Bolojan și Rogobete anunță reforma în Sănătate: Buget mai mare, dar salarizare în funcție de performanță. Fără coplată la privat și sancțiuni dure pentru decontări fictive

Bolojan și Rogobete anunță reforma în Sănătate: Buget mai mare, dar salarizare în funcție de performanță. Fără coplată la privat și sancțiuni dure pentru decontări fictive
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Premierul Ilie Bolojan și ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, au anunțat, luni, un pachet amplu de reforme pentru sistemul sanitar cu 30 de măsuri, cu scopul de a corecta ineficiențele grave și de a orienta resursele către nevoile reale ale pacienților.

Într-o conferință susținută la Palatul Victoria, cei doi oficiali au promis că pacienții nu vor fi afectați de tăieri de fonduri, în ciuda măsurilor de eficientizare, inclusiv introducerea salarizării în funcție de performanță pentru managerii și medicii din spitale.

Printre cele mai importante măsuri anunțate se numără:

  • Recalcularea tarifelor pe caz ponderat pentru spitalele cu paturi și majorarea tarifelor în ambulatoriu, pentru a stimula tratarea în regim de zi.
  • Eliminarea treptată a contribuției personale în spitalele private decontate de CNAS (coplata).
  • Transferarea către spitalele private a costurilor, în cazul în care pacienții sunt redirecționați către sistemul public în termen de 48 de ore.
  • Sancționarea decontărilor fictive cu penalizări de până la 20% din valoarea contractului și desfacerea contractului de muncă al medicilor implicați.
  • Evaluarea managerilor și a șefilor de secție pe baza unor indicatori de performanță clari și asumarea răspunderii administrative pentru internările fictive.

Spotmedia.ro v-a prezentat, în format live text, cele mai importante declarații și decizii anunțate de la Palatul Victoria.

Ilie Bolojan, premierul României:

  • Am anunțat că vom anunța în această săptămână pachetul pe sănătate. Sistemul nostru de sănătate a acumulat probleme mari în ultimii ani și sunt două aspecte care îi afectează buna funcționare.
  • Cheltuielile care sunt alocate prin CNAS sistemului sanitar au ajuns la o pondere de 60% față de o pondere de 11%, cât exista în anii trecuți. Anul acesta avem un buget alocat de 77 de miliarde de lei la care colegii noștri ne-au solicitat o suplimentare, așa încât să putem aduce facturile la zi și să putem funcționa până la finalul anului. Asta înseamnă o suplimentare de 10 miliarde.
  • Această creștere importantă de sume nu se reflectă direct proporțional în calitatea serviciilor și în percepția și satisfacția pacienților. Aceste măsuri vin să rezolve o bună parte din aceste probleme atacând cauzele care ne-au făcut să ajungem aici.
  • Avem conduceri de spitale care nu performează și în multe locuri avem ineficiență managerială.
  • Avem cheltuieli salariale disproporționate din ponderea totală a spitalelor. În condițiile în care cheltuielile de salarii depășesc 80-90 la sută, banii care le mai rămân acestor spitale pentru toate serviciile sunt foarte puțini și practic aceste spitale există mult prea puțin pentru pacienții cărora trebuie să le ofere servicii.

Criterii de performanță pentru manageri

  • Avem, din păcate, în multe locuri, servicii care sunt umflate, avem fraude prin tot felul de tehnici care au făcut de multe ori ca cheltuielile să crească. Trebuie să întărim responsabilitatea.
  • Avem o întârziere a digitalizării sistemului.
  • Avem o privatizare a câștigurilor.
  • Avem o lipsă a criteriilor de performanță în sistem din punct de vedere al salarizării medicilor. Vom introduce salarizarea în funcție de performanță.
  • Avem un supraconsum de medicamente, o pondere importantă a medicamentelor inovative atât ca volum mult mai mare decât ar fi nevoie, cât și ca sumă.
  • În zilele următoare vom prezenta și celelalte pachete care sunt pe agenda Guvernului.

Alexandru Rogobete, ministrul Sănătății:

  • Eficientizarea acestui sistem nu înseamnă sub nicio formă că vom tăia bani de la pacienți. Nu înseamnă sub nicio formă că vom lăsa spitalele fără resursele necesare. Înseamnă doar o reașezare a sistemului.
  • Cred că prea mulți ani la rând sistemul de sănătate a fost peticit. Atât de peticit încât nu ne mai permitem să facem reforme punctuale. Este nevoie de o reformă reală, care să scoată la suprafață adevărul.
  • Să fii managerul unui spital nu este un privilegiu. La fel cum nu este un privilegiu să fii șef de secție. Am vizitat multe spitale în care am văzut că se poate. În aceeași țară, cu aceeași finanțare și același Minister al Sănătății, unii au arătat că se poate. Îi rog public pe managerii care spun că nu se poate să lase locul liber pentru cei care pot și care știu cum se face.
  • Îmi este rușine de multe ori în fața pacienților care, deși la un buget de 77 de miliarde al CNAS, în creștere accelerată în ultimii ani, în continuare, în multe spitale, pacienții sunt trimiși să cumpere algocalmin. Banalul paracetamol în multe spitale nu există.
  • Aceasta este o reformă de sistem pentru că în medicina românească există oameni excepționali. Reforma aceasta este despre excepții, despre colegii care la ora 11-12 părăsesc spitalul public pentru a-și trata pacienții în privat. Excepțiile sunt acei colegi care își iau concediu sau concediu neplătit pentru a face intervenții în spitalul privat. Măsurile despre care vorbim vin să crească aparatul administrativ al managerilor unităților sanitare și de a da posibilitatea acestora să ajungă până la desfacerea contractului de muncă celor care nu își respectă programul de lucru.
  • Sunt peste 30 de măsuri doar în zona Ministerului Sănătății.
  • O primă măsură: Recalcularea tarifelor pe caz ponderat aferentă unităților sanitare cu paturi pentru care plata se face prin tarif pe caz rezolvat.

Analize gratis la privat

  • Altă măsură: Ajustarea treptată până la eliminare a contribuției personale pentru serviciile medicale spitalicești în unitățile private decontate cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Așadar, fără coplată.
  • Revizuirea metodologiei și a criteriilor minime obligatorii pentru clasificarea spitalelor în funcție de competență astfel încât să reflecte noile structuri, competențe și activități din cadrul unităților medicale cu paturi, precum și definirea unor noi categorii de spitale, și anume spitale strategice, acele spitale care pot asigura politraume, care pot asigura tratamentul adecvat al pacienților cu AVC, cu infarct miocardic acut, al pacienților nou-născuți critici. Discutăm de acele spitale în care putem realiza centre de excelență. Nu orice spital trebuie să asigure orice tip de serviciu medical disponibil în România.
  • Am ajuns în situația în care nu putem acoperi gărzi, am ajuns în situația în care să avem spitale cu chirurg, dar fără anestezist sau invers. Am ajuns la o anomalie care ne-a dus și care ne duce să risipim miliarde în sistemul de sănătate. Am ajuns în situații în care medicii să fie nemulțumiți de societatea publică.

Cazurile grave, transferate la stat pe cheltuiala privaților

  • Transferul responsabilității achitării costurilor aferente situațiilor în care un pacient este externat dintr-o unitate medicală privată și transferat sau reinternat în același tip de îngrijire pentru patologii de același tip într-un interval de 48 de ore de la externare într-o unitate sanitară publică. Transferul responsabilității achitării costurilor acestor servicii va fi transferat către unitatea medicală privată care a solicitat transferul sau care a determinat reinternarea pacientului în unitatea sanitară publică.
  • Instituirea unei sancțiuni și recuperarea contravalorii serviciilor medicale în cazul în care, în perioada derulării contractelor, structurile de control ale Caselor și ale Ministerului Sănătății raportează servicii care nu au fost efectuate. Sancțiunea va fi o sumă stabilită printr-un procent de 10% la contravaloarea serviciilor de spitalizare. Casa nu va plăti 10% din valoarea contractului, dacă sunt identificate astfel de cazuri de fraudare a sistemului și de decontare fictivă a serviciilor.
  • Există anumite unități sanitare și private care facturează către CNAS servicii, că dau o cifră doar pentru a înțelege fenomenul, de 10 milioane de lei, dar investește în medicamente, echipamente, reactivi, 10-20 de mii de lei pe lună. Or, acest lucru nu este posibil! Din acest motiv, CNAS împreună cu MS vor efectua controale și vor aplica o sancțiune de 20% din valoarea contractului cu Casa.
  • Nu putem dezvolta ambulatoriul de specialitate și spitalizarea de zi fără a plăti și a deconta corect serviciile din ambulatoriul de specialitate. Vom majora punctul pe serviciul medical în ambulatoriul clinic de specialitate de la o valoare de 5 lei la 6,5 lei de la 1 august și la 8 lei de la 1 ianuarie. Acest lucru va duce la o creștere semnificativă a numărului de intervenții de diagnostic și de tratament care se vor efectua în ambulatoriul de specialitate.
  • Flexibilizarea accesului medicilor din secțiile spitalului la activitatea din ambulatoriul integrat de la nivelul spitalelor publice prin adoptarea unui nivel de organizare prin care toți medicii, în funcție de disponibilitatea zilnică, să poată efectua consultații ambulatorii, fără a fi condiționați de un program prestabilit de ore. CNAS va retrage această birocrație, în care medicii trebuie să își anunțe pe intervale orare programul pe ambulatoriu și vom lăsa la latitudinea managerilor spitalelor și a șefilor de secții să își organizeze activitatea.
  • Evaluarea managerilor pe baza indicatorilor asumați prin proiectul de management care devine anexă la contract și pe baza altor indicatori nenegociați stabiliți prin ordin al ministrului Sănătății suplimentar față de indicatorii pe care aceștia îi semnează odată cu contractul de management cu autoritatea locală, respectiv cu MS.
  • Vom introduce și indicatori de evaluare și performanță pentru șefii de secții.
  • Internarea fictivă: venim cu o măsură fermă. Sancționarea administrativă a internărilor fictive cu încetarea contractului de administrare al șefului de secție și cu încetarea contractului de muncă al medicului care internează fictiv în spitalele publice.
  • Îmi cer scuze în fața pacienților care sunt trimiși noaptea să-și cumpere o fiolă de algocalmin pentru că spitalul public, azi, în 2025, cu un buget record al Casei Naționale de Sănătate, nu îl poate oferi.
07/21/25 Conferință de presă susținută de PM Ilie Bolojan și ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete

Anterior, pachetul de reformă al administrației publice locale a fost anunţat, vineri seara, de premierul Ilie Bolojan şi ministrul Dezvoltării, Cseke Atilla.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇