Ministerul Justiției vrea să schimbe legea locuințelor de serviciu, pentru a evita chiriile de 60 de lei pentru magistrați cu pensii speciale

Ministerul Justiției vrea să schimbe legea locuințelor de serviciu, pentru a evita chiriile de 60 de lei pentru magistrați cu pensii speciale
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministerul Justiției anunță că analizează modificarea legislației referitoare la locuințele de serviciu, în contextul în care în spațiul public au apărut informații potrivit cărora zeci de foști sau actuali magistrați – inclusiv beneficiari de pensii speciale – locuiesc în apartamente deținute de minister, plătind chirii între 60 și 197 de lei lunar, uneori de peste un deceniu.

Potrivit unei anchete publicate de Europa Liberă, 81 de persoane – magistrați în activitate sau pensionari, notari și avocați – locuiesc în imobile ale Ministerului Justiției, majoritatea în București, fără să fi părăsit aceste locuințe după ieșirea la pensie, deși mulți dețin alte proprietăți. 36 dintre chiriași sunt pensionari speciali, iar unii dintre ei au părăsit sistemul de mai bine de 10 ani.

Legea adoptată în 2022 prevede că, după pensionare, chiriașii nu mai au dreptul la locuință de serviciu, însă noile prevederi nu se aplică retroactiv celor care aveau deja contracte active. În prezent, Ministerul Justiției administrează 89 de locuințe în București, atribuite personalului din sistemul juridic, în baza unor reglementări vechi și tarife care nu au mai fost actualizate din 2007.

Cazuri controversate

Printre chiriașii care continuă să locuiască în apartamentele ministerului, jurnaliștii Europa Liberă îi menționează pe:

  • Valentin Bădiță, judecător militar, care, împreună cu soția sa, deține deja proprietăți în Ilfov și Gorj;
  • Mihail Dafina, pensionat în 2021, cu un apartament în Chitila;
  • Ingrid Luciana Mocanu, fost angajat al MJ și pensionar special, care și-a păstrat locuința după ieșirea din sistem.

Ministerul promite reforme

Ministerul Justiției precizează într-un comunicat că ia în calcul modificarea legislației „pentru adaptarea la exigențele actuale” și analizează reglementările privind atribuirea și păstrarea locuințelor de serviciu, inclusiv în ceea ce privește cuantumul chiriilor – nemodificat de aproape două decenii.

În plus, instituția admite că nu este inițiatorul actului normativ care stabilește chiriile, dar va notifica Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Finanțelor și Ministerul de Interne cu privire la necesitatea actualizării legii.

Totodată, Ministerul plătește și chirii de pe piața liberă pentru angajații săi, în anumite condiții. Conform unui ordin din 2012, statul poate deconta până la 600 de euro/lună pentru un magistrat sau 400 de euro pentru un polițist din structurile judiciare, în funcție de oraș.

Chestiunea locuințelor de serviciu rămâne una sensibilă în contextul discuțiilor mai largi despre reforma în justiție, privilegiile magistraților și pensiile speciale.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇