Discuția lui Iohannis cu Cîțu de la Cotroceni a durat doar jumătate de oră UPDATE

Discuția lui Iohannis cu Cîțu de la Cotroceni a durat doar jumătate de oră <span style="color:#990000;font-size:100%;">UPDATE</span>
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Președintele Klaus Iohannis l-a convocat, luni, pe premierul Florin Cîțu la Palatul Cotroceni, pentru a discuta despre criza guvernamentală.

Întâlnirea a început la ora 12:30, potrivit Administrației Prezidențiale, iar tema anunțată de Cotroceni a fost ”criza guvernamentală”

UPDATE 13:07 - Puțin după ora 13:00, premierul a părăsit Palatul Cotroceni. Astfel, discuțiile cu președintele au durat doar jumătate de oră. Momentan niciunul dintre cei doi nu a anunțat concluziile la care au ajuns.

Moțiunea merge înainte

Întrevederea a avut loc în condițiile în care astăzi, la ora 12:00, au fost convocate birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru a stabili calendarul dezbaterii moţiunii de cenzură. Este a treia încercare.

ADVERTISING

Iniţial, Birourile permanente reunite ale celor două Camere fuseseră convocate vineri, la ora 23:00, dar şedinţa nu a putut avea loc din lipsă de cvorum, fiind amânată pentru sâmbătă. Nici sâmbătă nu a fost întrunit cvorumul necesar, şedinţa fiind programată pentru luni.

Moţiunea de cenzură "Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi!", semnată de 122 de parlamentari, a fost depusă vineri la Senat şi Camera Deputaţilor.

Potrivit Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, moţiunea de cenzură, care poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, se prezintă Birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor în ziua în care aceasta a fost depusă.

ADVERTISING

Moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult cinci zile de la data depunerii.

Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după trei zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

Data şi locul şedinţei comune, împreună cu invitaţia de participare, se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor cu 24 de ore înainte ca aceasta să aibă loc.

Context

Scandalul în Guvern s-a declanșat miercuri, 1 septembrie, când, în ședința Executivului, a fost introdusă pe ordinea suplimentară ordonanța de urgență ce ar fi făcut operațional programul Anghel Saligny, cel despre care Florin Cîțu spune că va aduce România în secolul XXI, în timp ce USR PLUS acuză că e doar o mită politică pentru primari.

ADVERTISING

Cei de la USR PLUS au acuzat și că ordonanța nu avea toate avizele necesare, printre care și cel de la Ministerul Justiției. Ședința de guvern a fost suspendată și ar fi trebuit reluată pe seară, însă după ce la nivelul USR PLUS s-a decis să nu se revină la masă, Florin Cîțu l-a demis pe Stelian Ion, anunțând că interimatul la Justiție va fi preluat de ministrul de Interne, Lucian Bode. După câteva ore de reflecție, Klaus Iohannis a semnat, joi, decretele.

Ajuns la Justiție, Bode a semnat el avizul necesar, astfel că vineri, înainte de discuțiile de împăcare cu cei de la USR PLUS, Cîțu a trecut ordonanța.

La ședința al cărui unic punct pe ordinea de zi a fost această OUG, miniștrii USR PLUS nu au fost prezenți, dar au participat secretarii de stat liberali din ministerele lor, cu tiltul de ”invitați”.

Cei de la USR PLUS au anunțat că nu-l mai sprijină pe Florin Cîțu și au cerut înlocuirea sa din fruntea Guvernului. Însă conducerea PNL a dat două voturi în unanimitate pentru susținerea lui Cîțu ca premier.

Astfel, cei de la USR PLUS au pornit negocieri cu cei de la AUR pentru a depune împreună o moțiune de cenzură, ceea ce au făcut deja vineri seara.

Între timp, iată și articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇