Eugen Teodorovici, director în Curtea de Conturi, e anchetat intern după ce a participat la lansarea unui partid politic

Eugen Teodorovici, director în Curtea de Conturi, e anchetat intern după ce a participat la lansarea unui partid politic

Fostul ministru Eugen Teodorovici, care acum este director în cadrul Autorităţii de Audit din Curtea de Conturi, este cercetat de către Comitetul de Etică, după ce a participat la lansarea unui partid politic.

Codul de Etică prevede că auditorii ”trebuie să-şi menţină independenţa faţă de orice influenţă politică”.

”Conducerea Autorităţii de Audit  s-a autosesizat şi a solicitat Comitetului de Etică al Autorităţii de Audit cercetarea presupuselor fapte”, a transmis Curtea de Conturi.

Potrivit unei postări pe pagina de Facebook a fostului ministru din Cabinetul Dăncilă Ilan Laufer, preşedinte al Blocului Suveranist Român, Eugen Teodorovici a participat, miercuri, la lansarea formaţiunii.

ADVERTISING

Ilan Laufer a publicat fotografii în care Eugen Teodorovici apare alături de mai mulţi lideri ai formaţiunii politice.

Blocul Suveranist Ilan Laufer Teodorovici

Contactat de G4Media, Teodorovici a declarat că nu a participat în calitate de membru sau simpatizant, ci de moderator. El susţine că nu se află în conflict de interese, că ”nu are niciun fel de teamă, de emoţie” şi că nu încalcă niciun Cod.

Pe de altă parte, Ilan Laufer spune că Eugen Teodorovici este ”un susţinător al proiectului Blocul Suveranist şi ne va susţine în continuare în campania electorală”, dar a precizat că nu este încă membru de partid.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Curtea de Conturi arată ce prevederi legale e posibil să fi fost încălcate de către fostul ministru prin participarea la evenimentul politic.

În primul rând, "răspunderea disciplinară a auditorilor publici externi, condiţiile şi procedura de aplicare a acesteia se stabilesc prin Codul etic al profesiei, aprobat de plenul Curţii de Conturi."

Iar acest Cod etic spune, printre altele, că:

Auditorii publici externi trebuie să-şi menţină independenţa faţă de orice influenţă politică în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu la entităţile supuse verificării, asigurând astfel respectarea principiului neutralităţii politice.

ADVERTISING

Principiul integrităţii presupune ca auditorul public extern: să nu ia parte cu bună ştiinţă la activităţi şi acte, în afara activităţii profesionale, prin care să le fie discreditată funcţia.

Sunt considerate abateri disciplinare următoarele fapte:

j) exprimarea publică a unor opinii sau convingeri politice, precum şi participarea la activităţi sau manifestaţii publice cu caracter politic.

Auditorii publici externi au următoarele interdicţii:

a) să facă parte din partide politice sau din organizaţii asimilate acestora".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇