Moțiunea PSD împotriva lui Năsui a picat. Ministrul Economiei: Am închis robineți către mafie

Moțiunea PSD împotriva lui Năsui a picat. Ministrul Economiei: Am închis robineți către mafie

Senatul României a respins marți, cu 55 voturi pentru si 72 voturi contra, moţiunea simplă intitulată „O Românie în agonie, cu Năsui la Economie”.

Moțiunea a fost inițiată de 41 de senatori PSD, care au solicitat demiterea „imediată” a ministrului Economiei, Claudiu Năsui.

După ce social-democrații au prezentat textul moțiunii, acuzând că e unealta pe care orice ”forță ostilă” României ar folosi-o pentru a distruge economia, a venit rândul ministrului să se apere.

Năsui a spus că moțiunile depuse împotriva sa și a lui Vlad Voiculescu arată că social-democraților le e frică de cei care fac politică altfel.

Cei de la PNL și USR l-au apărat de asemenea, spunând că moțiunea a fost depusă pentru că Năsui a transparentizat ministerul și a scos la iveală clientea beneficiară din bani publici.

SpotMedia.ro v-a prezentat în format LIVE TEXT dezbaterea şi votul pe moţiune:

18:40 - E anunțat rezultatul votului: Din 136 de senatori, au fost prezenți 128. Dintre aceștia, 55 au votat pentru demiterea lui Năsui, 72 au votat împotrivă. A fost o abținere și nu a fost înregistrat niciun vot nul.

18:05 - A început numărătoarea voturilor.

161943755_251572113316742_23925794651391163_n
Foto: Captură Facebook/Senatul României

17:54 - Năsui revine cu un răspuns la acuzații: ”Schema pentru HoReCa este în continuare de 2,5 miliarde de lei în credite de angajament. Dumneavoastră faceți referire la creditul bugetar”.

ADVERTISING

”Ați pomenit de acele puține companii care merg bine, avem planuri și pentru ele. Statul român trebuie să se comporte ca un acționar bun, care dorește să fie profitabile activele sale.

Pentru partea de export. Cum ajutăm exportul prin a da sume mari de bani unei clici de oameni, aceiași oameni, care călătoresc? Cei mai mari beneficiari ai acestei masuri sunt intemediarii”.

17:45 - Narcis Mircescu, USR PLUS:

”Vorbiți de balanța comercială a României: între 2014 și 2019 ați triplat deficitul comercial al României și veniți acum să vorbiți despre export și balanța comercială a României.

Această moțiune nu va trece, cum nu vor trece nici următoarele”, a spus el

17:42 - Radu Oprea PSD îi aduce ministrului o carte, ”Castelul”, de Franz Kafka, și vorbește despre HORECA: ”i-ați mințit că îi veți ajuta cu 20% din veniturile din 2019-2020. Vor primi poate jumătate, poate un sfert, în funcție de câți se vor înscrie, creditele bugetare vor fi mai puțin de 20%.

Ați tăiat și voucherele de vacanță, ca să nu-i sprijinim”.

17:32 - UDMR anunță că nu va vota această moțiune.

17:18 - AUR va vota aceasta moțiune care, ”desigur, nu va trece”. ”Ca un stimulent pentru domnul ministru ca să-și facă treaba mai cu ardoare”, a spus Claudiu Târziu.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

17:15 - Silvia Dinică de la USR - PLUS spune că Năsui are susținere coaliției de guvernare să ”curețe” și să producă ”relansarea economiei”.

17:14: PNL anunță că va vota împotriva moțunii și asigură că ”această moțiune nu o să treacă”.

17:05 - Alina Gorghiu îi atacă pe social-democrați pentru modul în care intervin în plen și spune că sunt analfabeți și ar trebui să stea acasă. Ea face trimitere la discursul lui Daniel Ghiță, fostul luptător devenit deputat PSD, care săptămâna trecută a încercat greu limba română, când a vorbit de la tribună.

”Golanii stau acasă, nu pe listele parlamentarilor și vă rog să revenim la decență pentru că vrem, nu vrem sunt miniștrii noștri”, a spus Gorghiu.

16:30 - Claudiu Năsui a venit la tribună să se apere:

”Stimați colegi senatori din aceste moțiuni reiese un clasament al fricii, al fricii PSD-ului și al unui vechi sistem de a face politică, mai întâi Vlad Voiculescu acum eu. Eu nu am venit aici ca să fac nici declarații politice nici figurație, am venit să demontez punct cu punct totate punctele pe care le-ați ridicat.

Vorbiti despre destabilizarea economiei în 70 de zile, trebuie să recunosc ca aici este chiar hilar. De la PSD care a dat OUG 114. Care a destabilizat economia într-o singură zi, miercurea neagră, chiar și domnul condamnat penal Dragnea, a dat OUG pentru care România încă mai trage.

ADVERTISING

În timp de crestere economică ați destabilizat economia. Ați arătat mediului privat că sunteți în stare de orice. Nu de dragul economiei sau al românilor m-ați chemat aici. M-ați chemat aici pentru că am închis niște robineți către mafia. Am deranjat interesele dumneavoastră financiare.

Nu am destabilizat nicio economie, doar economia de gașcă cu care erați obisnuiți, branșată la banul contribuabilului. Aveți impresia că puteți să mă intimidați dar nu o să reușiți.

Dezmățul pe banul contribuaibilului s-a încheiat. Credeați că dacă faceți o moțiune o sa ma opresc. Nu faceți decât să ma încurajați să continui mai puternic.

Ziceti că nu avem strategie pentru susținerea industriei. Fals. Pentru prima dată avem cea mai corecta strategie. Avem reforma companiilor de stat. Am văzut strategia dumneavoastră, era sa dati subvenții pentru ferma de porci a lui Dragnea.

Ziceti că s-a declanșat o anchetă penală asupra structurii 3. O anchetă penală nu se declanșează de la sine, eu am vorbit primul despre nereguli și am facut plângeri la DNA.

Faceți referire la contul meu de pe platformă. Am preluat mandatul pe 24 decembrie și m-am ocupat personal să deblocăm toate evaluările, crescând ritmul evaluarilor de 9 ori. Ce am facut primul lucru: am cerut STS-ului un log al accesării mele.

Ziceți că vreau sa vând companiile statului pe 2 lei. După zeci de ani de căpușare pesedistă multe companii au ajuns să valoreze 2 lei. Din 37 de companii ale ministerului, 28 au grave probleme economice. Sunt probleme financiare abslout reale, asta ați lăsat în urmă.

Sunteți împotriva transparentizării acestor companii, vreți să continue lucrurile ca înainte.

În al patrulea rând vorbiți despre schema pentru HoReCa. Demonstrați că nu vă interesează nici firmele. Ca să vedeți cât de ridicolă e moțiunea, spuneți că sunt aici de 70 de zile dar mă acuzați că amân de doi ani schema pentru HoReCa.

Start-up Nation că nu s-a mai finațat, mare minciuna. Datoriile datează de pe vremea dumneavoastră. Românii vă credeau. Anul trecut guvernul Orban a reușit să dea 150 de milioane de lei din fondul de rezervă al Guvernului pentru datoriile din urmă pe care le-ați creat.

Ziceți că nu avem program de susținere a economiei. Fals. 92% din bugetul Ministerului Econoimiei se duce pe scheme de ajutor de stat pentru economie.

Spuneți de exporturi: dați dovadă de foarte mult tupeu. Apărați interese personale de la tribuna Parlamentului. Am închis mulți robineți de bani publici și o voi mai face, acolo unde s-au făcut jafuri voi anunta DNA”.

16:20 - Lucian Romașcanu, liderul grupului PSD, citește moțiunea:

”Dacă o putere străină ostilă şi-ar fi propus să destabilizeze economia naţională şi producţia românească, cea mai rapidă cale de a realiza acest obiectiv ar fi fost să îl pună pe Claudiu Năsui ministru al Economiei.

Niciun fel de forţe oculte externe şi nici cele mai perfide planuri de subminare a unei economii naţionale nu ar fi reuşit, într-un an de zile, dezastrul produs de Claudiu Năsui în fruntea Ministerului Economiei, în doar 70 de zile”.

16:00 - A început şedinţa în care se citeşte moţiunea.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇