Guvernul a aprobat, joi, la propunerea Ministerului Dezvoltării, eliminarea indemnizațiilor acordate membrilor Autorităților Teritoriale de Ordine Publică (ATOP).
Potrivit ministrului Cseke Attila, măsura va reduce costurile administrative la nivel național și va genera economii semnificative.
De la 1 august 2025, activitatea desfășurată în ședințele plenare și în comisiile ATOP, structură consultativă care vizează activitatea poliției locale, va fi neremunerată, anunţă ministerul într-un comunicat.
- Salariile șefilor din Ministerul Dezvoltării au fost tăiate: Niciun salariu din CNI nu va fi mai mare decât cel al șefului instituției
- Restructurare la Ministerul Dezvoltării: Un angajat care gestionează construcții de locuințe e de 11 ori mai productiv decât unul care se ocupă de ANL
Economii estimate:
- Aproape 22 milioane de lei pe an, la nivel național
- 6,8 milioane de lei economii prognozate pentru anul 2025
Motivele deciziei
Până acum, membrii ATOP primeau indemnizații stabilite de consiliile județene sau de Consiliul General al Municipiului București, între 5 și 10% din indemnizația lunară a președintelui CJ sau a primarului general.
Cheltuielile variau semnificativ între județe, fără un criteriu unitar.
În unele cazuri, un membru ATOP încasa până la 3.285 lei net pentru o singură ședință, ceea ce putea însemna un buget anual de peste 600.000 de lei pentru o singură autoritate.
Ce este ATOP
Autoritatea Teritorială de Ordine Publică este un organism consultativ, fără personalitate juridică, care funcționează în fiecare județ și în municipiul București.
Rolul său este de a monitoriza și sprijini activitatea poliției locale, în interesul comunității.