NATO și-a activat planurile de apărare, pentru trimiterea de trupe în estul Europei. Probleme și în Republica Moldova

NATO și-a activat planurile de apărare, pentru trimiterea de trupe în estul Europei. Probleme și în Republica Moldova

NATO şi-a activat planurile de apărare pentru a desfăşura forţe suplimentare în ţările membre din Europa de Est şi va avea vineri un summit prin videoconferinţă, după atacul Rusiei asupra Ucrainei, a anunţat joi secretarul general Jens Stoltenberg.

„Am convocat un summit prin videoconferinţă mâine pentru a analiza calea de urmat şi am activat planurile de apărare pentru a putea desfăşura capacitatea forţei de reacţie rapidă acolo unde va fi necesar”, a spus Stoltenberg după ce a condus o reuniune de urgenţă a ambasadorilor la NATO ai statelor membre.

Publicitate

El a mai precizat că peste 100 de avioane de luptă au fost puse în alertă.

"Trebuie să răspundem cu o hotărâre şi mai mare şi cu o unitate şi mai puternică", a spus Stoltenberg. "Nu avem planuri de a trimite trupe ale NATO în Ucraina. Ce facem acum este defensiv", a declarat el.

Stoltenberg a subliniat de asemenea că Europa se va confrunta cu o situaţie nouă privind securitatea după invazia Rusiei din Ucraina.

„Va fi o nouă Europă după invazia la care am asistat astăzi”, a declarat el într-o conferinţă de presă.

Publicitate

„Pacea de pe continentul nostru a fost zguduită. Rusia foloseşte forţa pentru a încerca să rescrie istoria şi neagă Ucrainei dreptul la o cale liberă şi independentă”, a adăugat el.

Stoltenberg a mai sus că Rusia a plănuit „cu sânge rece” invazia, în timp ce NATO căuta o soluţie diplomatică la criza din Ucraina.

El a atras atenţia că atacul Rusiei asupra Ucrainei va afecta relaţia Moscovei cu Alianţa Nord-Atlantică.

Activarea planurilor de apărare ale NATO le oferă comandanţilor militari posibilitatea de a desfăşura trupe, inclusiv cele pregătite de intervenţie rapidă, în ţările din estul Europei.

Nici Republica Moldova nu e ferită de pericol

Între timp, armata rusă a programat exerciţii în Transnistria, regiunea separatistă prorusă a Republicii Moldova, transmite dpa.

Districtul militar vestic a făcut acest anunţ joi, în timp ce forţele ruse atacau Ucraina pe uscat şi din aer.

Potrivit comunicatului, a fost instituită o zonă specială de antrenament pentru a exersa oprirea de vehicule inamice.

Din comunicat nu reiese clar dacă manevrele s-au încheiat deja.

Armata rusă staţionează în Transnistria de la începutul anilor 1990. Regiunea se învecinează cu Ucraina la est şi condusă de separatişti pro-ruşi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇