Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, că aşa cum a declarat în mai multe rânduri, îşi va încheia mandatul de preşedinte al României la termen şi nu va demisiona din funcţie.
Şeful statului mai spune că nu va candida la alegerile parlamentare din decembrie, indiferent de decizia BEC.
De asemenea, Klaus Iohannis a declarat din nou că nu susține modificarea legislației electorale în favoarea unei singure persoane.
- Iohannis, prima reacție despre controversata lege care i-ar permite să candideze la Senat. Cum crede că va continua guvernarea până la alegeri
- Ciolacu îi răspunde lui Iohannis: E mai sensibil. Trebuie să fim câteodată și bărbați politici. Sunt mai bun negociator
”Așa cum am declarat în mai multe rânduri, îmi voi încheia mandatul de Președinte al României la termen și nu voi demisiona din funcție. Nu voi candida la alegerile parlamentare din decembrie, indiferent de decizia pe care o va adopta astăzi Biroul Electoral Central. Nu am susținut și nu susțin modificarea legislației electorale în favoarea unei singure persoane”, a scris Klaus Iohannis pe Facebook.
PNL a cerut luni Biroului Electoral Central (BEC) să spună dacă președintele Klaus Iohannis poate candida la alegerile parlamentare fără să mai fie nevoie de schimbarea legii, așa cum a susținut Consiliul Legislativ în avizul transmis săptămâna trecută.
Consiliul Legislativ a avizat proiectul de lege al PNL prin care Iohannis poate candida la Senat, dar a susținut că președintele poate candida ca independent pe lista unui partid politic, fără modificarea legii.
Instituția condusă de fostul ministru al Justiției, Florin Iordache, a precizat că o prevedere similară a mai fost în vigoare iar Curtea Constituțională a constatat că nu încalcă Constituția.
Ce prevede proiectul PNL
Liderii grupurilor PNL de la Camera Deputaţilor şi Senat - Gabriel Andronache şi Daniel Fenechiu - au depus o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea art. 52 din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, cu modificările şi completările ulterioare, care are un articol unic şi introduce un nou alineat, cu următorul cuprins:
”Preşedintele României, în funcţie la data alegerii Camerei Deputaţilor, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianţe politice sau alianţe electorale pentru obţinerea unui mandat de senator sau deputat.
În cazul in care este ales senator sau deputat, preşedintele României este obligat ca, după validare, să opteze între calitatea de senator sau deputat şi aceea de preşedinte”.
Propunerea creează premisele candidaturii lui Klaus Iohannis la alegerile parlamentare.
PSD a anunțat că nu susține proiectul, afirmând că nu se poate da o lege pentru o singură persoană.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a precizat că mai sunt anumite categorii socio-profesionale care nu pot candida, decât dacă-şi dau demisia, precum magistraţii sau prefecţii, dar nu este de acord cu nicio extindere a acestei legi.
”Această lege nu e o prioritate nici pentru mine, nici pentru Guvernul României şi nici pentru PSD. Părerea mea este că am evoluat ca şi societate în cei 20 de ani. Nu am stat pe loc. Mai sunt anumite categorii socio-profesionale care nu pot candida decât dacă-şi dau demisia: magistraţi, prefecţi.
Nu cred că este oportun, nu sunt de acord cu nicio extindere a acestei legi şi nu sunt de acord cu nicio propunere care modifică fondul legii electorale, deoarece există o recomandare a Comisia de la Veneţia că acest lucru se face cu un an înainte”, a explicat preşedintele PSD.
Nici UDMR nu susține proiectul prin care Iohannis poate candida la alegerile parlamentare