Grindeanu vorbește despre revizuirea Constituției și cote diferențiate. ”Toţi restul sunt nişte tâmpiţi, numai noi suntem deştepţi?”, spune și Ciolacu

Grindeanu vorbește despre revizuirea Constituției și cote diferențiate. ”Toţi restul sunt nişte tâmpiţi, numai noi suntem deştepţi?”, spune și Ciolacu

Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat că în cadrul negocierilor cu PNL s-a discutat despre cota unică de impozitare şi că o decizie în acest sens a fost amânată pentru anul viitor. În ceea ce priveşte modificarea Constituţiei, Grindeanu a vorbit despre reorganizarea administrativă şi apariţia de regiuni.

"A fost parte a negocierilor din acele săptămâni, exact ceea ce spunea Marcel Ciolacu şi da, am convenit împreună ca anul viitor, acum fiind şi contratimp, şi vine şi perioada în care trebuie să facem şi bugetul, nu puteam să schimbăm foarte multe lucruri, dar anul viitor trebuie să existe o discuţie aşezată din acest punct de vedere, cu argumente pro şi contra, fără patimă, pentru că pot exista foarte multe argumente pro, adică să rămână cota unică, dar noi nu avem cotă unică în acest moment, e doar o poveste ce vând unii.

Sau să facem lucrurile pe care le fac majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană, acele cote diferenţiate. Repet, această discuţie trebuie să fie aşezată", a declarat Sorin Grindeanu, la Antena 3, marţi seara, după ce a fost întrebat dacă s-a luat o decizie comună cu PNL privind cota unică de impozitare.  

Întrebat, de asemenea, cum a fost primită ideea în cadrul negocierilor, Grindeanu a afirmat că a fost primită "cu reticenţă din partea colegilor din PNL ", motiv pentru care abia la anul va avea loc ”o discuție așezată” pe acest subiect.

Tot marți, dar la TVR1, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat că mai sunt trei sau patru state în Europa care au cota unică, întrebându-se dacă toţi sunt "tâmpiţi şi numai noi suntem deştepţi". El a menţionat că peste tot s-a schimbat sistemul de impozitare.

"Ori scoţi pe toată lumea din Codul Fiscal şi nu mai există excepţii şi găseşti o altă formă. Nu am înţeles de ce s-a supărat toată lumea cu taxa unică. Care taxă unică? (…) Unii plătesc 16%, unii plătesc 10%, nu e cotă unică. Vor fi discuţii anul viitor, să vedem spre ce ne îndreptăm. Europa se îndreaptă către o energie verde, e prins în PNRR. (…) Dacă mai sunt trei, patru state în Europa cu cotă unică, toţi restul sunt nişte tâmpiţi, numai noi suntem deştepţi? Peste tot s-a schimbat sistemul de impozitare, numai în România e perfect? Dar vedem că avem cele mai mici venituri”, a declarat Marcel Ciolacu, marţi, la TVR 1.

Constituția, ”în ceață”

În ceea ce privește revizuirea Constituției, Sorin Grindeanu a declarat că s-a convenit ca tot la anul să aibă loc ”o discuţie”.

”Cred că se impune să avem o discuţie despre reorganizarea administrativă. Vorbesc de ceea ce înseamnă regiuni, nu sunt prevăzute în Constituţie acum, să vedem dacă se poate sau nu", a detaliat Grindeanu.  

Sorin Grindeanu a vorbit despre apariţia de regiuni, dar şi despre atribuţiile preşedintelui ţării.  

"Am fost preşedinte de Consiliu Judeţean la Timiş. Partenerii noştri din vestul Europei sunt regiuni. Nu putem să comparăm Bavaria cu orice judeţ al României. Şi atunci aceste regiuni, cele 8 istorice, merită o discuţie. Am fi parteneri cel puţin teritorial, am putea să ne apropiem de ceea ce însemană regiunile din vestul Europei.

Am putea să avem o discuţie despre republică. O discuţie serioasă cel puţin de clarificare a atribuţiilor preşedintelui trebuie să fie şi o clarificare prin modificarea Constituţiei. Cred că putem să clarificăm atribuţiile, atât a (sic!) premierului, cât şi a (sic!) preşedintelui, cât şi alte lucruri care sunt în ceaţă, printr-o revizuire a Constituţiei”, a declarat Sorin Grindeanu.  


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇