursă de la Bruxelles a spus pentru Euractiv că AfD se teme că aceste formațiuni ar fi incontrolabile.
Euractiv a scris în urmă cu două zile că delegația AfD, condusă de René Aust, a decis să nu meargă până la capăt cu planul lor de a anunța un nou grup parlamentar, planificat inițial pentru sfârșitul săptămânii.
Problema noului grup parlamentar urmează să fie dezbătută la conferința din weekend a AfD, iar decizia finală va fi probabil luată marți, când delegația UE a AfD se va reuni din nou.
Pentru a fi înregistrat la timp înainte de prima ședință plenară a Parlamentului European un grup nou trebuie să fie anunțat până pe 4 iulie.
În cazul în care nu vor fi acceptați în niciun grup din Parlamentul European, cei doi europarlamentari SOS, Diana Șoșoacă și Luis Lazarus, vor rămâne neafiliați și nu vor avea nici o putere de negociere în legislativul de la Bruxelles.