Iohannis a ieșit în direct de la Cotroceni să vorbească despre inundații: Este necesară o schimbare de mentalitate

Iohannis a ieșit în direct de la Cotroceni să vorbească despre inundații: Este necesară o schimbare de mentalitate

Președintele Klaus Iohannis a susținut, miercuri, de la ora 15:00, o declarație de presă de la Palatul Cotroceni.

Iohannis a vorbit despre inundațiile din țară și despre fenomenele meteorologice extreme, care au luat amploare în România.

Șeful statului a spus că soluții pentru ca astfel de evenimente să fie evitate există: conservarea fondului forestier sau campaniile susținute de împădurire.

”Este necesară o schimbare de mentalitate”, a punctat, între altele, președintele.

Precizăm că premierul Ludovic Orban participă, după această declarație, la ședința de lucru pentru evaluarea pagubelor produse de inundații și pentru stabilirea măsurilor de limitare a efectelor calamităților naturale.

ADVERTISING

SpotMedia.ro a transmis, în format LIVE TEXT, declarația șefului statului:

Bună ziua,

În plină criză sanitară provocată de pandemia de coronavirus, iată că ne confruntăm cu o serie de inundații care au afectat viața a mii de români și au provocat pagube serioase.

Vreau să transmit un mesaj de solidaritate. Autoritățile fac eforturi pentru a le asigura celor afectați ceea ce au nevoie în aceste momente dramatice. Este tragic că aceste fenomene meteorologice extreme s-au soldat cu peirderi de vieți omenești. Transmit condoleanțe familiilor și rudelor.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Din păcate, inundațiile se repetă frecvent în România. Trebuie să fim mai bine pregătiți în a le gestiona. Soluții există și ele trebuie puse în aplicare.

Ceea ce vedem acum este consecința amplificării schimbărilor climatice și a ignorării timp de ani de zile a acestei probleme.

Cu schimbările climatice apar din ce în ce mai multe fenomene meteorologice extreme și în țara noastră. Luna iunie a fost cea mai ploioasă din ultimii 60 de ani și a generat multe inundații severe și numeroase probleme într-un interval de timp scurt.

ADVERTISING

Este imperativă o abordare diferită pentru a răspunde eficient unor situații de asemenea amploare. Va trebui să depășim mentalitatea că este suficient doar să construim câteva diguri pentru a stopa problema. Digurile nu mai sunt suficiente. Conservarea fondului forestier, campaniile susținute de împădurire - acestea sunt soluțiile care au nenumărate efecte benefice. Atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru protecția malurilor cursurilor de apă.

O parte semnificativă din fondurile europene de care vom beneficia în următorul exercițiu bugetar 2021 - 2027 va trebui să fie redirecționată către astfel de proiecte, legate de combaterea schimbărilor climatice. Așa numitul pachet Green Deal. Cu Guvernul vom face demersurile necesare pentru ca proiectele de acest tip să fie implementate. Obiectivul: să fie prevenite astfel de situații.

Această schimbare de mentalitate e obligatoriu să aibă loc acum pentru a evita aceste drame trăite în fiecare an când avem ploi abundente.

În contextul multiplicării avertizărilor meteo, fac un apel la cetățeni: Rămâneți vigilenți, fiți precauți și evitați deplasările în zonele care prezintă riscul să fie puternic afectate!

Este totodată nevoie de solidaritate, de sprijin din partea tuturor, mai ales în comunitățile sinistrate, care să contribuie activ la eforturile autorităților de a-i ajuta pe cei în dificultate ca urmare a inundațiilor.

Va mulțumesc și vă doresc multă sănătate!

Vezi și Zeci de județe, sub teroarea apelor: Trei oameni luați de viitură au murit


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇