Elena Lasconi a câștigat alegerile interne din USR pentru funcția de președinte al partidului. Edilul de la Câmpulung a câștigat din primul tur, cu peste 68%.
Elena Lasconi a declarat că ”poate nu e întâmplător că a câştigat alegerile astăzi, de Ziua Drapelului”.
”De astăzi începe reconstrucţia USR şi vom lucra mai uniţi şi mai determinaţi ca niciodată, pentru că în joc este pierderea democraţiei din România. Sunt mândră că sunt româncă, iar eu sărbătoresc prin fapte drapelul României în fiecare zi.
Şi m-aş bucura ca în această ţară să îl fluturăm cu toţii, în Piaţa Universităţii, la Iaşi, Constanţa, la Satu Mare, în România de dincolo de graniţele ţării şi să ne bucurăm împreună de victoria echipei naţionale de fotbal”, a spus Elena Lasconi.
”Îmi voi depune candidatura pentru preşedinţia României”
Elena Lasconi a mai anunțat că îşi va depune candidatura pentru preşedinţia României. Ea a precizat că trebuie să o facă cel târziu joi, pentru că pe 29 iunie vor avea congres şi în USR funcţionează democraţia.
”O să îmi depun candidatura, pentru că, după cum bine ştiţi, pe data de 29, sâmbătă, o să avem congres şi în USR funcţionează democraţia şi probabil că o să avem mai muţi candidaţi care vor dori să devină candidatul USR pentru funcţia supremă în stat, iar eu îmi voi depune această candidatură. Trebuie să o fac cel târziu mâine”, a spus Lasconi.
Elena Lasconi a subliniat că, în opinia sa, este exclus să susţină pe altcineva la alegerile prezidenţiale, arătând că este deschisă dialogului cu toată lumea care spune că e de dreapta sau de centru-dreapta.
Despre o colaborare cu PNL şi o posibilă susţinere a lui Nicolae Ciucă la alegerile prezidenţiale, noul preşedinte USR a spus: ”Nu cred că colegii mei vor vota vreodată în viaţa lor asta, la cum îi cunosc eu şi simt spiritul acestui partid”.
Votul a avut loc luni şi marţi. Preşedintele USR a fost ales prin votul fiecărui membru al partidului, pe o platformă online, după ce Cătălin Drulă a demisionat, în urma rezultatelor dezastruoase înregistrate la alegerile din 9 iunie.
Ce urmează:
- După alegerea preşedintelui USR, va fi stabilit noul Birou Naţional al USR, prin vot al delegaţilor la congres.
- Cei 24 de noi membri ai noului Birou Naţional vor fi aleşi în congresul partidului, convocat pentru 29 iunie.
Înainte de începerea votului, doi dintre candidaţi (Vasile Dincă şi Luiza Oancea) au anunţat că îşi retrag candidaturile.
Lista finală a candidaţilor pentru preşedinte USR a fost:
1. Elena Lasconi – 52 ani, Câmpulung, Argeş.
- Elena Lasconi este de profesie economist cu o carieră de 25 de ani în televiziune.
- Din 2020, este primarul USR al municipiului Câmpulung Muscel, funcţie în care a fost realeasă în 2024.
- În primul său mandat a început proiecte de peste 400 de milioane de lei – bugetul oraşului pe 40 de ani.
- A obţinut peste 100 de milioane de lei din PNRR pentru proiecte de dezvoltare în Câmpulung.
- A finalizat construirea unei secţii noi de oncologie a Spitalului Municipal şi a depus un proiect major de infrastructură pentru a obţine fonduri europene pentru extinderea cu 40 km a reţelei de apă şi canalizare, aproape jumătate din cât s-a făcut în 70 de ani.
- Elena Lasconi activează în filiala USR Câmpulung, fiind membră din 2019.
- Elena Lasconi, despre căsătorie, gay și planurile pentru Cotroceni
2. Cristian Seidler – 43 ani, Sector 5, Bucureşti.
- Cristian Seidler este deputat de Bucureşti şi vicepreşedinte al Comisiei pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor.
- În primul său mandat de deputat, a iniţiat legea de abrogare a pensiilor speciale ale parlamentarilor şi a obţinut, prin lege, publicarea de două ori pe an a tuturor veniturilor salariale ale angajaţilor la stat.
- Înainte de a deveni parlamentar, a urmat cursuri în domeniul resurselor umane şi a avut o carieră de peste 10 ani în această branşă.
- A absolvit Facultatea de Ştiinţe Juridice din Oradea (2003)
- A fost liderul studenţilor la drept din ELSA România.
- Cristian Seidler activează în filiala USR Sector 5, fiind membru din 2016.
3. Radu Hossu – 38 ani, Braşov.
- Radu Hossu are o experienţă de peste 10 ani în marketing comercial şi de opt ani în comunicare şi consultanţă politică.
- S-a implicat activ în sprijinirea Ucrainei încă de la începutul războiului declanşat de Rusia, prin relatări de pe front şi prin ajutoare pentru civilii şi militarii ucraineni.
- Pentru implicarea sa, a fost decorat de preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi de Armata Ucraineană.
- A fost preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia Braşov şi a fost implicat, de asemenea, în organizarea la Braşov a protestelor în cazurile tragediei de la Colectiv şi a OUG 13.
- Radu Hossu activează în filiala USR Braşov, fiind membru din 2020.
4. Vasile Gabriel Filip – 46 ani, Constanţa.
- Vasile Gabriel Filip este expert IT certificat.
- A avut mai multe funcţii în acest domeniu, de la poziţii de execuţie la funcţia de director, şi a activat, de asemenea, ca antreprenor.
- A avut proiecte în mai multe judeţe din ţară, dar şi în Republica Moldova şi în străinătate.
- Este absolvent al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” din Constanţa, fiind inginer în Electromecanică Navală.
- Vasile Gabriel Filip activează în filiala USR Constanţa, fiind membru din 2019.