Guvernul lucrează la o hotărâre prin care chiria pentru locuințele de serviciu ale statului va fi recalculată, pentru prima dată din 2007, și va fi interzisă ocuparea acestora după ieșirea la pensie sau la părăsirea funcției care a justificat alocarea lor, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Ioana Dogioiu.
„În privinţa locuinţelor de serviciu ale statului, despre care s-a făcut destul de multă vorbire în ultimele zile, va fi recalculată chiria, care nu a mai fost actualizată din 2007, şi va fi adusă la un nivel corect. Nu mă întrebaţi care e acela, vom vedea un nivel corect pentru actualitate”, a declarat Dogioiu, într-o conferință de presă susținută după ședința de guvern de joi.
Ea a precizat că hotărârea se află în lucru, dar premierul a decis ca modificările să fie implementate cât mai curând.
Context - chirii de 60 de lei pentru magistraţi cu pensii speciale
Declarațiile vin pe fondul scandalului legat de locuințele de serviciu ocupate de foști sau actuali magistrați, inclusiv beneficiari de pensii speciale, care plătesc chirii derizorii – între 60 și 197 de lei pe lună – pentru apartamente din fondul locativ al Ministerului Justiției, în unele cazuri de peste un deceniu.
Potrivit unei anchete publicate de Europa Liberă, 81 de persoane locuiesc în astfel de locuințe, majoritatea în București. Printre chiriași se află și persoane pensionate de ani de zile, care dețin și alte proprietăți. Legea din 2022 interzice ocuparea unei locuințe de serviciu după pensionare, dar nu se aplică retroactiv contractelor mai vechi.
În prezent, Ministerul Justiției administrează 89 de locuințe de serviciu doar în Capitală și admite că tarifele de chirie nu au mai fost modificate din 2007.
CSM: Informațiile creează emoție negativă
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a reacționat, susținând că informațiile vehiculate în spațiul public sunt trunchiate și amplifică nejustificat emoția negativă la adresa magistraților.
Instituția subliniază că regimul locuințelor de serviciu nu este specific doar acestei categorii profesionale și că și alte profesii – medici, militari, pompieri, funcționari – beneficiază de astfel de facilități.
Ministerul Justiției anunță reforme
Ministerul Justiției a precizat anterior că analizează modificarea legislației privind atribuirea și păstrarea locuințelor de serviciu, inclusiv actualizarea nivelului chiriilor.
Instituția admite că nu este inițiatorul hotărârii de guvern care stabilește cuantumul acestora, dar va notifica ministerele relevante – Finanțe, Interne și Secretariatul General al Guvernului – în acest sens.
Totodată, statul continuă să deconteze chirii de pe piața liberă pentru magistrați și polițiști din structurile judiciare – până la 600 de euro lunar, respectiv 400 de euro, în funcție de oraș și post.
Tema locuințelor de serviciu rămâne una delicată în contextul mai larg al reformei în justiție și al controverselor privind pensiile speciale.
Între timp, parlamentarii cu case în Capitală rămân fără bani de chirie – Nicușor Dan a promulgat azi legea.