Coaliția de guvernare a decis, miercuri, că Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” va continua. Proiectele vor fi analizate individual, în funcție de stadiul de implementare, nu suspendate în bloc, așa cum se vehicula anterior.
Cât despre al doilea pachet de reforme, PSD susține asumarea răspunderii Guvernului abia în august şi doar pentru o parte dintre măsuri – cele ce vizează consiliile de administrație, indemnizațiile și pensiile speciale. În schimb, PSD cere ca modificările privind administrația și sănătatea să treacă prin dezbatere parlamentară, ceea ce se poate prelungi la infinit, după cum ştim.
„Mulțumesc partenerilor de coaliție, am reușit să impunem o voce a rațiunii. Investițiile din Saligny nu îngheață!”, a declarat Sorin Grindeanu, președintele interimar al PSD, după şedinţa de azi.
El a subliniat că programul are un rol social major pentru comunitățile mici și mijlocii:
„Pentru fiecare investiție în drumuri, în canalizare, în apă, în gaz, Guvernul investește într-o viață mai bună a cetățenilor. Românii nu vor și nu trebuie să fie condamnați la sărăcie și subdezvoltare.”
Grindeanu a ținut să precizeze că nu este un program politic:
„Niciun președinte de CJ și niciun primar nu pleacă cu banii acasă. Investițiile se fac conform regulilor europene. Cine fură să plătească pentru asta, dar nu poți condamna comunități întregi pentru eventuale suspiciuni.”
Evaluare proiect cu proiect pentru Anghel Saligny
În perioada următoare, fiecare președinte de consiliu județean va discuta la Ministerul Dezvoltării despre stadiul fiecărui proiect, pentru a decide ce investiții continuă în mod prioritar:
„În următoarele 2-3 săptămâni, fiecare președinte de CJ va discuta la Ministerul Dezvoltării stadiul fiecărui proiect, astfel încât niciun proiect să nu fie înghețat”, a anunțat Grindeanu.
De asemenea, șeful interimar al PSD a menționat că se lucrează deja la rectificarea bugetară, iar partidul său susține ca orice economisire identificată în alte zone ale bugetului să fie redirecționată către programul Anghel Saligny.
”Sunt sigur că vor fi identificate resurse şi vor fi prioritizate investiţiile cu un grad mare de execuţie, nicio investiţie avansată nu va fi oprită. Nici una, ca să fiu foarte clar”, a ţinut să precizeze Grindeanu.
PSD vrea să spargă Pachetul 2 de reforme fiscale
În aceeași ședință, liderii coaliției au discutat și despre al doilea pachet de măsuri pentru reducerea deficitului bugetar, care urmează să fie adoptat în luna august.
PSD este de acord cu asumarea răspunderii Guvernului doar pentru o parte din măsurile din pachetul 2, cele care vizează corectarea „nedreptăților" și „abuzurilor" actuale.
Social-democrații susțin folosirea acestui instrument "excepțional" doar pentru măsurile privind consiliile de administrație, indemnizațiile și pensiile speciale, toate fiind considerate urgente pentru echilibrarea poverii fiscale.
„Despre impozitarea capitalului și a marilor averi pentru a echilibra povara fiscală este vorba, care astăzi este pusă majoritar pe cei săraci și pe cei cu venituri medii", a susţinut Grindeanu, precizând că au fost discutate și măsuri privind legea solvabilității și creșterea impozitării la criptomonede.
Tot PSD vrea ca propunerile legate de administrația locală și centrală, precum și cele din sănătate, ar trebui adoptate prin dezbatere parlamentară. „Nu le-aș face prin asumarea răspunderii, e un instrument excepțional pe care îl folosești în situații excepționale", a subliniat el.
Context
Programul "Anghel Saligny", în valoare de peste 65 de miliarde de lei, este destinat investițiilor locale în infrastructura esențială (apă, canalizare, drumuri, gaze), fiind considerat de mulți primari un instrument vital pentru dezvoltarea rurală.
Premierul Ilie Bolojan a anunţat, vineri, că a finalizat o analiză a modului în care gestionează investiţiile în România, iar prioritare sunt PNRR şi fondurile de coeziune. El a mai spus că pe programul „Anghel Saligny”, pentru proiectele care nu sunt într-un stadiu avansat nu se mai asigură, în lunile următoare, finanţarea.
Mai mulți social-democrați de top s-au revoltat, dar şi primarul PNL al Slatinei.
Premierul a reacționat luni, afirmând că „este dreptul tuturor aleșilor locali să protesteze, să facă ceea ce consideră de cuviință”. Cu toate acestea, Bolojan a avertizat că „probabilitatea să existe sume suplimentare anul acesta este aproape nulă”.
Aşadar, decizia de menținere a programului vine în contextul presiunilor bugetare și al promisiunilor privind reformele structurale asumate de România prin PNRR.