Începe balul candidaţilor: Cine se lansează în cursa pentru succesiunea lui Boris Johnson

Începe balul candidaţilor: Cine se lansează în cursa pentru succesiunea lui Boris Johnson

Începe balul candidaţilor după anunţul demisiei premierului Boris Johnson.

Deputatul conservator britanic Tom Tugendhat a fost primul care a anunţat oficial, joi seară, că intră în cursa pentru a-i succeda, notează AFP.

Într-un articol de opinie publicat în Daily Telegraph, Tom Tugendhat, şeful Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului, şi-a confirmat intenţia, exprimată deja anterior, explicând că doreşte să adune o „coaliţie largă” pentru un „nou început”.

Dar înainte ca Boris Johnson să-şi anunţe demisia – în timp ce a decis să rămână în Downing Street până când succesorul său va fi ales în fruntea Partidului Conservator -, alţi membri ai partidului şi-au făcut deja cunoscute intenţiile.

ADVERTISING

Suella Braverman, procuror general, responsabilă cu consilierea juridică a Guvernului, a afirmat miercuri seară la televiziune că va candida.

Steve Baker, susţinătorul Brexit-ului, din aripa dreaptă a Partidului Conservator, a spus între timp că se gândeşte "serios" să candideze.

Fostul ministru al Sănătăţii Sajid Javid, care şi-a anunţat marţi demisia din Guvern, şi ministrul Transporturilor, Grant Shapps, se gândesc serios să intre şi ei în cursă, potrivit colaboratorilor.

Și fostul ministru de finanţe britanic Rishi Sunak a declarat vineri că va candida pentru succesiunea lui Boris Johnson. ”Cineva trebuie să preia controlul în acest moment şi să ia deciziile corecte. De aceea candidez pentru a fi următorul lider al Partidului Conservator şi prim-ministrul dumneavoastră”, a spus Sunak, considerat unul din favoriţii cursei.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Dar pe listă există şi alte nume.

Secretarul Apărării, Ben Wallace, pare să fie favoritul pentru a-l înlocui pe Boris Johnson ca prim-ministru și lider de partid printre membrii Partidului Conservator.

image-6
Foto: BBC

Cum va fi ales noul premier

Urmează acum să aibă loc un concurs pentru a se a decide înlocuitorul lui Boris Johnson. Comitetul 1922 al Partidului Conservator va stabili calendarul concursului, scrie Sky News.

Pentru a participa la cursă, un deputat conservator trebuie să fie nominalizat de opt colegi. Dacă mai mult de doi parlamentari vor obține suficiente nominalizări pentru a candida la funcția de lider al Partidului Conservator și, implicit, la funcția de premier, vor avea loc mai multe tururi de scrutin secrete pentru a reduce numărul lor.

ADVERTISING

Persoana care primește cel mai mic număr de voturi va fi eliminată după fiecare tur, până când rămân doi candidați. Când doar doi parlamentari rămân în cursă, membrii partidului pot face alegerea finală înainte de termenul stabilit de Comitetul 1922. Câștigătorul va deveni lider al Partidului Conservator și premier.

Presupunând că noul lider a fost capabil să obțină încrederea Camerei Comunelor, nu i s-ar cere să convoace alegeri generale anticipate. Cu toate acestea, el poate să decidă să facă acest lucru.

image-7
Foto: BBC

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇