Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a explicat marți că noua contribuție CASS (contribuție la sănătate) pentru concediile medicale nu se va aplica tuturor cazurilor, ci doar pentru concediile scurte, de tip „boală obișnuită”, cod 01 – adică acele zile libere luate frecvent înainte de sărbători sau weekenduri, care au generat pierderi bugetare estimate la până la 1 miliard de lei.
„Nu pot să iau bani de la bolnavii din spitale ca să plătesc vacanțele unora care își iau medical doar ca să plece în weekend”, a acuzat ministrul, citat de News.ro.
- Noul ministru al Sănătății pune pe tapet concediile medicale. Graficul care arată cum românii sunt loviți de „îmbolnăviri subite” de sărbători
- Ministrul Sănătății: Sunt situații în care au fost eliberate și peste 100-200 de concedii medicale într-o singură zi
Cine NU plătește CASS pentru concediul medical:
- Bolnavii cronici (oncologie, cardiologie, boli rare etc.)
- Femeile însărcinate
- Urgențele medicale (inclusiv chirurgicale)
- Toți pacienții incluși în programele naționale de sănătate — chiar dacă nu sunt asigurați
Ministrul a subliniat că aceste categorii vor continua să beneficieze gratuit de tratamente, medicamente și servicii medicale.
Femeile aflate în concediu de creștere a copilului NU își pierd calitatea de asigurat
Alexandru Rogobete a mai clarificat o informație eronată care circula în spațiul public: femeile aflate în concediu de creștere a copilului rămân asigurate, chiar dacă nu au alte venituri.
Concediul medical pentru sarcină și lăuzie (prenatal + postnatal) — 126 de zile în total — este scutit de CASS, iar femeile sunt asigurate indiferent de venit.
După cele 126 de zile, în perioada concediului de creștere a copilului (care poate dura până la 2 ani, dar nu este obligatoriu), se va plăti CASS, conform unei decizii luate de Guvern și experții tehnici. Această măsură ar aduce la buget aproximativ 500 de milioane de lei, potrivit estimărilor Ministerului Finanțelor.
„Nimeni nu își pierde calitatea de asigurat, indiferent cât durează concediul de creștere a copilului – 3 luni, 6 luni, un an sau până la 2 ani”, a spus ministrul.