Elena Lasconi anunță moțiune de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu. Mesaj pentru Ciucă: Semnați! Altfel, rămâneți ipocriți UPDATE Reacția PNL și AUR

Elena Lasconi anunță moțiune de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu. Mesaj pentru Ciucă: Semnați! Altfel, rămâneți ipocriți <span style="color:#990000;">UPDATE</span> Reacția PNL și AUR

Preşedintele USR, Elena Lasconi, a anunţat că va depune moţiune de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu şi cere liberalilor să semneze alături de USR. Lasconi nu doreşte şi semnăturile AUR, doar voturile, pe care se pare că se poate baza (după cum spune deputatul Antonio Andrusceac).

În schimb, liberalii consideră că moţiunea nu are nicio şansă de reuşită, este un demers neserios, iar partidul nu va da nicio directivă pentru parlamentarii săi. Nicolae Ciucă i-a invitat pe Lasconi şi USR la sediul PNL, pentru a discuta despre viitorul ţării.

Lasconi îl aşteaptă pe Nicolae Ciucă să vină cu 110 semnături

”Am cunoscut mii de soldaţi, am fost şi în teatrul de operaţii din Afganistan şi sunt mândră de militarii noştri. Sunt pricepuţi şi curajoşi. Domnul Ciucă e politician si vrea să ajungă primul ostaş în fruntea ţării. Hai să vedem cât curaj aveţi, domnule Ciucă!

Sunt pe drum înspre Parlament ca să lucrez împreună cu colegii mei la moţiunea de cenzură prin care să dăm jos Guvernul, în frunte cu Ciolacu”, spune Elena Lasconi.

Aceasta îi cere liderului PNL să transforme cuvintele ”curaj, onestitate şi respect” în fapte.

ADVERTISING

”Semnaţi moţiunea de cenzură a USR! Altfel, rămâneţi ipocriţi, mincinoşi, cu comportament de amante care ştiu că sunt înşelate, care îşi mai iau şi o smetie peste ceafă, dar care rămân în relaţie, adică la guvernare, pentru bani şi privilegii. Haideţi cu semnătura! Ne vedem la Parlament!”, a mai transmis liderul USR.

Elena Lasconi a precizat că liberalii au câteva ore la dispoziţie să arate românilor de partea cui sunt, de partea poporului sau de partea lui Ciolacu.

Lasconi îl aşteaptă pe Nicolae Ciucă să vină cu 110 semnături, pentru moţiune.

”Decizia recentă a CCR ne arată că ADN-ul PSD-iştilor este neschimbat fie că la conducere a fost Iliescu, Năstase, Geoană, Dragnea sau Ciolacu. Tocmai de aceea, USR lucrează chiar acum la textul moţiunii de cenzură prin care să dăm jos acest guvern incompetent şi corupt. Cerem tuturor forţelor democratice parlamentare, forţelor de dreapta să se alăture în demersul nostru, pentru a oferi românilor o guvernare predictibilă, democratică care să-şi dorească să facă bine pentru ţară.

Un mesaj special pentru foştii noştri partenerii de la PNL. Aveţi câteva ore să le arătaţi românilor de partea cui sunteţi. De partea poporului sau de partea lui Marcel Ciolacu. Câteva ore. Ştiu că este greu să te îndepărtezi de pungile cu bani de la Guvern, ştiu că este greu mai ales că toţi primarii din ţară aşteaptă ceva ca să poată să vă sprijine în această campanie electorală. Dar să nu uităm că PNL a făcut foarte multe lucruri bune în istoria României, în urmă cu 100 de ani. Nu puteţi să mai mergeţi braţ la braţ cu PSD şi să spuneţi că sunteţi urmaşii brătienilor”, adaugă Lasconi.

ADVERTISING

Întrebată dacă USR va accepta semnături de la AUR pentru moţiunea de cenzură, Elena Lasconi a spus: ”Sunt liberi să voteze. Noi aşteptăm să vină cu 110 semnături domnul Ciucă”.

”Ei au declarat că vor să iasă de la guvernare, dar totuşi să nu plece. Adio, dar rămân cu tine”, a mai arătat Lasconi, despre liberali.

PNL nu dă directive şi vrea dialog

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a afirmat că moţiunea de cenzură pe care USR doreşte să o iniţieze împotriva Guvernului nu are nicio şansă de reuşită, adăugând că partidul nu va da nicio directivă pentru parlamentarii săi.

"Nu se va da nicio directivă. Orice om raţional, cu atât mai mult politicieni responsabili, ştie foarte clar că un asemenea demers nu are nicio şansă de reuşită şi, mai mult decât atât, hai să ne aducem aminte - în 2021, când USR ne-a trimis în această situaţie prin a face acest compromis politic cu PSD, la vremea respectivă au plecat de la guvernare, au abdicat de la responsabilitatea asumată în momentul în care au construit un guvern alături de noi şi au semnat chiar o moţiune de cenzură atunci chiar împreună cu cei de la AUR. Dacă cer responsabilitate, dacă îşi doresc raţiune şi seriozitate, altfel se fac lucrurile", a declarat Stroe, la sediul central al PNL.

ADVERTISING

El a apreciat că un astfel de demers trebuia precedat de un dialog.

"Un demers serios, un demers raţional, un demers de forţă, în mod evident trebuie precedat de un anume dialog pe care trebuie să-l porţi. Acum, probabil campania electorală foarte multora le generează un anume comportament care eu cred că ar trebui să fie unul responsabil. Doamna Lasconi are încă posibilitatea de a onora invitaţia la dialog pe care i-am lansat-o acum ceva vreme şi bineînţeles un asemenea demers să-l discutăm dacă este cazul. Cred că orice om raţional, cu atât mai mult un partid responsabil, ştie foarte bine că într-o lună şi jumătate - două luni de zile nu poţi nici măcar constitui o majoritate parlamentară, dar să schimbi un guvern sau investeşti unul nou", a spus purtătorul de cuvânt al PNL.

Ulterior, şi preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat că moţiunea este un exerciţiu neserios, el precizând că Elena Lasconi ar trebui să ştie că actuala configuraţie parlamentară nu permite un guvern de dreapta, aşa cum şi-ar dori.

Ciucă i-a invitat pe Lasconi şi USR la sediul PNL, pentru a discuta despre viitorul ţării: ”Dacă vrem să avem democraţie şi nu dăm foc ţării, ci luptăm cu raţiune şi forţă împotriva abuzurilor, eu sunt un om serios, nu dau curs unor demersuri politicianiste şi neserioase, când ţara este în pericol să fie acaparată de PSD”.

AUR votează

Deputatul AUR Antonio Andrusceac a declarat că parlamentarii AUR ar putea vota o moţiune de cenzură iniţiată de USR, dacă acest partid nu face doar un exerciţiu de imagine, menţionând că formaţiunea sa arată "mai multă maturitate politică decât ceilalţi".

"Ori dau dovadă (cei de la USR - n.red.) de imaturitate politică, ori nu-şi doresc să atingă un obiectiv şi doar să facă un exerciţiu de imagine. Vă amintesc şi le amintesc şi lor pe calea aceasta că au semnat împreună cu noi moţiunea de cenzură pentru căderea Guvernului din care chiar ei făceau parte, aşa încât pot să le spun acum: dacă doriţi să faceţi un exerciţiu de imagine, nu mai minţiţi românii.

Dacă chiar credeţi în ceea ce faceţi, acceptaţi că toţi trebuie să tragem de aceeaşi parte ca să împingem lucrurile spre o zonă mai bună, pe care ne-o dorim cel puţin declarativ", a spus Andrusceac la Parlament, întrebat în legătură cu intenţia USR de a depune moţiune de cenzură la care nu doreşte semnăturile AUR, ci voturile.

Întrebat dacă AUR va vota o moţiunea de cenzură, el a spus: "Bineînţeles".

"Având în vedere şi ceea ce a spus domnul Ciucă, nu văd de ce ne-am împotrivi noi la acest lucru, tocmai noi, care am spus de mai multe ori că această uniune este una împotriva ideologiei pe care cele două partide comasate au propus-o şi au adus-o în faţa propriilor alegători", a adăugat deputatul AUR, citat de Agerpres.

Președintele PNL Nicolae Ciucă a anunțat luni seară că rupe coaliția cu PSD, precizând că reprezentanţii formaţiunii rămân în Guvern ”doar pentru a împiedica escaladarea completă a abuzurilor”.

„Coaliția noastră de guvernare cu PSD se oprește aici. Rămânem în Executiv doar pentru a împiedica escaladarea completă a abuzurilor pe care le pot realiza pentru a câștiga alegerile. Sigur că PSD și-ar dori să guverneze singur în următoarea perioadă: pentru a reintroduce cota progresivă, pentru a subordona justiția și instituțiile statului, pentru a direcționa resursele financiare ale bugetului în acțiuni populiste și către clientela din partid.

Acest lucru nu se va întâmpla. Ar fi complet iresponsabil din partea noastră să părăsim terenul de luptă și să îi lăsăm să înainteze în direcția pe care au luat-o”, a spus Nicolae Ciucă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇