Expert Forum arată cum s-au cheltuit banii în campania pentru parlamentare: Sumele s-au triplat faţă de 2016. AUR are neconcordanţe bizare

Expert Forum arată cum s-au cheltuit banii în campania pentru parlamentare:  Sumele s-au triplat faţă de 2016. AUR are neconcordanţe bizare

Campania electorală pentru alegerile parlamentare a fost una bogată, întrucât partidele politice au declarat venituri (contribuții) de 169,49 de milioane de lei, comparativ cu 51,73 de milioane în 2016 (adică de peste trei ori mai mulţi bani).

Cea mai mare parte (79 de milioane) reflectă venituri proprii ale candidaților, în timp ce 37 de milioane de lei au fost înregistraţi ca împrumuturi, arată platofirma www.banipartide.ro, lansată de Expert Forum.

Patru partide (Plus, Pro România, PSD și USR) au transferat 33 de milioane din conturile partidului, iar alte trei (PNL, PSD, USR) au transferat 17 milioane de lei din subvenții pentru cheltuieli de campanie. Cei mai mulți bani au fost declarați de candidați în București, Iași și Prahova, iar cei mai puțini în Tulcea, Harghita și Covasna.

ADVERTISING

O parte semnificativă din cheltuieli (34%) se leagă de promovarea competitorilor electorali în mediul online, în timp ce o cincime din bani s-a folosit pentru promovarea prin radio, TV și presă.

Un sfert din bani pe tipărituri interzise în campanie

Competitorii au cheltuit un sfert din bani pe tipărituri (broșuri, flyere și materiale similare), precum și 7% pentru afișe electorale.

Reamintim că, în perioada de campanie electorală, competitorii electorali nu pot folosi materiale de promovare stradală, cu excepția afișelor.

Ce strategii au avut partidele

Spre exemplu, PLUS a cheltuit aproape 60% din bani pe campania online, în timp ce AUR a alocat peste jumătate din fonduri pentru tipărituri (822.000 din 1,5 milioane lei).

ADVERTISING

PSD și PNL au cheltuit cei mai mulți bani pe servicii online, aproape o treime. Cele mai puține fonduri au fost alocate cheltuielilor pentru cercetări sociologice.

Cheltuielile partidelor au fost apropiate de venituri. Există câteva cazuri unde cheltuielile sunt mai mari (ex PNL, cu 1,6 milioane de lei) decât veniturile, dar în general diferențele sunt reduse.

AUR a cerut să i se ramburseze o sumă dublă față de cea cu care a contribuit

În cazul AUR există necorcordanțe între datele publicate în timpul campaniei electorale și raportul de venituri și cheltuieli publicat pe 15 decembrie.

Astfel, deși la sfârșitul campaniei electorale, AUR avea venituri declarate de 85.100 de lei, în RVC figurează venituri de 1,4 milioane de lei, respectiv cheltuieli de 1,5 milioane.

ADVERTISING

Potrivit centralizatorului publicat de AEP pe 21 decembrie, valoarea veniturilor este de 85.100 de lei.

Cu toate acestea, partidul a solicitat spre rambursare 1,5 milioane de lei, conform datelor AEP de pe 8 ianuarie 2001.

Potrivit informațiilor furnizate de către AEP ca răspuns la o cerere înaintată de EFOR, la această dată informațiile sunt corecte, în măsura în care instituția desfășoară activitatea de control la finalul căreia va publica atât în Monitorul Oficial, cât şi pe pagina web a instituţiei, cuantumul veniturilor şi cheltuielilor rezultate în urma verificărilor, sumele rambursate şi nerambursate, precum şi sancţiunile aplicate. (răspunsul integral poate fi consultat pe platforma www.banipartide.ro). Menționăm că în cazul celorlalte partide nu au fost identificate astfel de diferențe semnificative.

Câștigătorii au cerut de trei ori mai mulți bani decât în 2016

24 de competitori electorali care au obținut mai mult de 3% din voturile valabil exprimate la nivelul circumscripției electorale în care au candidat au solicitat rambursarea unor sume de 148,32 de milioane de lei, comparativ cu 45,5 milioane de lei în 2016.

Șapte partide politice au dreptul la subvenții pentru rezultatele obținute în urma alegerilor parlamentare, respectiv celor locale: PNL, PSD, USR, AUR, PLUS, PMP, Pro România. Pentru luna ianuarie, AEP a alocat 19,8 milioane de lei pentru subvenții.

Expert Forum a lansat o platformă despre finanțarea partidelor în campanii

Expert Forum a lansat platforma www.banipartide.ro, care include informații despre finanțarea partidelor politice și campaniilor electorale.

Platforma cuprinde, printre altele, detalii despre veniturile și cheltuielile declarate de competitorii electorali pentru alegerile parlamentare din 2020, cu mențiunea că datele finale vor fi publicate în urma controalelor desfășurate de Autoritatea Electorală Permanentă.

Mai multe detalii puteți găsi pe platforma www.banipartide.ro și în raportul de monitorizare a alegerilor parlamentare, publicat de Coaliția FiecareVot (https://expertforum.ro/raport-parlamentare-2020).

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇