Florin Manole, ministrul Muncii (PSD), a venit cu detalii despre stadiul în care se află acum actul normativ care va conține modificările ce vor fi aduse pensiilor speciale.
E un text în lucru, va fi finalizat, inclusiv cu opinia coaliţiei şi a guvernului, undeva probabil în august. În acest moment, se ia în calcul o creștere a vârstei de pensionare, cu etapizare mai rapidă decât este în acest moment și o scădere a maximului de pensie.
„Cu prudenţă spun că sunt foarte optimist că o să ajungem la un acord referitor la rata de înlocuire, la scăderea acestei rate, adică la scăderea maximului de cuantum pe care îl poţi primi, de la 80% la 65% din venitul brut. O scădere de 15%, de la 80% la 65%”. (...) În al doilea rând, va creşte vârsta de pensionare. Este foarte probabil că vârsta să crească la 60 de ani, cu o etapizare mai rapidă decât în propunerea anterioară”, a spus Manole, într-o intervenție la Prima News.
Un regres semnificativ față de poziția vehementă și principial corectă exprimată în urmă cu mai puțin de două săptămâni de premierul Ilie Bolojan.
Iată ce spunea premierul pe 11 iulie 2025: „În prezent există o prevedere interesantă: Pensia este 80% din salariul brut. Rețineți: brut, dar nu mai mult decât ultimul salariu. Acum, ce înseamnă un salariu brut? Înseamnă în general cam un salariu net plus cât? 40-50%. Înseamnă că 80% dintr-un salariu brut e mai mare decât ultimul salariu net. Deci acea virgulă, dar nu mai mare decât ultimul salariu, înseamnă că, de fapt, pensia este cât ultimul salariu. Traduc asta. Mai există undeva, într-un sistem de tip public, ca pensia să fie egală cu ultimul salariu? Eu nu cred că mai există undeva așa ceva. Și cred că o formulare corectă și cinstită e 80% din salariu net”.
O comparație între 65% din brut și 80% din net arată o creștere a pensiei în varianta actuală a ministrului Muncii și o raportare principial incorectă.
Mai mult, Ilie Bolojan spunea la acel moment că în intervalul între 55 și 65 de ani cel puțin jumătate din această categorie de populație pe care o are România nu lucrează. De aceea, varianta pentru vârstă, și în cazul pensionarilor „speciali” ar trebui să fie vârsta standard de pensionare.
„Atunci când ești mai înțelept, cu o capacitate puternică, cu experiență mare, și poți întoarce ceva pentru țara asta. Deci, perioada după care te poți pensiona, vârsta standard de pensionare”, este declarația exactă a premierului.
Și pentru a nu destabiliza sistemul, Bolojan propunea ca „cei care astăzi și-au câștigat dreptul de pensionare pot să rămână și să fie o aplicare derogatorie, ca să nu avem o plecare masivă (…)”.
Modificările urmau să fie și rapid adoptate și să intre în vigoare deoarece, spunea Bolojan, este nevoie să se rezolve un jalon din PNRR, „pentru că fără îndeplinirea lui, accesarea fondurilor europene nu va putea fi făcută”.
În versiunea lui Manole, două săptămâni mai târziu, „neretroactivitatea legii rămâne în vigoare”, iar după ce va fi finalizat textul la care se lucrează „destinaţia şi procedura aleasă pentru acest text e mai puţin importantă”. (S. S.)