Inspecția Judiciară: Cîțu, Barna, Cioloș și Stelian Ion, dar și mai multe ONG-uri, au afectat independența justiției în dosarul 10 august

Inspecția Judiciară: Cîțu, Barna, Cioloș și Stelian Ion, dar și mai multe ONG-uri, au afectat independența justiției în dosarul 10 august

Inspecția Judiciară a publicat, luni, un raport care concluzionează că premierul Florin Cîţu, ministrul Justiţiei, Stelian Ion, co-preşedinţii USR-PLUS Dacian Cioloş şi Dan Barna au afectat independenţa Justiţiei în dosarul „10 August”.

Sunt vizați și fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu, dar și europarlamentarul PNL Rareș Bogdan.

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

„Prin declaraţiile publice, postările pe reţele de socializare, astfel cum au fost preluate şi prezentate în mass-media s-a produs o încălcare a principiului separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, cu consecinţa scăderii încrederii cetăţenilor în sistemul judiciar şi, implicit, a afectării independenţei autorităţii judecătoreşti în ansamblul său”, este concluzia inspectorilor judiciar, prezentat de Mediafax.

Raportul Inspecţiei Judiciare citează şi prezintă pe larg declaraţiile publice făcute de politicieni, dar şi poziţionări publice care ar fi afectat independenţa Justiţiei făcute de ONG-urile comunitatea Declic, Corupţia Ucide, Evoluţie în Instituţie, Geeks for Democracy, Iniţiativa România, Rezistenţa, Reset Iaşi, Braşovul Civic sau Cătălina Hopârteanu.

În argumentarea soluţiei propuse, după verificările făcute, inspectorii judiciari citează jurisprudenţa internaţională cu privire la independenţa Justiţiei, Constituţia României, jurisprundenţa CEDO şi arată următoarele:

„Astfel, în afara principiului separaţiei puterilor în stat consacrat de Constituţia României, autorii emit verdicte, stabilesc vinovăţii şi exercită un adevărat control de legalitate al actelor procurorilor şi al hotărârii judecătoreşti în afara oricărui cadru legal, plecând de la unicul argument factual legat de multitudinea plângerilor penale formulate în legătură cu evenimentul şi lipsa audierii tuturor acestor persoane vătămate, deşi, în sine, numărul acestora nu este un argument care să justifice depăşirea limitelor legale şi reprezintă chestiuni care pot fi analizate în cursul procesului penal fie de către procuror, fie de către judecător.

Cu atât mai puţin poate fi considerat că are suport factual, câtă vreme o parte dintre aceştia au fost participanţi la acţiunea de protest din data de 10 august 2018 sau/şi autori ai unor plângeri penale în legătură cu evenimentele din 10 august 2018.

Or, nimeni nu poate fi judecător/procuror în propria cauză şi este cu atât mai grav a-şi aroga astfel de calităţi, persoane cu calităţi oficiale în stat (executiv, legislativ, europarlamentari)”, se arată în raport.

Inspectorii subliniază și că declarațiile au afectat cu atât mai mult independența Justiției cu cât ocupă funcții înalte în stat.

De asemenea, în verificările făcute, inspectorii judiciari au analizat şi postarea de pe Facebook făcută de preşedintele României, Klaus Iohannis, referitoare la dosarul „10 August”.

Cîțu n-a citit raportul, Voiculescu îl contestă

Primul care a reacționat a fost fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu.

”Inspecția Judiciară, condusă în mod fabulos de același domn Lucian Netejoru, constată astăzi că declarațiile mai multor politicieni (printre care mă număr) cu privire la dosarul '10 August'... 'au afectat independența Justiției" și 'au avut un puternic impact negativ asupra (...) credibilității justiției în rândul opiniei publice'.

Este ca și cum ai spune că recentul concurs de la casele de asigurări la care doar 5 candidați au luat notă de trecere afectează credibilitatea sistemului de sănătate.

Este ca și cum ai spune că rezultatele testelor PISA afectează credibilitatea sistemului de educație.

Este ca și cum ai spune că reportajele despre tăierile ilegale de păduri afectează credibilitatea Romsilva.

Adevărul este că Romsilva este direct responsabilă de furtul 'ca în codru' și poate chiar și de expresie, că sistemul de educație este cea mai mare vulnerabilitate a țării ăsteia pe termen mediu și lung, că șefii caselor de asigurări județene au fost mereu numiți politic și mulți nici măcar nu au avut curajul să participe la concurs și da... că sistemul nostru de justiție reușește să se decredibilizeze cu fiecare dosar care este fie amânat, fie îngropat.

Dosarele 10 August și Colectiv sunt doar cele mai recente", a scris pe Facebook Vlad Voiculescu.

Inspecția Judiciară, condusă în mod fabulos de același domn Lucian Netejoru, constată astăzi că declarațiile mai multor...

Publicată de Vlad Voiculescu pe Luni, 10 mai 2021

Despre acest subiect a fost întrebat și Florin Cîțu, în cadrul unei conferințe. El a refuzat însă să facă vreun comentariu: ”Nu am văzut raportul, nu am nicio reacție”.


Te invităm și pe pagina noastră de Facebook, unde vei găsi multe lucruri interesante, în plus față de site. Îți mulțumim că ne citești!