Lupte aprige pentru putere în Israel. Netanyahu pare încolţit și joacă o carte periculoasă

Lupte aprige pentru putere în Israel. Netanyahu pare încolţit și joacă o carte periculoasă

Opoziţia şi dreapta radicală încă negociază condiţiile unei alianţe în vederea formării unui ”Guvern al schimbării”, care să-l scoată pe tuşă pe premierul în exerciţiu Benjamin Netanyahu, aflat la putere de 15 ani şi pregătit să facă totul pentru a rămâne în post, relatează AFP.

Soarta lui Netanyahu, care deţine recordul longevităţii în postul de premier în Israel, urmează să fie cunoscută miercuri, la ora locală 23.59 (şi ora României), când expiră  termenul dat liderului opoziţiei Yair Lapid să anunţe dacă a reuşit sau nu să formeze un guvern.

După 11 zile de război între Israel şi mişcarea islamistă palestiniană armată Hamas - un ”armistiţiu” politic în Israel -, Naftali Bennett, liderul dreptei radicale a schimbat situaţia dumincă şi a anunţat că susţine un ”Guvern de uniune naţională” pe care încearcă să-l formeze Lapid, rivalul lui Netanyahu.

Lapid, liderul Partidului Yesh Atid ("Există un viitor”, centru), a fost însărcinat de către preşedintele Reuven Rivlin, la începutul lui mai, să formeze o coaliţie majoritară care să scoată Israelul din doi ani de criză politică - ce mai lungă din istoria ţării.

Lapid şi Bennett, cei doi noi aliaţi, au participat la o reuniune până duminică noaptea târziu, pentru a-şi oficializa alianţa.

Netanyahu joacă „totul sau nimic”

Lapid mai are însă de atras patru deputaţi pentru a ajunge la 61, numărul necesar de parlamentari pentru trecerea unui Guvern, fără a lua în calcul manevrele de ultim moment ale lui Netanyahu, care se agață de putere, după 12 ani de guvernare neîntreruptă.

El a denunţat alianţa lui Bennett cu Lapid, a apreciat că Guvernul lor va fi un ”pericol pentru securitatea statului” şi a catalogat acest proiect drept ”înşelătoria secolului”.

Cotidianul de dreapta Maariv scrie că ultimele evoluţii au marcat deja o ruptură şi arată un Netanyahu tot mai încolţit.

”Naftali Bennett a apărut brusc ca premier, iar Benjamin Netanyahu a devenit un şef din Opoziţie”, scrie editorialistul Ben Caspit.

Premierul în exerciţiu, aflat în pericol, a încercat duminică ”totul sau nimic” şi a propus o formulă periculoasă: un ”bloc de dreapta” cu Bennett şi Gideon Saar, liderul unui mic partid de dreapta, în baza unui principiu al unei rotaţii la putere în trei.

Cei doi au refuzat.

Naftali Bennett consideră că Netanyahu ”caută să ia toată tabăra naţională şi toată ţara cu el, în ultima sa bătălie personală”.

Bennet premier?

Yair Lapid a obţinut susţinerea a 57 de deputaţi - ai stângii, centrului, ai două formaţiuni de dreapta şi ai dreptei radicale Yamina. Blocul său are nevoie de încă patru susţinători şi contează pe partidele arabe israeliene, care nu s-au poziţionat încă în mod clar.

”Stânga face comprimusuri care sunt departe de a fi uşoare atunci când îmi acordă mie (...) rolul de premier”, a declarat Bennett - un apropiat al coloniştilor israelieni.

Presa israeliană scrie că acordul prevede ca el să preia şefia Guvernului în primii doi ani, iar Lapid în ultimii doi.

Acest scenariu ar marca sfârşitul unei ere politice, care a început în urmă cu 25 de ani, cu alegerea lui Benjamin Netanyahu împotriva lui Shimon Peres, artizanul Acordurilor de la Oslo privind autonomia palestiniană.

Revenit în 2009, Netanyahu a rămas la putere de atunci.

Judecat pentru corupţie în trei dosare, el este primul şef de Guvern israelian anchetat penal în timpul mandatului.

Aceste proceduri judiciare ar putea să-l prindă din urmă în cazul în care îşi pierde imunitatea pe care i-o dă legea israeliană în calitate de premier.

În cazul în care tabăra anti-Netanyahu nu reuşeşte să formeze un Guvern, 61 de deputaţi ar putea să-i ceară preşedintelui să însărcineze un nou parlamentar să formeze un guvern.

Scenariul cel mai temut, însă, este ca alegătorii, chemaţi de patru ori la urne în mai puţin de doi ani, să fie din nou chemați la vot.

Alte informații relevante pe subiect:


Te invităm și pe pagina noastră de Facebook, unde vei găsi multe lucruri interesante, în plus față de site. Îți mulțumim că ne citești!