Emil Constantinescu: În 1996, România era în încetare de plăți, era un stat eșuat aflat în faliment. Suma ”ridicolă” pe care o mai avea statul

Emil Constantinescu: În 1996, România era în încetare de plăți, era un stat eșuat aflat în faliment. Suma ”ridicolă” pe care o mai avea statul

Fostul preşedinte Emil Constantinescu a rememorat, în emisiunea Insider Politic de la Prima TV, evenimentele petrecute în urmă cu 25 de ani, când a fost semnat Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA. El afirmă că în acel moment ţara noastră era un stat falimentar.

Fostul preşedinte Emil Constantinescu a menţionat, sâmbătă, că ţara noastră se afla pe una dintre cele mai slabe poziţii pe plan internaţional, înaintea semnării Parteneriatului Strategic cu SUA, în urmă cu 25 de ani. 

”Când am devenit preşedinte, România se afla pe una dintre cele mai slabe poziţii pe plan internaţional din istoria ei. Şi am putut să constat acest lucru imediat după ce am fost ales, în decembrie 1996, când am participat la summitul OSCE de la Lisabona. În avion am primit de la Serviciul de Informaţii Externe o evaluare a situaţiei”, a declarat Constantinescu. 

ADVERTISING

Fostul şef al statului îşi aminteşte că a România era, în acel moment, un stat aflat în faliment. 

”Revin, în avion citeam acest lucru. Erau două idei - una în care Ucraina era foarte apreciată în acel moment, reamintesc, scăpase de o obsesie nucleară cu Occidentul cu acest uriaş arsenal pe care îl transferase Rusiei sub condiţia respectării integrităţii graniţelor.

Mi s-a spus, Kucima respinsese ideea unor manevre militare în Insula Şerpilor, tocmai pentru a vedea ce se întâmplă în cadrul noii conduceri a României, pentru că fusesem ales preşedinte şi nu eram un necunoscut, eram foarte bine cunoscut în toată elita politică şi mai ales academică a SUA şi a Europei Occidentale.

ADVERTISING

Practic, România era în încetare de plăţi, era în faliment, era un stat eşuat aflat în faliment. Pentru cei care, din păcate nici astăzi nu cunosc istoria, pentru că nu vor, România mai avea, este aproape ridicol, rezerva naţională era 540 de milioane de dolari. Astăzi sunt miliarde.

Nu mai exista ca stat pentru că dusese o politică total falimentară. Se aplicaseră metodele care eşuaseră pe vremea URSS de către Gorbaciov, care duseseră la formarea unei corupţii generalizate, în lipsa legilor, băncile private erau jocuri piramidale şi practic era o ţară distrusă. În aceste condiţii s-a născut ideea Parteneriatului Strategic România - SUA”, a declarat Emil Constantinescu. 

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇