Gafe, prostioare

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

A făcut deliciul publicului vineri dimineață o gafă a premierului, care, lăudând doi primari de sector din București, a rostit din greșeală „municipiul Buzău”, în loc să spună „municipiul București”. Errare humanum est – zicea latinul. Așa a spus și domnul Ciolacu, puțin mai târziu, când și-a cerut scuze de la ascultători, precizând că fusese copleșit de emoții și de soare.

Corect. Când greșești, nu-ți dă bine să te ascunzi după paravan. Spune pardon și lumea îți va aprecia sinceriatea, ba poate chiar prezența de spirit, dacă-ți vine cumva să potrivești și două vorbe la problemă, ca un fel de aforism. Oricine te va eticheta favorabil: gafeur, dar inteligent și pe fază.

ADVERTISING

Așa ceva nu s-a întâmplat și în cazul unui alt prim ministru – fost, nu actual – care a intrat în legendă prin gafele fără număr, dar și prin propriile prostioare ale domniei sale, pe care le-am numit așa, întrucât diminutivele sunt mai ușor de suportat decât vorbele dure și incomode. Ați ghicit, vorbesc de fosta prim ministru Viorica Dăncilă.

Nu-mi aduc aminte să-și fi cerut vreodată Viorica Dăncilă scuze pentru vreuna din nenumăratele sale gafe. Dimpotrivă, nu o dată a încercat să-și ascundă neîndemânarea, susținând că presa exagerează și răstălmăcește ceea ce dumneaei spune corect, precis și la obiect.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Se ascundea dintr-un singur motiv: se simțea vinovată. Simțea acea frustrare a omului care și-a dat singur în petec și a vorbit prea mult, dezvăluindu-și mediocritatea, în fața cărei se surclasa sigură, dându-și importanță. Asta, parafrazând un cunoscut proverb, denotă încă o dată că mediocrul nu-i destul de mediocru, dacă nu-i și fudul.

Cele de mai jos sunt anume citate, ca să observați cine-i fudul, cine-i numai mediocru și cine le are pe amândouă.

Din ciclul „împușcați-i pe toți”

„Fir-ar mama voastră a dracu’ de sclavi nenorociți! Omorâți cu toții ar trebui să fiți, împușcați în piață publică de trădători nenorociți!” – Diana Iovanovici Șoșoacă, senator, către colegii parlamentari.

ADVERTISING

***

Din ciclul „Sindicatele e nemulțumiți”

„Sindicatele din Educaţie declanşează luni greva generală, nemulţumiţi de salarizarea personalului din sistem” – editorial semnat Magda Dragu, în ”Gazeta de Sud”, 22 mai 2023.

***

Din ciclul „prioritatea unu sunt două”

„împreună ne-am asumat că, în programul de guvernare, prioritatea 1 sunt profesorii și sistemul de sănătate” – Marcel Ciolacu președinte PSD, numit între timp și prim ministru.

***

Din ciclul „hârtia suportă orice”

„România e țara hârtiilor semnate care nu se transformă în nimic” – Victor Ponta, fost prim ministru

****

Din ciclul „rotativă e altceva decât suceală”

„O coaliție bezmetică, care (sic) este într-o permanentă suceală, nu rotativă” – Ludovic Orban , fost prim ministru

***

Din ciclul „alianța pentru sex”

„Suntem într-o alianță economică, nu culturală – care să-mi impună cine cu cine să facă sex” – George Simion, președinte AUR.

***

Din ciclul „Însă determinarea. Hâc! ”

„Trebuie să vedem, să fim extrem de obiectivi, de realişti, în ce măsură se pot realiza, însă determinarea, pentru că de această dată, cum şi eu eram şi în majoritate parlamentară în primul mandat, când am avut onoarea să fiu prima dată parlamentar şi pe urmă ministru şi am avut o determinare extraordinară atunci să avem domeniul Sănătăţii, un domeniu care să fie atunci prioritar” – Marius Budăi, Ministrul Muncii și Solidarității sociale.

***

Din ciclul „primarul cu grădina, grădina cu maimuțe”

„Centrul Capitalei nu e nici Dubai, nici grădina cu maimuțe a lui Negoiță” – Horia Tomescu, viceprimarul general al Capitalei.

***

Din ciclul „cine-i prost nu-i deștept”

„Este foarte important în viață să realizezi când ești prost într-un anumit domeniu și să lași pe alții să facă treaba respectivă” – Gică Popescu, impresar sportiv

***

Din ciclul „arifmetica lu’ nea Florin”

„să zicem că sunt anticipate parlamentare, o să zic noi avem 30, dar şi voi aveţi 20, deci nu mai împărţim 50-50. Noi luăm 75% şi voi 25%” Florin Călinescu, actor și realizator de programe.

***

Din ciclul „lingeți clanțele numai la orizontală”

„Justiția se va face la orizontală, lingând toate clanțele, bineînțeles” – Diana Șoșoacă, a propos de noul ministru al justiției.

***

Din ciclul „mortul treaz”

„Nu a trecut însă nici pericolul de a te culca sănătos și a te trezi mort” – Kelemen Hunor, președintele UDMR.

***

Din ciclul „păpușa și păpușul”

„La Justiție ați pus-o pe păpușa lui Vlasov, la Agricultură pe păpușa lui Stănescu” - George Simion, președintele AUR, la instalarea guvernului Ciolacu.

***

Deocamdată atâta. Dar lista ar mai putea continua, că doar n-au intrat zilele în sac.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇