Secretarul general al PSD, Paul Stănescu, a criticat dur noile măsuri anunțate de Guvernul Bolojan, acuzând partenerii de coaliție, în special PNL și USR, că promovează reforme „rigide, heirupiste” și că sacrifică interesele cetățenilor pentru a atinge obiective contabile.
Totodată, Stănescu cere o ședință urgentă a coaliției și sugerează că PSD ar putea decide să părăsească guvernarea, dacă actualele politici nu se modifică.
În replică, Raluca Turcan cere echilibru și maturitate în coaliție, avertizând că un eșec ar alimenta extremismul, însă deputatul Gigel Știrbu atacă virulent PSD, acuzându-i pe social-democrați că își apără sinecurile și privilegiile, nu interesul public.
"România nu este o corabie care se scufundă. Reformele nu se fac prin teroare administrativă"
Stănescu afirmă că PSD a intrat la guvernare pentru a dezvolta România și a crește nivelul de trai, nu pentru a susține politici care, în opinia sa, lovesc în cei mai vulnerabili: „pensionari, mame, salariați pe minimul pe economie, profesori, funcționari, militari”.
„România nu este o corabie care se scufundă. Reformele nu se fac prin teroare administrativă, ci prin dialog, echilibru și responsabilitate”, a scris liderul PSD, într-o postare pe rețelele sociale.
El denunță lipsa de consultare reală în cadrul coaliției și acuză premierul și alți lideri de guvernare că iau decizii fără o analiză solidă sau discuții prealabile cu toți factorii implicați.
„Putem susține reformele necesare și din Parlament, dar nu vom accepta ca viața oamenilor să fie sacrificată pentru un plan contabil rece și nedrept”, a avertizat el.
În încheiere, Stănescu a reiterat că PSD susține eliminarea risipei și abuzurilor, dar nu va tolera transformarea reformelor în măsuri de austeritate.
PNL răspunde atacului PSD: Un eșec ar alimenta extremismul
Deputatul PNL Raluca Turcan i-a răspuns lui Stănescu, criticând poziționările publice recente ale PSD, pe care le consideră influențate de „retorică internă de campanie” și avertizând că astfel de declarații riscă să slăbească încrederea publică și să alimenteze discursul extremist.
„Un eșec ar da apă la moară extremismului și ar adânci neîncrederea oamenilor în politica democratică. Avem o responsabilitate uriașă față de oameni. Să o tratăm cu maturitatea și echilibrul de care România are nevoie acum, mai mult ca oricând”, a transmis Turcan pe Facebook.
Ea a subliniat că, în ciuda diferențelor de opinie apărute în spațiul public, atât premierul Ilie Bolojan, cât și președintele Nicușor Dan au exprimat dorința clară de a continua colaborarea în actuala formulă guvernamentală. În opinia sa, România are nevoie de „stabilitate, colaborare și soluții curajoase”.
„Este evident că, pentru ca această coaliție să livreze rezultate, unele lucruri trebuie schimbate. Avem azi un context favorabil: un premier hotărât să corecteze disfuncționalități grave și o majoritate parlamentară care părea imposibilă acum câteva luni. Să nu ratăm acest moment!”
În ceea ce privește nemulțumirile PSD legate de asumarea răspunderii pe unele reforme, Turcan a precizat că deciziile privind pachetele de măsuri se vor lua în cadrul coaliției, așa cum este firesc „într-o colaborare serioasă”.
La rândul său, Deputatul Gigel Știrbu susține că atacurile venite din partea social-democraților nu sunt motivate de grija pentru oameni sau investiții, ci de pierderea „sinecurilor politice”.
„Au început să sune fiicele de la ANCOM, ginerii de la ASF, amantele de la ANRE, nepoatele de la Nuclearelectrica, verișorii de la Transelectrica. Pentru că încep să dispară posturile călduțe pentru cei care taie frunză la câini prin agenții. Panica e reală. Nu pentru țară, ci pentru 'ai lor'”, scrie Știrbu, într-o postare virulentă pe Facebook.
Acesta susține că ieșirile din PSD împotriva propriului guvern au o miză clară: presiunea asupra reformelor care vizează tăierea cheltuielilor nejustificate din instituții și a funcțiilor de lux menținute politic.
„Cei care ies azi din PSD să atace Guvernul nu o fac pentru că îi doare deficitul – ba chiar l-au ignorat ani de zile. O fac pentru că simt că li se taie accesul la banii publici transformați în privilegii pentru clientela de partid.”
Potrivit liberalului, adevărata problemă nu sunt reformele, ci faptul că „pentru prima dată, se pune frână risipei instituționalizate”.
„Când s-au tăiat din banii românilor, au tăcut. Când se taie acum din privilegiile lor, urlă. Asta spune tot”, conchide Gigel Știrbu.
Ilie Bolojan anunță reforma administrației locale
Tensiunile vin pe fondul nemulțumirilor PSD, în special după anunțarea celui de-al doilea pachet de măsuri fiscale și bugetare.
Pachetul de reformă al administrației publice locale va fi gata până la finele lunii iulie, a anunțat, vineri seara, premierul Ilie Bolojan, într-o conferință de presă la Guvern. Prim-ministrul a precizat că deocamdată nu s-a luat o decizie în coaliţie legat de cum va fi adoptat acest pachet de măsuri.
Iată principalele măsuri anunţate, grupate în funcţie de impactul lor.
Impact pentru cetățeni
- Servicii publice mai eficiente, adaptate nevoilor comunității – prin reducerea birocrației, descentralizare și digitalizare.
- Mai mult control local: Primăriile vor putea decide dacă autorizează jocuri de noroc și vor putea percepe taxe speciale pentru acestea.
- Respectarea obligațiilor fiscale devine esențială: 1. Nu poți înmatricula o mașină dacă ai datorii locale. 2. Nu-ți recuperezi permisul de conducere suspendat până nu plătești amenzile. 3. Nu primești autorizație de construire dacă ai taxe neachitate.
- Verificări fiscale automate cu drone: construcțiile nedeclarate vor fi identificate mai rapid și impozitate.
- Posibilă reținere directă din venituri (ajutoare sociale, indemnizații) pentru achitarea datoriilor la bugetul local.
Impact pentru angajații din administrația locală
- Plafonarea numărului de angajați: Se va stabili un număr maxim de posturi în primării și consilii județene, în funcție de populație. Acolo unde există personal în exces, vor fi operate reduceri de posturi.
- Reducerea aparatului aleșilor locali
- Mobilitatea funcționarilor publici: Un funcționar va putea lucra pentru mai multe primării simultan (ex: bibliotecari în mediul rural).
- Grilă de salarizare unică: Pentru localitățile care nu-și pot acoperi cheltuielile de personal din venituri proprii, salariile vor fi plafonate și standardizate.
- Fonduri guvernamentale alocate pe criterii de performanță: Doar administrațiile locale eficiente, care își colectează bine taxele, vor primi sume suplimentare de la Guvern.