Iohannis arată cu degetul PSD: A creat această criză sanitară, ca să aibă de ce critica Guvernul

Iohannis arată cu degetul PSD: A creat această criză sanitară, ca să aibă de ce critica Guvernul

Președintele Klaus Iohannis a susținut, joi, o nouă declarație de presă de la Palatul Cotroceni, în care a vorbit strict doar despre PSD.

El a criticat intens Partidul Social Democrat și l-a acuzat de crearea acestei crize sanitare. Șeful statului s-a referit la numărul mare de cazuri noi de coronavirus anunțate în ultimele zile de autorități.

El a explicat că PSD a tergiversat legea carantinării și izolării în Parlament, ceea ce a făcut ca multă lume bolnavă să iasă din spitale sau să nu se interneze. Acest fapt ar fi dus la creșterile record din ultimul timp, în opinia președintelui.

Iată și replica venită imediat de la PSD: Criza sanitară e cauzată exclusiv de guvernul criminal şi incompetent al domnului Iohannis

Declarația șefului statului a venit după o ședință cu ministrul de Interne, Marcel Vela, și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat.

Întrunirea s-a axat pe măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19.

La ea a participat și secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, chestor șef de poliție Bogdan Despescu.

SpotMedia.ro a transmis, în format LIVE TEXT, declarația președintelui Klaus Iohannis:

  • 1.356 de persoane detectate cu coronavirus, persoane noi detectate. 35 de decese de ieri până azi. Peste 400 de persoane la Terapie Intensivă. Este, dragi români, un nou record negativ. Extrem, extrem de îngrijorător.
  • Pe bună dreptate, se pune întrebarea: cum am putut ajunge aici? Cum am putut să ajungem aici? Și asta o să vă explic în următoarele minute, după care vă spun ce avem de gând ca să controlăm situația.
  • Se știe că, în starea de urgență, când în vestul Europei aveam zeci de mii de cazuri și morți, în România am avut epidemie, decese, dar cu număr foarte limitat. Autoritățile își făcuseră treaba, lucrurile au mers bine, medicii, autoritățile s-au mobilizat. În ansamblu, putem spune că la început lucrurile au mers foarte bine. Până acum câteva săptămâni, pandemia a fost gestionată bine de Guvern.
  • Dar această situație sigur nu a convenit PSD-ului. Guvernul și-a făcut treaba, la fel și președintele, și autoritățile.
  • Și, atunci, PSD a căutat soluții pentru PSD, nu pentru români. Din păcate, trebuie să recunoaștem: PSD controlează încă majorități în Parlamentul României. PSD, împreuna cu alții, de exemplu cu UDMR. Să nu uităm recenta fază când PSD a încercat să treacă pe șest o inițiativă a UDMR să dea autonomie Secuimii și altele.
  • Și, atunci, PSD a acționat acolo unde are încă putere... în Parlament. A făcut harcea-parcea puțina legislație pe care am avut-o pentru a gestiona această pandemie. Cu cinismul pe care l-am criticat și ieri, un cinism inimaginabil, au tras de timp după ce au distrus parte din legislație, au tras de timp ca să nu apară noua legislație.
  • După ce i-am criticat aseară, PSD a fost foarte nervos si m-au acuzat că eu caut vinovați. NU, stimați pesediști, nu caut vinovați. Îi cunosc și îi arăt cu degetul! Și o sa îi arăt și azi cu degetul, pe voi!
  • Câteva date: în 25 iunie, CCR stabilește că anumite articole sunt neconstituționale. În aceeasi zi, aveam 460 de cazuri noi, 10 decese; în 2 iulie, CCR motivează decizia, tot în ziua aia am avut 450 de cazuri, 20 de decese;
  • Guvernul nu a putut să vină cu o nouă inițiativă, pentru că trebuia să aștepte motivarea CCR, pentru că și decizia, și argumentația să fie preluate în noua formă legislativă. După care Guvernul se mișcă rapid și în 4 zile, în 6 iulie, depune inițiativa noii legi care stabilește măsuri, mai precis izolare, carantinare.
  • În 6 iulie, am avut 250 de noi pacienți, 18 decese. Încă suntem într-o zonă de control. După care, ce vedem, PSD trage de timp și această lege care putea fi trecută urgent în Parlament să dea Guvernului instrumentul necesar cu care să lucreze se dezbate două săptămâni. Timp în care pacienți bolnavi pleacă acasă, în care nu e nimeni amendat, nu mai e nimeni carantinat, rezultatul putem sa-l citim aici în tabel, e simplu! Legea ajunge la mine abia în 18 iulie. O promulg imediat și o public.
  • 889 de cazuri în 18 iulie. Un zidar nu poate construi o casă fără mortar, cum un tâmplar nu poate lucra fără cuie, așa cum un Guvern nu poate lucra fără legi. Guvernului i s-au luat din mână legile timp de aproape 3 săptămâni și practic nu a putut gestiona așa cum a trebuit criza. PSD, cu un cinism inimaginabil, a tras de timp și a creat situația din Parlament.
  • Dar de ce a făcut PSD acest gest de un cinism inimaginabil? Dragii mei, explicația e cutremurător de simplă: PSD, nemulțumit de reușitele Guvernului PNL, a vrut să creeze o criză sanitară, pentru a avea motiv să critice Guvernul. PSD intenționat a creat o criză sanitară, pentru ca la sfârșit să vină și să critice Guvernul pentru măsuri care nu au putut fi luate.
  • Ce să mai spui? Pentru PSD nu contează că mii de români s-au îmbolnăvit, că sute au murit, pentru PSD a fost important să creeze o criză ca să aibă pentru ce critica Guvernul!
  • Acesta este PSD-ul, aceasta este explicația și vă rog să o țineți minte!
  • Acum, suntem în această situație - 1.350 de pacienți, 35 de decese - un număr în creștere de persoane bolnave. Noi, eu, Guvernul, autoritățile responsabile, suntem hotărâți să gestionăm și criza, și această nouă formă de criză.
  • Am avut ieri o discuție cu guvernanții, azi am avut o discuție aplicată cu ministrul Afacerilor de Interne și doi secretari de stat care se ocupă de zona poliție și situațiilor de urgență.
  • Am convenit, este momentul să fim extrem de fermi, extrem de aplicați.
  • Dragi români, toate studiile pe care le-am văzut arată că 90% dintre voi respectă normele se conformează, poartă masca, păstrează distanța. Vă mulțumesc! Majoritatea ați înțeles că avem nevoie de disciplină.
  • Cei care nu au înțeles vor fi amendați! Este obligatoriu ca toată lumea să respecte normele pentru ca noi toți să putem stăpâni această boală, pentru ca noi toți să putem stăpâni această pandemie.
  • Eu, Guvernul, autoritățile știm ce avem de făcut. La fel și Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Sănătății. Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) pregătește spitalele. Avem peste 800 de paturi pregătite pentru ATI, la acest moment jumătate sunt ocupate.
  • Atenție! Avem nevoie de măsuri foarte ferme, mă bazez pe voi să respectați aceste norme, iar cei care nu le respectă vor suporta rigorile legii.
  • Important este ca împreună să trecem cât se poate de bine peste această criză sanitară creată cu cinism de un partid în România.
  • Vă doresc multă sănătate!
ADVERTISING
Declarație de presă susținută de Președintele României, domnul Klaus Iohannis

Declarație de presă susținută de Președintele României, domnul Klaus Iohannis

Publicată de Guvernul României pe Joi, 30 iulie 2020

***

Ședința

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat încă de miercuri că azi se întâlneşte, la Palatul Cotroceni, cu ministrul de Interne, Marcel Vela, şi cu şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, pentru ”o analiză la zi” a situaţiei generate de pandemia de coronavirus.

Discuţia a venit în condiţiile în care preşedintele a catalogat situaţia ca fiind ”extrem de gravă”.

”Este, după părerea mea, un moment critic, iar măsurile de protejare a populaţiei, în contextul în care România a atins aproape 1.200 de cazuri zilnice de infectare, sunt extrem de importante acum.

Situaţia este extrem de gravă şi trebuie să fim conştienţi de necesitatea imperativă a ţinerii sub control a epidemiei”, a afirmat, miercuri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Klaus Iohannis.

ADVERTISING

Dublu record negativ: 1.356 de cazuri noi de coronavirus și 402 pacienţi internaţi la Terapie Intensivă (Infografice)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇