Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE) salută uriașa victorie obținută de România împotriva Gabriel Resources

Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE) salută uriașa victorie obținută de România împotriva Gabriel Resources
Foto: Facebook ICDE

Cel mai important tribunal investițional din lume: Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile (ICSID) a hotărât că pretențiile Gabriel Resources sunt nefondate, compania nu trebuie despăgubită de statul român, fiind justificate toate motivele pentru care proiectul minier aurifer Roșia Montană a fost blocat.

Finalul disputei judiciare intervine la 20 de ani de la declanșarea primelor demersuri juridice și civice dedicate protejării Roșiei Montană și a localităților învecinate, și în care au fost implicați importanți activiști și specialiști români, printre care dl. profesor Marius Harosa (Facultatea de Drept, Universitatea Babeș-Bolyai) și dl. av. dr. Dumitru Dobrev, demersuri fără de care, cel mai probabil, activitatea companiei Roșia Montană Gold Corporation ar fi continuat, cu afectarea gravă și ireversibilă a unei mari suprafețe din inima Munților Apuseni, dispariția unei localități milenare, cu consecințe devastatoare asupra culturii, mediului și economiei din zona Apusenilor.

ADVERTISING

Suntem mândri că unul dintre membrii echipei de avocați și experți care a reprezentat România în acest dosar este colegul nostru, prof. univ. dr. Dacian Dragoș de la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării a UBB, cooptat în calitate de expert juridic pentru întreaga procedură arbitrală declanșată în anul 2015.

Hotărârea pronunțată de ICSID în cauza proiectului Roșia Montană este istorică, cu relevanță internațională și are menirea să descurajeze “marile afaceri” prin care statul român își oferă resursele/contribuția în schimbul unor beneficii infime și dezechilibrate, sau/și prin care sunt ignorate interesele de dezvoltare durabilă a țării noastre.

ADVERTISING

În plus, ca urmare a declarațiilor iresponsabile și inacceptabile făcute de premierul Marcel Ciolacu și ministrul de finanțe Marcel Boloș înaintea anunțării deciziei ICSID în cazul Roșia Montană, ICDE solicită demisia celor doi politicieni din funcțiile guvernamentale deținute și plecarea acestora din viața politică.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇