Israel: Liderul Opoziţiei a reușit să încheie în ultimul ceas un acord pentru un guvern fără Netanyahu

Israel: Liderul Opoziţiei a reușit să încheie în ultimul ceas un acord pentru un guvern fără Netanyahu

Liderul opoziţiei israeliene, Yair Lapid, va trebui să obţină votul de încredere în Knesset, după ce a reuşit să încheie în ultimul moment un acord pentru un guvern de coaliţie.

Centristul Yair Lapid, liderul opoziţiei şi rival al lui Benjamin Netanyahu, a avut termen până la un minut înainte de miezul nopţii miercuri seară, pentru a-l anunţa pe preşedintele Reuven Rivlin că a reunit o majoritate de 61 de parlamentari, din totalul de 120, şi că a ajuns la un acord privind un guvern de „schimbare”, scrie AFP.

ADVERTISING

Negocierile care au condus la acord au durat mai multe zile şi vestea a sosit abia miercuri seară la orele 23:25, cu puţin înainte de termenul limită: Yair Lapid l-a informat pe şeful statului că "a reuşit să formeze un guvern".

"Spectrul celui de-al cincilea scrutin era ceva ce niciun israelian raţional nu putea spera", a subliniat cotidianul Jerusalem Post într-un editorial apărut în cursul nopţii de miercuri spre joi.

În acelaşi timp, presa avertizează că, având în vedere "ideologiile şi filosofiile disparate (care alcătuiesc coaliţia), partea dificilă abia a început".

ADVERTISING

"Guvernul nou-născut are potenţialul de a remedia neîncrederea şi animozitatea, de a vindeca fracturile dintre diferitele comunităţi şi de a ne conduce pe o cale mai puţin haotică şi mai stabilă", a vrut să creadă cotidianul israelian.

Votul de încredere ar putea avea loc săptămâna viitoare

Reuniunea Parlamentului pentru votul de încredere ar putea interveni săptămâna viitoare, la o dată încă necunoscută.

În ultimele zile, presa israeliană a afirmat că preşedintele Knessetului, Yariv Levin (Likud), ar putea fi tentat să treneze organizarea votului cu câteva zile, pentru posibile dezertări din tabăra anti-Netanyahu.

ADVERTISING

Pentru că, în faţă, Benjamin Netanyahu, partidul său de dreapta, Likud, şi avocaţii săi fac manevre cu scopul de a încerca să împiedice ca un astfel de acord să obţină aprobarea Knessetului.

Dacă Yair Lapid primeşte undă verde în Parlament, el ar putea pune capăt la peste doi ani de criză politică în Israel, cu patru alegeri soldate până în prezent fără un guvern stabil.

Yair Lapid a fost însărcinat de preşedinte la începutul lui mai să formeze un cabinet, după eşecul lui Benjamin Netanyahu de a alcătui un guvern de dreapta în urma alegerilor din martie, al patrulea scrutin în doi ani.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇