Ilie Bolojan comentează alegerile din PNL și implicarea președintelui

Ilie Bolojan comentează alegerile din PNL și implicarea președintelui

Preşedintele CJ Bihor, liberalul Ilie Bolojan, a vorbit, duminică, despre alegerile intene din PNL şi este de părere că Congresul va valida şi poziţia administrativă a celui care va câştiga competiţia, fie că este premierul, fie că este preşedintele Camerei Deputaţilor.

”Când un candidat nu este recunoscut de partidul lui, i se ştirbeşte autoritatea”, susține Bolojan, care speră, însă, ca va exista o competiţie în PNL care ”să nu facă ca lucrurile să nu mai poată funcţiona”.

Liderul PNL Bihor a vorbit la emisiunea „Insider politic” de la Prima TV şi despre implicarea preşedintelui României în alegerile interne ale PNL: ”Nu cred că trebuie să se implice, dar trebuie să discutăm deschis şi această chestiune. Întotdeauna între preşedintele României şi partidul preşedintelui, chiar dacă nu a fost o legătură explicită sau chiar dacă preşedintele nu este pasionat de ceea ce se întâmplă în detaliu în partidul respectiv, totusi, o parte din membrii partidului, din oamenii de decizie, se uită să vadă cam ce ar dori preşedintele României. Probabil, oricum, o parte din colegi se uită să vadă dacă s-ar da un semnal poate implicit, nici într-un caz explicit, deci e posibil să se întâmle treaba asta şi asta este o chestiune pe care am văzut-o în ultimii 20 de ani”.

Bolojan crede şi că ar trebui să existe un parteneriat între şeful statului şi premier, pentru a avea reforme.

Întrebat dacă Florin Cîţu mai poate rămâne premier, în cazul în care pierde alegerile din partid, Bolojan a răspuns: ”Din punctul meu de vedere, Congresul este şi o chestiune de validare pe poziţia administrativă pe care  o ocupi, nu doar un congres politic, pentru că în momentul în care un candidat nu este recunoscut de partidul lui, vă puteţi da seama că i se ştirbeşte autoritatea. Ori, neavând autoritate, indiferent cine ar fi în situaţia asta, nu mai poate fi eficient pe poziţia administrativă pe care o ocupă. Deci, cred că va fi un efect. Ce vor face, colegii care candidează, după aceea, în pasul doi, cel care pierde, asta va rămâne la decizia lor, dar în mod cert va fi o afectare”.

Întrebat, de asemenea, dacă este de părere că în cazul unui câştig al lui Ludovic Orban, la Congres, acesta va reveni pe funcţia de premier, Bolojan a răspuns că nu ştie dacă Orban şi-ar dori să revină pe această funcţie.

Congresul PNL va fi organizat în luna septrembrie, iar pentru funcţia de preşedinte s-au anunţat doi candidaţi: Ludovic Orban - actual lider al PNL şi preşedinte al Camerei Deputaţilor şi Floirn Cîţu - actual premier al României.

Citește și: PNL a decis când își alege noua conducere: Congresul din 25 septembrie va avea 5.000 de delegaţi


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇