După Pelosi, americanii trimit alți congresmeni în Taiwan. Tensiunile din zonă cresc tot mai mult

După Pelosi, americanii trimit alți congresmeni în Taiwan. Tensiunile din zonă cresc tot mai mult

Cinci membri ai Congresului SUA au sosit, duminică, la Taipei, într-o vizită surpriză, pe fondul escaladării tensiunilor în strâmtoarea Taiwan. Vizita survine după o călătorie efectuată la începutul acestei luni de Nancy Pelosi, preşedinta Camerei Reprezentanţilor, informează DPA.

Potrivit Institutului American din Taiwan (AIT), care acţionează ca ambasadă de facto a Statelor Unite în această țară, vizita de două zile face parte dintr-o deplasare mai amplă în regiunea Indo-Pacific. Discuţiile urmează să se concentreze, printre altele, asupra securităţii regionale, comerţului şi investiţiilor.

Ministerul taiwanez de Externe a salutat vizita, precizând că delegaţia se va întâlni cu preşedinta Tsai Ing-wen şi cu ministrul de Externe Joseph Wu.

Delegaţia parlamentară americană reprezintă atât Partidul Republican, cât şi Partidul Democrat, şi este formată din Ed Markey, senator, şi John Garamendi, Alan Lowenthal, Don Beyer şi Aumua Amata Coleman Radewagen, membri ai Camerei Reprezentanţilor.

China a sporit presiunea asupra Taiwanului, atât din punct de vedere militar, cât şi economic, după vizita de 19 ore pe care Pelosi a făcut-o la Taipei, pe 2 și 3 august.

Taiwanul are un guvern independent din 1949, dar China consideră că insula face parte din teritoriul său. În 1979, Washingtonul a întrerupt în mod oficial legăturile diplomatice cu Taipei şi a stabilit relaţii cu Beijingul, notează DPA.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇