La final de mandat, Donald Trump a promulgat o lege controversată de luptă împotriva dopajului

La final de mandat, Donald Trump a promulgat o lege controversată de luptă împotriva dopajului

Preşedintele Donald Trump a promulgat, vineri seară, o lege care permite SUA să urmărească în justiţie dincolo de frontierele sale şi să pedepsească orice persoană implicată într-un caz de dopaj la nivel internaţional, relatează AFP.

Legea permite urmărirea în justiţie şi acordarea de pedepse constând în până la zece ani de închisoare sau amenzi de până la un milion de dolari oricărei persoane, indiferent de naţionalitate, implicată într-un sistem internaţional de dopaj.

Trump ar fi discutat despre graţierea ”preventivă” a celor trei copii ai săi, a ginerelui și a avocatului personal

ADVERTISING

Textul legii este privit cu scepticism de foruri internaţionale, între care şi Agenţia Mondială Antidoping, care a încercat  se opună. WADA se teme în special de faptul că legea poate încuraja alte ţări să îşi creeze propria justiţie extrateritorială în scop politic.

Après la Chambre des représentants et le Sénat, le président sortant américain Donald Trump a également donné son...

Posted by Sport-Minute on Friday, December 4, 2020
ADVERTISING

Rodckenkov Act poartă numele lui Grigori Rodcenkov, fost director al laboratorului antidoping de la Moscova aflat la originea dezvăluirilor cu privire la dopajul organizat în Rusia.

Textul legii a fost adoptat în octombrie 2019 de Camera Reprezentanţilor şi luna trecută şi de Senat. Beneficiind de susţinerea republicanilor şi democraţilor, textul a fost prezentat ca un răspuns la reacţiile considerate insuficiente ale WADA şi Comitetului Internaţional Olimpic în privinţa sancţionării Rusiei pentru dopajul instituţionalizat din perioada 2011-2015.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇