Fost ministru în Guvernul Cîțu: Nu mai cumpăr nimic de la Lukoil, Gazprom și alte firme rusești

Fost ministru în Guvernul Cîțu: Nu mai cumpăr nimic de la Lukoil, Gazprom și alte firme rusești

Ciprian Teleman, fost ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării în Guvernul Cîțu, din partea USR, anunță public că se alătură și sprijină boicotarea firmelor rusești care fac afaceri în România.

El a distribuit, joi, un apel în acest sens al antreprenorului Eduard Burghelia, care spunea că și cetățenii României pot sprijini Ucraina în felul lor, dacă nu mai cumpără nimic de la companiile cu acționariat rusesc sau controlate de ruși.

Acesta a alcătuit și o listă: https://bit.ly/FirmeRusia

„Mă alătur și sprijin inițiativa lui Eduard Burghelia”, spune fostul ministru Teleman, după invadarea Ucrainei de către Rusia, care a distribuit postarea antreprenorului, pe care o redăm integral:

ADVERTISING

“La fel ca mulți dintre voi, m-am întrebat ce pot face pentru a sprijini Ucraina. Răspunsul imediat: să nu mai cumpăr de la ruși. Este modul meu personal de a sancționa Rusia. Acesta este cel mai simplu lucru pe care cred că-l putem face.

Am generat o listă a tuturor firmelor din România care au acționariat rusesc. Sunt câteva sute. Puteți descărca lista de aici: https://bit.ly/FirmeRusia. În tabelul din poză avem top 10 după cifra de afaceri. Pentru mine e clar: nu mai cumpăr nimic de Lukoil, Gazprom și alte firme din listă. Cu speranța că le vor scădea veniturile și se vor plânge autorităților din Rusia.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Dacă aveți alte idei mai bune, vă încurajez să le scrieți. PS: pe lângă acestea, mai sunt alte firme rusești "deghizate" prin offshore-uri precum Cipru pe care nu le-am putut identifica. Dacă știți astfel de cazuri, vă rog să-mi semnalați pentru a analiza”, a scris Eduard Burghelia pe Facebook.

O reacție similară a avut și Octavian Berceanu, fost șef al Gărzii de Mediu, care a spus că „depinde de noi atunci când alimentăm mașina și la capătul conductei se află un dictator…”.

Mai multe apeluri pentru boicotarea produselor rusești s-au răspândit joi pe rețelele de socializare:

ADVERTISING

Și fostul premier Florin Cîțu a cerut, joi, verificarea companiilor rusești care fac afaceri în România, pentru a vedea care se află pe lista de sancțiuni impuse de UE după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Lukoil deține în România peste 300 de benzinării, în timp ce Gazprom, care a intrat mult mai târziu pe piață, are doar 19, dar vrea să ajungă la 120.

V.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇